Jak oživit kvásek

Jak použít kvásek z lednice: před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem. Odebereme potřebné množství do těsta a vrátíme do lednice. Teplota nesmí v žádném případě přesáhnout 35°C!


Suchý kvásek rozdrobíte a uchováte v zavřené skleničce. Pro oživení opět přidat vlažnou vodu, promíchat na kaši a pokračovat vedením kvásku.

Podrobný popis k oživení kvásku , včetně fotek je zde. Text je anglicky, protože byl napsán pro mé přátele v Americe, kterým . Návod na oživení sušeného kvásku od Zuzany. Příprava dostatečného množství kvásku pro pečení kváskového chleba pokud začínáte se sušeným kváskem trvá 3-dny.


Určitě k výrobě kvásku nepoužívejte všechen sušený kvásek , který máte. Trochu si ho schovejte – co kdyby se něco napoprvé nepovedlo. Takový neustálý koloběh. Proto udělat si vlastní kvásek je jen hezká práce, ale zároveň i příslib do budoucnosti, že domácí .

Cuketka: Mám zkušenost, že oživení sušeného kvásku se může zvrtnout podobně jako založení nového, ale přejen je šance na úspěch o něco větší a pruda o něco menší. Když mluvíte o zkysnutí: jak poznám, že kvásek je moc kyselý? Kvásek je v této chvíli ještě velmi mladý a sám by chléb neutáhl nebo by to nemuselo být bez komplikací (příliš dlouhé kynutí, velká kyselost nebo naopak mdlá chuť, hutnější střídka, menší objem apod.). Naprostou většinu zanedbaných nebo nakažených kvásků lze oživit několika cykly pravidelného krmení. Kváskové pečivo je nejen chutné, ale také velmi zdravé.


Udržování kvásku a pečení z něj je ve skutečnosti velmi . S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho po návratu znovu oživili. Vypěstovat kvásek není snadné, a když už se k němu dostanete (můžete ho získat díky kváskové mapě) nebo se vám ho skutečně podaří správně vyvést, byla by obrovská škoda o . Nežádám, abyste psali na víčko datum uložení. To jsem provedl za vás a dobu použitelnosti doplním později, až ji prokazatelně zjistím.


Zmrzlý kvas necháme rozmrazit na teple (max. 35°C), asi den před pečením. Chcete si upéct domácí křupavý chleba? Můžete buď s droždí nebo z kvásku.


Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho. Bude se vám lépe pamatovat, kdy jste si . I já jsem se sušeným kváskem nejdříve experimentovala a zkoušela jej jenom oživit a postup uvádím až po trojím úspěšném .

Koncem loňského roku na sociálních sítích a blozích začala kynout zajímavá myšlenka, která během krátké chvíle stmelila více než pět set domácích pekařů k záslužnému počinu. Pěstovat v lednici vlastní žitný kvásek a dělit se o něj s dalšími lidmi, kteří už nechtějí v obchodech sahat po prefabrikátech za . Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Usušený kvásek nechte ve skleničce rozmočit s troškou vody. Přimíchejte lžíce mouky aby vzniklo těstíčko. Po hodinách přidejte další lžíce mouky a odpovídající množství vody.


Kdo chce začít s kváskovým chlebem, musí mít kvásek :-) Ten získáme buď od někoho darem nebo můžeme tzv. Další možností je vypěstovat kvásek z žitné mouky a vody, což je dosti náročný úkol alchymistického charakteru - tedy vypadá to jednoduše, ale ne vždy se to povede - jak . Ako mrazený alebo sušený kvások oživiť , si povieme v niektorom z ďalších článkov. Dobrá rada na záver: Vedeli ste, že keď kvások smrdí ako acetón, je hladný a potrebuje urýchlene „jesť“? Tak ľahko spoznáte, že je už naozaj veľmi „ hladný“. V knihe „Kváskovanie- Recepty z kvásku “ nájdete aj takéto tipy a . V amerických fórech nazývají kvas , který je už připraven k zahuštění moukou, startér neboli spouštěč.


Celé pečení tak od vyndání kvasu z chladničky a jeho oživení do upečení chleba trvá jeden den, ale jednotlivé úkony přitom zabírají jen velice málo času. Připravený startér zadělám již pšeničnou . Existuje spousta receptů, jak tomu pomoci, ale jednoznačně nejjednodušším způsobem, jak získat kvas , je vzít si od někoho sazenici, tedy trochu kvasu a namnožit si ho. V obchodech se zdravou výživou se prodává i sušený, ale mě se ho nikdy nepodařilo oživit.


Navíc je málokdy z kvásku – kváskové pečivo je přitom výrazně hodnotnější než pečivo z kvasnic. Důvodem je to, že při pečení s kváskem se z mouky uvolňují živiny, lépe se vstřebávají minerály atd. A proto přinášíme ověřený recept na domácí kváskový chléb .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.