Pití jablečného moštu

Průkopnice zdravé výživy E. Whiteová napsala již v 19. Zdraví ohrožuje dokonce i používání sladkého jablečného moštu , jak je obvykle vyráběn. Kdyby lidé mohli vidět to, co v moštu, který kupují, odhaluje mikroskop, málokdo by ho chtěl pít.


Odborníci z University of Glasgow tvrdí, že moštová jablka mohou poskytovat nápoj, jehož konzumace chrání tělo před infarktem, mrtvicí i nádory.

Přestože kyselina octová z čistě chemického hlediska patří mezi takzvané “slabé kyseliny” mohou být její účinky velmi silné, pokud je v koncentrované podobě. Jablečný ocet obsahuje zhruba – kyseliny octové. Ocet z jablečného moštu. Kromě kyseliny octové, obsahuje jablečný ocet také vodu a . Předpokládá se, že tento proteinový základ je zodpovědný za většinu léčivých účinků jablečného octa, přestože v současné době nejsou k . Nicméně lékařský výzkum poukazuje na účinnost octa při zmírňování mnoha zdravotních problémů, jako jsou obezita, vysoký krevní tlak a další.


Nejpopulárnější je ocet jablečný. Jak již z názvu vyplývá, jablečný ocet je vyroben z jablečného moštu.

Přesněji řečeno, jablečný ocet se vyrábí drcením jablek a .

Makronky náplň

Celé to trvá asi minut. Její chuť je jemná, až sametová a chutná malinově. Z odpočatého těsta tvořte pomocí cukrářského sáčku na plech vyložený pečicím papírem malé makronky. Nechte chvilku stát, aby povrch makronek trochu oschl. Pak pečte až minut v troubě předehřáté na 1°C.


Sejměte z plechu a nechte vystydnout.

Na pistáciovou náplň prohřejte smetanu s pistáciovým krémem . Tak malinova napln vyborna - na me mozna trochu sladsi (asi dam priste mene cokolady), ale fakt dobra. Jinak nevim, jestli u me makronky praskaly proto, ze nebyly ususene, nekdy jsem je totiz nechavala i dve hodiny a stejne praskaly. Zatim se drzim mandli, jako duvodu nezdaru :D no uvidime, jakou . Mezitím připravte náplň. Maliny svařte s cukrem, nechte vychladnout a přes cedník propasírujte.


Prošlehejte mascarpone s máslem a po lžičkách přidávejte pyré z malin a šlehejte dohladka. Krémem slepujte skořápky z plechu a nechte je v lednici uležet aspoň hodin.

Příprava ganache z bílé čokolády je úplně snadná. Makronky pečte až těsně před Vánocemi, jejich . Přiveďte k varu smetanu se semínky, které předtím vyškrábnete z vanilkového lusku, odstavte a vmíchejte čokoládu.

Postel zavesena na strope

Nejčastěji lidé volí taková řešení, kde je nahoře umístěná postel a pod ní zbývá prostor na pracovnu, šatnu nebo malý obývák. V tomto případě je ale třeba dodržovat onu minimální výšku místnosti, protože platí, že pod patrem by mělo zbývat tolik místa, aby zde mohl chodit dospělý člověk, tedy zhruba dva . Naše postele Caster lze zavěsit pouze do panelového nebo betonového stropu. Rámy postelí jsou z lamina nebo z dýhy, dle Vašeho výběru.


K našim závěsným postelím Caster si můžete vybrat široký výběr doplňkového materiálu - polic a skříněk.

Také je možné nechat si postel zavěsit na lano nebo lanko. Jak jednoduše a efektivně uvolnit prostor ve vašem bytě? Prostě postel zavěste na strop nebo sklopte do skříně! Dost místa v bytě zabírá postel. Ať už je to ta manželská v ložnici, anebo postele v dětském pokoji.


V poslední době jsou oblíbeným řešením patrové postele , lépe řečeno vestavěná patra. Díky patru na spaní se vlastně plocha bytu zvětší o několik čtverečních metrů. Postel je umístěna tak vysoko, aby se pod .

Visutá postel je zavěšená na ocelových lankách ke stropu a na první pohled budí dojem způsobu spaní ve Středomoří nebo dalekém Japonsku.

Jak oživit kvásek

Jak použít kvásek z lednice: před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem. Odebereme potřebné množství do těsta a vrátíme do lednice. Teplota nesmí v žádném případě přesáhnout 35°C!


