Ocet na vodní kámen

Varná konvice, kuchyňský dřez, toaleta, koupelna, myčka nádobí, pračka. To vše má jednu společnou vadu na kráse. Naštěstí není tak odolný, jak se tváří. Zaručeně na něj platí dvě věci za pár kaček. Ocet a kyselina citronová.


Voda po zaschnutí zanechává bílé skvrnky na vodovodních bateriích a dno rychlovarné konvice občas připomíná krápníkovou jeskyni.

Jak změnit tvrdost vaší vody neporadíme, ale jak odstranit vodní kámen , bez agresivní a přírodu ohrožující chemie, ano. Existuje několik technik, jak na vodní kámen. Některé jsou více, či méně účinné. Může se jednat například o broušení či užívání složitých a drahých chemických prostředků. Ty ale mohou povrch porušit.


Nejúčinnějšími látkami proti vodnímu kameni jsou stejně obyčejná kyselina citrónová a klasický ocet. Nejen že nevypadá vábně, ale podle odborníků vás každý měsíc připraví zhruba o tři stovky. Jak s ním tedy rychle skoncovat?

Zajímáte se o ekologii a neradi byste životní prostředí zatěžovali víc, než je nutné ? Pak nahraďte klasické čisticí prostředky, které jsou plné nebezpečných chemikálií, těmi ekologickými. Nemusíte se bát, že by to nějak zatížilo vaši kapsu, při úklidu totiž pomohou osvědčené „babské“ recepty – citron, ocet , jedlá soda či zubní . Následně nechte vyvařit a na pár minut odstát. Nakonec konvici několikrát pořádně vypláchněte.


Nalijte trochu (asi 2dcl) do konvice, přidejte lžičku soli, dolijte vodou a nechte vyvařit. Počítejte s tím, že je ocet. Jak to udělat, co použít, aby na skleněných zástěnách v koupelně nezůstávaly usazeneniny, vodní kámen a voda po nich stékala - tipy, rady, doporučení ( leštidlo na karoserie) . Vypadá to jako kouzlo, vodní kámen je pryč! Stejným roztokem, tedy octem a citronovou šťávou, odstraníte i. Jak odstranit vodní kámen pomocí citronu a octa 2. Zasloužilá kecalka 5příspěvků 21.


Ahoj, prosím jak čistíte napařovací žehličku od vodního kamene, který se uzasuje v dírách, kde má procházet pára? Kyselinou citrónovou asi tedy taky ne. Dám do rozprašovače a vystříkávám s rozředěným chlapovu pracovní obuv :D.


Jablečný ocet jsem pila po ránu lžíci na lačno, když jsem měla na kvasinky… Napsat příspěvek. Aby pračka správně fungovala, měl by se vodní kámen odstraňovat pravidelně. Další metodou je přidávání ke každému praní do místa na aviváž lžíce octa.

Prádlo po octu není cítit, ocet působí preventivně proti . