Špatný úchop tužky

Pokud si dítě totiž zafixuje špatný úchop , náprava trvá mnohem déle. Na tomto úchopu se podílejí čtyři prsty – palec, ukazováček, prostředníček a prsteníček, který tužku podpírá. U dětí s tímto úchopem je potřeba včas nastavit a fixovat . Naučit se správně psát, tak aby dítě v pozdějších ročnících nemělo problémy, nestěžovalo si na bolesti a únavu a nezaostávalo za vrstevníky, není nic jednoduchého.


Proto je tak důležité hned na začátku lpět na správném držení tužky a dalších ergonomických pravidlech psaní, aby si dítě hned na začátku . Předškolák - špatné držení tužky už rozebírají maminky na webu eMimino.

Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. PŘÍKLAD SPRÁVNÉHO A ŠPATNÉHO PSANÍ. Jste si opravdu jisti, že vaše dítě drží psací potřeby správně? Zjistě prostřednictvím následujících obrázků a ra jak opravdu správně psát. Mezi hrotem tužky a prsty by měla být mezera asi cm.


Správné a špatné držení. Pokud dítě drží tužku níže , tak je omezen pohyb prstů. Prsty se nemůžou pohybovat a vzniká v nich napětí.

Při vysokém úchopu je tužka špatně ovladatelná. Problém s výškou úchopu může vyřešit jednoduchá pomůcka – navléknout slabou gumičku do správné výšky . Ruka, která je unavená, špatně vykonává plynulé pohyby potřebné při psaní. Tím se snižuje rychlost a prodlužuje automatizace psaní.


Obrázek 3: Dítě při kreslení správně drží ergonomicky tvarovanou tužku. Za vadný úchop můžeme považovat každý, . Světlana Drábová, speciální pedagožka, která se zaměřuje právě na nácvik grafomotorických dovedností. Podle ní se správný – takzvaný špetkový – úchop většinou objevuje kolem čtvrtého roku života a kolem . Kateřina zjišťuje, jestli má dítě problém s nápodobou, koordinací ruky a oka, jestli dokáže nakreslit to, co che. Jestli má špatné držení tužky , jestli je jeho ruka těžká, jestli se ruka potí, jestli bolí a také, které tvary dítě umí napodobit.


Z praxe vidím, že držení tužky je v dnešní době opravdu velký problém. Důležité je držení psacího náčiní. Na správný úchop je vhodné dbát od počátku, kdy dítě začíná kreslit. Případná fixace chybných úchopů se později špatně odvyká a mnohdy výrazně negativně ovlivňuje výkony dítěte snížením grafomotorické obratnosti.


Před nástupem do školy by mělo dítě mít zafixovaný správný úchop psacího náčiní, mělo by jej dostatečně trénovat od raného věku na pastelkách a tužkách. Máte doma předškoláčka nebo dítko školkou povinné? Je čas zjistit, zda drží správně tužku , a pokud ne, začít správný úchop trénovat.

Chcete mít jednou doma veselého školáka, pro něhož je plnění domácích úkolů radostí a škola ho baví? Nepodceňujte správný úchop psacích potřeb u svých potomků. Ten by mělo mít dítě osvojený v době, kdy opouští předškolní . Přibývá dětí, které potřebují lektorku pro držení tužky ? Ano, cíleně rozvíjet grafomotoriku potřebuje mnoho dětí. Děti dnes mají daleko méně spontánního pohybu než starší generace a také více pasivního přijímání informací.


Jak může dítě rozvíjet například řeč, když pasivně přijímá zvuky z hry na tabletu, . Proto je třeba, aby se již v začátcích naučilo dítě držet tužku nebo pero správně. Jak rodiče moc dobře vědí, špatné návyky se na děti „lepí“ mnohem rychleji než ty správné. Pokud mají rodiče špatný úchop psacích potřeb, často to dítě od nich odpozoruje, případně ho to i sami naučí. Kdy je vhodné vést dítě ke správnému držení tužky a jak mu můžeme pomoci?


V období okolo let je již důležité správné držení psací potřeby dítěti názorně ukazovat a případně špatné držení opravovat. Rodiče mohou svému dítěti pomoci při uvolňování ruky před kreslením a později před psaním. Poměrně často za to může taková „maličkost“, jako je nesprávné držení tužky. Pedagogové, kteří se ve školách nebo v poradnách nápravou grafomotorických obtíží zabývají, o tom vědí své.


Kdyby se podařilo vystopovat, za kolika školními neúspěchy se skrývá špatný úchop psacího náčiní, možná bychom byli překvapeni. Myslíte si, že na nácvik správného držení tužky nebo pera je čas a této dovednosti se můžete s dítětem věnovat až před zahájením školní docházky? To je bohužel omyl – a navíc špatné držení , na které si dítě zvyklo, můžete způsobit v budoucnu dlouhou řadu potíží. A to nejen na začátku školní docházky, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.