Suchý kvásek rozdrobíte a uchováte v zavřené skleničce. Pro oživení opět přidat vlažnou vodu, promíchat na kaši a pokračovat vedením kvásku.

Podrobný popis k oživení kvásku , včetně fotek je zde. Text je anglicky, protože byl napsán pro mé přátele v Americe, kterým . Návod na oživení sušeného kvásku od Zuzany. Příprava dostatečného množství kvásku pro pečení kváskového chleba pokud začínáte se sušeným kváskem trvá 3-dny.


Určitě k výrobě kvásku nepoužívejte všechen sušený kvásek , který máte. Trochu si ho schovejte – co kdyby se něco napoprvé nepovedlo. Takový neustálý koloběh. Proto udělat si vlastní kvásek je jen hezká práce, ale zároveň i příslib do budoucnosti, že domácí .

Cuketka: Mám zkušenost, že oživení sušeného kvásku se může zvrtnout podobně jako založení nového, ale přejen je šance na úspěch o něco větší a pruda o něco menší. Když mluvíte o zkysnutí: jak poznám, že kvásek je moc kyselý?

Černá rýže jak vařit

Nemusíme ji tolik proplachovat před vařením , protože lepí jen minimálně, ale stejně malé propláchnutí jí neuškodí. Pak rýži zalijeme studenou vodou v poměru dvě ku jedné ve prospěch vody. Uvedeme do varu, pořádně zamícháme, aby se nám . Příprava černé rýže : trvá déle než u bílé rýže cca min.


Krutí prsa s černou rýží minut namočit před vařením.

Poměr díly vody : 1díl rýže. Chuť: jemná ořechová chuť, podobně jako hnědá rýže. Jak chutná rýže nejlépe? Ještě malá poznámka na okraj – černá rýže není ve skutečnosti černá, ale tmavě fialová. A velmi ochotně se o svou fialovou barvu dělí se vším, co potká (s vodou, ve které se vaří, s utěrkou, do které otřeme kapku, s dřevěnou vařečkou…).


Po propláchnutí rýži vaříme v cca 1. Kultura se k nám dostane na pultech z Číny, Indonésie, Jižní Korea, Indie, Thajska a Malajsie. Ale jak vařit černé rýže , ne každý ví, hostitelka.

Po uvaření má krásnou nafialovělou barvu a oříškovou chuť. Doporučujeme míchat s bílou rýží. Rizoto z černé rýže Nerone dodá nový šmrnc tvým jídlům. Cestou do Maďarska jsme před překročením hranic zavítali do oblíbeného Lidlu.

Špatný úchop tužky

Pokud si dítě totiž zafixuje špatný úchop , náprava trvá mnohem déle. Na tomto úchopu se podílejí čtyři prsty – palec, ukazováček, prostředníček a prsteníček, který tužku podpírá. U dětí s tímto úchopem je potřeba včas nastavit a fixovat . Naučit se správně psát, tak aby dítě v pozdějších ročnících nemělo problémy, nestěžovalo si na bolesti a únavu a nezaostávalo za vrstevníky, není nic jednoduchého.


Proto je tak důležité hned na začátku lpět na správném držení tužky a dalších ergonomických pravidlech psaní, aby si dítě hned na začátku . Předškolák - špatné držení tužky už rozebírají maminky na webu eMimino.

Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. PŘÍKLAD SPRÁVNÉHO A ŠPATNÉHO PSANÍ. Jste si opravdu jisti, že vaše dítě drží psací potřeby správně? Zjistě prostřednictvím následujících obrázků a ra jak opravdu správně psát. Mezi hrotem tužky a prsty by měla být mezera asi cm.


Správné a špatné držení. Pokud dítě drží tužku níže , tak je omezen pohyb prstů. Prsty se nemůžou pohybovat a vzniká v nich napětí.

Při vysokém úchopu je tužka špatně ovladatelná.

Jak naložit vepřové maso

Maso si musíte naložit dny dopředu, ale pak si výborně pochutnáte. Tím prvním je, že se již mnohokrát různým kontrolám, jak laiků, tak odborníků potvrdilo, že masa ze supermarketů, která jsou již naložená , bývají často zkažená. Tato marináda se hodí ke všem masům, nejlépe se svou chutí ale doplňuje maso drůbeží. Připravili jsme pro vás tipy šéfkuchařů, jak na kuřecí, vepřové , hovězí nebo jehněčí vyzrát!


O to důležitější je však maso před pečením pěkně naložit.

Další možností je maso nakrájet na kostky a napíchat na grilovací jehly spolu s dalšími ingrediencemi. Jiným oblíbeným způsobem přípravy nejen vepřového masa na griluje je maso zabalit spolu s dalšími ingrediencemi do alobalu nebo pergamenového papíru a. Vepřové maso by se mělo naložit den předem do vhodné marinády. Díky ní maso získá nejen chuť, ale také se zkrátí doba tepelné úpravy.


Důležité je také správné načasování, alespoň půl hodiny . Do této marinády naložíme naklepané plátky masa ( vepřové , drůbeží) a uložíme přes noc do ledničky. Potom už jen smažíme na rozpáleném oleji.

Jak udělat mravenčí farmu

Za celý svůj život, co žijí na vaší malé farmě , zkonzumují přibližně pouze gelu. Přes průhledné sklo akvária můžete sledovat, jak si stavějí své chodby a jak žijí. Do nádoby jim ale za žádných okolností nesmíte přidávat další hmyz. Když si kupujete mravenčí farmu , měli byste dostat i dvě speciální paličky.


Nejjednodušší variantou je sehnání mladé královny během rojení.

To se odehrává několikrát do roka a to nejčastěji během léta. Obvyklé doby rojení si můžete zjistit v tabulce rojení zde. Já si takhle našel královnu koncem srpna. Všude je mnoho okřídlených samiček a pro novou kolonii jsou nejvhodnější ty, . Mravenci v kredenci jsou věc nežádoucí, pan Hrubším ukáže, že se s mravenci dá žít ale také v míru. Co je ono tajemné ANTQUARIUM?


Celý systém chodeb pak zakryjeme sklem, ale protože Ytong není úplně hladký a menší mravenci by mohli pod sklem prolézt, tvárnici obrousím a utěsním formikárium tak, že udělám okolo systému chodeb proužek ze silikonu.

Ten ale před přiložením skla překryji igelitem který před tím ještě mírně omastím třeba rostlinným . Macenauer TV - Akvarijní technika - Dennerle: Akvaristou snadno a rychle 3.

Dieta rýže nebo brambory

Klasická otázka, kterou. Třeba si však uvědomit, zda chcete shodit kila navíc nebo odkyselit organismus, nebo jen udělat něco pro své tělo. Pokud však chcete zhubnout, určitě se nenechte zlákat na rýžovou dietu ( přičemž byste nejedli nic jiného než rýži) ale ani na jiné diety založené na bázi rýže. Na talíři se krčí kousek masa, pár listů zeleného salátu a vám se sbíhají sliny pouze při tom pomyšlení, že by na talíři ležely ještě dozlatova osmažené brambory.


Ale protože držíte dietu , raději jste si odepřeli jakoukoliv přílohu, protože přece sacharidy jsou při hubnutí zapovězené.

Nestačí se zajímat jen o energetickou hodnotu jídla, protože záleží i na tom, na jak dlouho zažene hlad. Je to důležitější, než si myslíte – pokud vám po nějakém jídle brzy vyhládne, hrozí, že se tím dalším zbytečně přejíte. A rychle vyhládnout vám může i po něčem, co vám přitom dodalo spoustu kilojoulů. Co se týče rýže , pokuste se vyhnout bílé verzi, která průmyslovou úpravou přichází o všechny důležité živiny. Zkuste typ natural a nebojte se ani rýží čínské, černé nebo červené.


Oproti klasické bílé rýži obsahují vyšší množství vitaminů a minerálů, vlákniny.

Platy starostů

Záleží na pracovním nasazení a velikosti obce. Nejnižší bývá plat starosty , který pokračuje ve svém civilním zaměstnání. Srovnejme platy starostů důsledně!


Pro lepší ilustraci jsme vybrali tři největší obce v každém kraji, kde jsme spočítali, kolik pobírá starosta (primátor), místostarosta (náměstek primátora), radní a zastupitelé. Právě ten totiž stanovuje odměny starostů , .

Nařízení stanovuje jako základ měsíční odměnu pro starosty obcí, v nichž žije do 3obyvatel. U starosty tak bude plat činit 36. Odměny by průměrně měly podle vnitra vzrůst o bezmála pět tisíc . Starostům a zastupitelům od nového roku vzrostou platy.


Nový způsob, podle kterého se jim budou mzdy vypočítávat, v pondělí projedná a pravděpodobně také odsouhlasí vláda. Vyšší platy mají být spravedlivější a zástupce samospráv motivovat k lepší práci. Podle svazu měst a obcí by stát měl .

Když jsem dělala v IT, tak jsem měla plat kolem tisíc čistého, nyní mám tisíc čistého,“ řekla Pochobradská. Na to, kolik má starosta povinností, zvlášť když má na starosti projekty a dotace, tak je to málo,“ dodala starostka Pochobradská s tím, že hlavní motivace k práci je především láska k obci.

Chai čaj recept

Průměrné hodnocení (6). Kardamom, hřebíček a pepř rozdrťte v hmoždíři nebo v pevném uzavíratelném sáčku pomocí paličky. Koření spolu se skořicí, zázvorem, mlékem a 4ml vody dejte do rendlíku a přiveďte k varu.


Odstavte, vložte čajové sáčky, zakryjte a nechte louhovat minut. Horká čokoláda, svařené víno… typické nápoje pro zahřátí mají jednu nevýhodu – když to s nimi přeženete, neobejde se to bez následků.

Neplatí to ale o chai čaji. Původem je z Indie, Indové ale jako by ho stvořili pro českou zimu, a obzvlášť pro české Vánoce. Je plný koření, které vašim chuťovým i . Chai čaj je tradiční indický nápoj z černého čaje, mléka a koření, který v zimních měsících dokáže odehnat chmury ze špatného počasí.


Má netradiční chuť a skvěle zahřeje. Každá domácnost má svůj vlastní recept , proto žádný . Recept , podle kterého se vám Chai čaj zaručeně povede, najdete na Labužník.

Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme koření, černý čaj a vše přivedeme k varu. Stáhneme plamen a opatrně vlijeme mléko. Zázvor omyjte a očistěte.


Koření a zázvor roztlučte nahrubo v hmoždíři nebo umelte nahrubo v čistém mlýnku na kávu.

Elektrické vytápění rodinného domu

Jan Jedna z nejžhavějších otázek týkajících se stavby rodinného domu je otázka volby topení. Nov Před lety jsme začali uvažovat o možnosti stavby rodinného domu , a tak jako všichni, i my jsme řešili systém vytápění. Jan Výtapění elektřinou je doslova ožehavé téma.


Přinášíme proto rozhovor o vytápění rodinného domu pomocí elektrické energie se zastáncem tohoto řešení, panem Stanislavem Ripplem. Pracuje již několik let jako projektant pozemních staveb pro stavební firmu DK1. Porovnání nákladů na vytápění rodinného domu prozrazuje, co je přes veškeré mýty a pověry u moderních zateplených rodinných domů nejvýhodnějším typem vytápění.

K plynovému topení je potřeba plynová přípojka, rozvod plynu po rodinném domu do technické místnosti v ceně několika desítek tisíc pokud je nutné přívod plynu přivádět novým výkopem na pozemku. Sálavé vytápění infrapanely Heatwell je založeno na nejstarším principu vytápění rodinných domů a bytů - sálání. Sálavé teplo je obdobné jako u kachlových kamen, která jsou i nyní hodnocena jako nejúspornější topný systém na dřevo. Tak i elektriké infrapanely dosahují vysoké úspory elektrické energie.


Oct Pro instalaci podlahového vytápění do menších místností, jako je koupelna, WC nebo kuchyně se hodí elektrické topné rohože, které jsou výrazně levnější než teplovodní podlahové vytápění.

Mixer nebo odstavnovac

Chtěli byste si doma připravovat lahodné nápoje z ovoce a zeleniny a nevíte, jestli zvolit mixér a nebo odšťavňovač ? Mixování a odšťavňování má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Pojďme si oba dva typy přípravy nápojů nejprve porovnat. Je možné kombinovat různé druhy surovin, jako je ovoce, semena, ořechy, jogurt. Výsledkem je smoothie, skvělá zdravá svačinka, která vás dobře zasytí.


Stejně jako odšťavňovač neudělá šťávu z ořechů, medu či jogurtu, tak mixér neodšťavní jablka, mrkve, pomeranče, nebo salát.

Ani s jedním nemám bližší zkušenost. Co ovoce a zelenina, co nemá tolik šťávy - třeba mrkev. Jaké to je ze smoothie makeru? Co se vám zdá třeba praktičtější pro děti? Mixér mám, takže na klasické koktejly mi stačí.


Mám pít raději šťávy a pořídit si odšťavňovač nebo si připravovat smoothie a koktejly a koupit si mixér ? Vnímám ty programy a nabídky barů tak, že kdyby nabízely čistě zeleninové šťávy a smoothies ( nebo alespoň s výrazně vyšším podílem zeleniny), asi by neoslovily takovou masu lidí, protože by nebyly . Toto je užitečné zejména pokud máte citlivý zažívací systém nebo onemocnění, která potlačují ve vašem těle zpracování vlákniny. Chcete mixer , který by byl jemný k .

Jaké mléko na cappuccino

Připravit báječné cappuccino je trochu věda. Musíte vědět nejen jak uvařit perfektní espresso a našlehat mléko, ale také jaké mléko použít a do jakého šálku cappuccino servírovat. Začínáte každý svůj den hrnečkem kávy s trochou mléka ? Pak byste jistě ocenili informaci o tom, které mléko je do ní vhodné a jaké si nechat opravdu až pro chvíle nouze nejvyšší. Před přípravou espressa vždy našlehejte mléko přehřátou párou.


Jistě je možné nalézt řadu historek o původu pojmenování tohoto velmi oblíbeného nápoje.

V jedné z nich se traduje, že cappuccino získalo svůj název podle kapucí italských mnichů, které měly právě takovou barvu jako zmíněný nápoj, tedy krémově hnědou. A jelikož kávu s mlékem velmi rádi popíjeli, byl . Petra Vesela: Nejčastější chyby při šlehání mléka - 3. V prodeji je též speciální mléko na cappuccino , ale v podstatě nejde o nic jiného než o klasické mléko , jež díky názvu a ceně získá punc exkluzivity. Mléko musí být čerstvé a velmi studené.


Nestačí ovšem teplota z ledničky. Lepší je mléko trochu namrazit, samozřejmě v otevřené nádobě, klidně tak, aby v něm plavali . Ještě než se pustíme do návodů, jak si připravit domácí cappuccino , café latte a jiné druhy kávových nápojů, měli bychom si něco říct o mléčné pěně.

Těsto na cake pops

Rozhodla jsem se pro tyto již osvědčené banánové muffiny s čokoládou a CAKE POPS. Na takovéto oslavy jsou totiž skvělé, padnou dětem akorát do ručičky a díky jejich barevnosti ihned zaujmou. Jsou to vlastně taková lízátka s těstem obaleným v čokoládě a pak různě dozdobeným . Cake pops - pečená lízátka.


Dortová lízátka cake pops podle APETIT online.

Těsto rovnoměrně rozprostřete stěrkou do formy a pečte asi minut dozlatova a tak, aby špejle zapíchnutá do středu korpusu vyšla suchá. Odváženou čokoládu na ganache dejte do misky. Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji na . Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené!


Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která je má úžasně . Nejdříve si dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, šlehačku a vejce do mixeru a vše řádně zamícháme.

Pokud je těsto hodně husté je možné jej zředit. Já jsem měla těsto na cake pops připravené už nějaký ten pátek, ale nemohla jsem je udělat vždy ze stejného důvodu. Tedy měla, ale vždy jen velmi krátce. Nevím, a ani nechci vědět, kolik čokolády jsem ztratila, zapomněla u kasy, omylem vyhodila, (čti snědla) během posledního .

Spád odpadu sprchy

Rozměry koupelny, vstupní dveře a poloha odpadu jsou těmi určujícími faktory, které rozhodují o rozmístění sanitárních předmětů. Do koupelny × metry určitě neumístíte vanu i sprchu, dvě umyvadla, záchod s bidetem a pračku. Musíte dát přednost tomu, co skutečně potřebujete. Popis: Dobrý den, žádám o radu jaký by měl být, co do praktičnosti, spád podlahy ve sprše rešené tzv. Zdá se nám, že je to příliš.


WC až do sprchy nebo nedocházelo k nějakým provozním problémům.

Vyřešte ho i bez odborníka! A je kupodivu jedno, že netušíte, jak velký je průměr odpadu , jeho vedení, co se týká úhlů kolen a případně spádu a spojů. Ahojte Chcela by som sa vás spýtať, koľko stupňový máte spád v murovanom sprchovom kúte bez vaničky, čiže máte vydláždenú podlahu a odtokový žľab. Napríklad o koľko máte vyššie zadný okraj oproti tomu pri žľabe.


Konkrétně: vnitřní potrubí - průměry, sklon , materiály - ve kterém místě je umístěno sání na střechu. Teď zrovna řeším jak natáhnout odpady. Na přiloženém obrázku je vidět, kde co.


Máte Ondro samozřejmě pravdu, mám ale osobní zkušenost, že jestli že kanalizace obkružuje například ve sklepě polovinu sklepa, není vyšší sklon na škodu. U takových vedení nedojde nikdy k ucpání odpadů.

Rýžový ocet použití

Taky se říká (když už jsem dnes u těch rčení), že z vody víno neuděláte. Ocet vzniká přírodním zkvašením alkoholu. Jako základ se pro tohle kvašení může použít nejen tradiční víno, ale též ovocné víno, rýžové víno, dokonce i pivo.


Kuřecí maso a chilli papričku nakrájíme nadrobno a dáme dusit k oleji. Nakrájíme mrkev a pórek, přidáme k masu a posypeme.

Hovězí plátky nakrájíme na tenké nudličky, přelijeme sojovkou, přidáme koření a rýžový ocet a necháme . Vynikající netradiční pokrm z marinovaného zadního hovězího. Díky přípravě na malém množství tuku si zelenina zachovává živiny a maso zůstane šťavnaté. Recepty, rady a návody při vaření, suroviny podle sezóny, video recepty a ještě mnohem více na igurmet. Jaký je mezi nimi rozdíl?


A ovlivní výrazně chuť sushi? Rýžový ocet k přípravě sushi rýže​.

Ve srovnání s naším obyčejným, kvasným lihovým octem je více sladký . Tento druh octa je známý z japonské kuchyně, kde je velmi důležitou ingrediencí pro přípravu sushi. Zalévá se s ním sushi rýže. Je vhodný jak do salátů, tak i do marinád na . Tento produkt je dobře známá všem milovníkům orientální kuchyně, je to nezbytné pro přípravu většiny tradičních národních jídel.


Test čistících prostředků

Test čistících prostředků odhalil, že téměř nic. Počet testovaných produktů: 19. Poraďte se s naší databází výsledků, abyste zjistili, který čisticí prostředek Vám nejlépe pomůže při úklidu. Test pro Vás otestoval různé přípravky na ty nejúpornější domácí špíny.


Rozhodně Vám některé levné prostředky poslouží lépe než drahé čističe. Vybíráte čistící prostředky a chtěli byste za vaše peníze ten nejlepší?

Poradíme jak vybrat pomocí německých testů a recenzí od renomovaných testujících organizací. Osvědčené čistící prostředky už rozebírají maminky na webu eMimino. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Vyplatí se investovat do dražšího čisticího přípravku na okna, abyste si ušetřili práci a neriskovali „kocoury“?


Postavili jsme proti sobě i další čističe, které využijete v domácnosti! Můžete věřit výrobcům čisticích prostředků , když na obalech slibují okamžitý účinek, dlouhotrvající vůni, extrémní výkon a podobně? Tato jejich prohlášení jsme otestovali, a tady máte výsledky! Někteří výrobci ve svých reklamních sloganech přesvědčují zákazníky, že jejich megasilné čisticí prostředky si poradí s jakoukoli špínou.


Mnozí z nás ale během čištění přijdou o iluze.

Dvoje kamna do jednoho komínu

Podle toho co mi říkal kominík, který mi vložkoval komíny a zároveň dělá jejich revizi, tak se do jednoho komínu nesmí zapojit více jak jedny kamna. Podle dnešních norem se vám pod dvoje kamna v jednom komínu žádný revizní technik nepodepíše. Pokud máte pojištěnou nemovitost, tak už většina pojišťoven vyžaduje . Krbová vložka a krbová kamna v jednom komíně?


OTÁZKA: Dobrý den, prosím, poraďte nám.

Máme starší rodinný domek. Do jednoho vyvložkovaného komínu nám odborná firma instalovala krbovou vložku do 10kW a rodičům krbová kamna do 10kW na stejném podlaží. Teď jsme se setkali s názorem, že to tak nesmí být. Ptali jsme se různých kominíků, . Asi hlavní co hrozí je přisávání tzv.


Myslím, že to takto má celkem dost lidí, tak to nebude až tak nic hrozného. Sám jsem měl kdysi takto připojeny dvoje kamna do jednoho komína a fungovalo to v . Dobrý den, je možné do jednoho kouřovodu původně určeného jenom pro krb připojit z vedlejší místnosti hned za stěnou kachlová kamna ?

Pokud není možné současně takto provozovat krb i kamna , je možná varianta, že bude v provozu vždy jen jeden zdroj tepla?

Jak se holit žiletkou

V minulém článku jsme si udělali hezký úvod k tomu, co vlastně mokré holení je a proč je lepší než holení moderní. Co jsme si však neřekli je, jak se vůbec žiletkami holit. A právě to si ukážeme v následujícím článku.


Ze začátku byste se vždy měli holit pouze ve směru růstu vousů. Když se budete holit v tomto směru, neoholíte se sice tak hladce, jako kdybyste se holili v protisměru růstu vousů, ale vyhnete se podráždění. První tahy žiletkou tedy .

V téhle době, kdy se začínají holit i dívky, které to v podstatě nepotřebují, už jsou články „ jak na to“ na denním pořádku. Pro holky začátečnice je to podle mě nejlepší volba. Na rozdíl od jednorázových holítek jsou ty na více použití všemožně vylepšené. Kvalita depilátorů se sice hodně zlepšila a stojky na principu wetdry, které můžete používat jak na sucho, tak ve vaně, jsou mnohem citlivější, i tak se ale bavíme o partiích, které byly určeny k něžnému zacházení. Nejčastější metodou, ke které se proto uchyluje spousta žen, je holení žiletkou.


Návo jak se správně holit a jak dosáhnout nehladšího oholení. Mokré holení není doménou jen mužů a hladce oholených tváří. Kapitolou samo o sobě je i holení intimních partií – ženského i mužského přirození.

Svrchně kvašený ležák

Sotva si pivomilná – a to odborná i laická veřejnost alespoň rámcově zvykne na základní dělení piv na piva spodně kvašená (ležák, lager) a piva kvašená svrchně (ale), objeví se v pojmenování některých výrobků paskvil, který toto vše neguje a popírá. Označení „ svrchně kvašený ležák “ je absurdita jako . Piva se dělí na piva výčepní (8°–10°), ležáky (v rozmezí 11°–15°) a speciální ( nad 15°) a také podle způsobu kvašení na svrchně , spodně a spontánně kvašená piva. Nejtypičtější druhy v Česku jsou spodně kvašená piva výčepní a ležáky.


To však nejsou jediné druhy piva.

Mezi spodně kvašená piva patří většina světové produkce včetně klasického českého výčepního piva a ležáků. Spodně kvašená piva se kvasí v otevřené kvasné kádi při nižších teplotách v rozmezí až stupňů. Pěna z povrchu se sbírá, aby se nepropadla do piva.


Pivo leží měsíc i déle, odtud také . Dohodly se na tom pivovary s ministerstvem zemědělství. Finální znění vyhlášky, která značení piv změní, je ale na ministerstvu,“ řekl v úterý prezident Českomoravského svazu . Přesto že pivo typu ležák je definované zejména spodním kvašením , hlavní rozdíl mezi spodními a svrchními kvasinkami je v jejich schopnosti zpracovat sacharidy složené z galaktózy, fruktózy a glukózy — zpracovat tedy všechny dostupné cukry, což má za následek lepší dosažitelné prokvašení.

Ocet na vodní kámen

Varná konvice, kuchyňský dřez, toaleta, koupelna, myčka nádobí, pračka. To vše má jednu společnou vadu na kráse. Naštěstí není tak odolný, jak se tváří. Zaručeně na něj platí dvě věci za pár kaček. Ocet a kyselina citronová.


Voda po zaschnutí zanechává bílé skvrnky na vodovodních bateriích a dno rychlovarné konvice občas připomíná krápníkovou jeskyni.

Jak změnit tvrdost vaší vody neporadíme, ale jak odstranit vodní kámen , bez agresivní a přírodu ohrožující chemie, ano. Existuje několik technik, jak na vodní kámen. Některé jsou více, či méně účinné. Může se jednat například o broušení či užívání složitých a drahých chemických prostředků. Ty ale mohou povrch porušit.


Nejúčinnějšími látkami proti vodnímu kameni jsou stejně obyčejná kyselina citrónová a klasický ocet. Nejen že nevypadá vábně, ale podle odborníků vás každý měsíc připraví zhruba o tři stovky. Jak s ním tedy rychle skoncovat?

Zajímáte se o ekologii a neradi byste životní prostředí zatěžovali víc, než je nutné ? Pak nahraďte klasické čisticí prostředky, které jsou plné nebezpečných chemikálií, těmi ekologickými. Nemusíte se bát, že by to nějak zatížilo vaši kapsu, při úklidu totiž pomohou osvědčené „babské“ recepty – citron, ocet , jedlá soda či zubní .

Malé koupelny s vanou

S našimi návrhy řešení menších a malých koupelen si prostor zařídíte funkčně i esteticky. Inspirujte se v našich konceptech pro koupelny s vanou nebo koupelny se sprchovým koutem. I přes nezbytné koupelnové vybavení musí zůstat v koupelně dostatek prostoru, abyste mohli bezpečně . Umyvadlo, vana , sprcha, pračka, nějaké skřínky a věšáky na ukládání kosmetiky a ručníků – tak vypadá – přesněji řečeno mělo by vypadat – standardní vybavení koupelny.


Ale co dělat, když má ta naše velikost třeba jen 1x 1centimetrů? Rozmístění extra malé koupelny a sanity v ní si bude žádat kvalitní rozkreslení a přesný plánek půdorysu.

Pečlivě zakreslete všechny rozměry koupelny: výšku a šířku stěn, rozměry dveří, a pokud bydlíte ve starší stavbě, tak i případných výklenků oken. Více o tématu: fotografiekoupelenkoupelnakoupelněkoupelny malámalýpračkařešenísprchový kouttoaletatoaletyumyvadlo vany. Malé koupelny jsou asi věčným tématem – ty v nových bytech totiž často nebývají o moc větší než ve starých panelácích. Tento měsíc máme pro vás tři inspirativní návrhy.


Ve všech třech případech jsem využila sérii . Malá koupelna automaticky neznamená vzdát se vany. Záleží na konkrétních rozměrech a půdorysu koupelny.

Sníh do kremrolí recept

Z bílků a pár zrnek soli (nebo kapky citronové šťávy) ušleháme hustý sníh. Nejprve se šlehá na pomalou rychlost, která se postupně zvyšuje). Postup přípravy receptu.


Z bílků ušleháme tuhý sníh , nejdříve našleháme a postupně po troškách přidáváme cukr moučku. Vodu s krupicovým cukrem převaříme na nit. Vaříme, dokud cukrová voda mezi prsty netvoří nit, to znamená namočit prst do rozvaru, prsty zmáčkneme a roztáhneme, mezi nimi by se měla utvořit nit.

Kremrole s bílkovým sněhem s miniPOSTUPEM. POTŘEBNÉ PŘÍSADY 370g hladké mouky, 280g másla, 1x zakysaná smetana,. Takto vyšlehaný sníh dejte do plnícího sáčku a stříkejte do trubiček.


Do kovové nádoby (mísy, hrnce) dáme bílky se špetkou soli. Na plotnu postavíme velký hrnec s vodou a zapneme. Bílky šleháme ručním elektrickým šlehačem na nejnižším stupni.


Krok 4: Než se kremrole upečou, připravte si náplň. Do rendlíku dejte 1g cukru krupice, zalije ho vodou a přiveďte k varu.

Vzniklou směs vařte na mírném až středním plamenu asi minut. Ze tří bílků vyšlehejte tuhý sníh , do kterého postupně všlehejte zbylých 1g cukru, a pak také horký cukrový rozvar.

Obsah kofeinu v rozpustné kávě

Lekce pro fajnšmekry: Víte, která káva obsahuje nejvíce kofeinu ? Obsah kofeinu v kávě Foto: Obsah kofeinu v kávě. Káva z kafetiéry, překapávaná, espresso nebo rozpustná – není jedno, kterou si dáte! Méně kofeinu Z obalu se množství kofeinu nedozvíte.


Sice vám sílu kávy může napovědět použitý druh kávy (zda se jedná o jemnější arabiku nebo drsnější robustu), mnohdy se z etikety nedočtete ani to. Ze vzorků ho deklarovaly jen dva – Davidoff (1 arabica ) a Jihlavanka (robusta).

Kávy Carte Noire a Douwe Egberts zdůrazňují vysoký podíl arabiky. U prvního vzorku se dá podle obsahu kofeinu na arabiku . Zdravotně prospěšná antioxidační aktivita káv, přispívající k ochraně organismu před útoky volných radikálů byla u všech vzorků srovnatelná. Arabica ho obsahuje méně, než robusta a bohužel ne všichni . Nepotvrdilo se ani, že by stejná káva německého výrobce byla výrazně lepší než tuzemská. Největší rozdíly byly v obsahu kofeinu , ukázal test MF DNES. Protože na tomto webu se většina informací točí kolem espressa, budeme ho brát jako výchozí bod všech výpočtů a tvrzení.


Po přepočtu hodnot převzatých z výzkumu Laury Juliano a Rolanda Griffithse ¹ se dá množství kofeinu v různých nápojích snadno srovnat s množstvím kofeinu v jednom espressu .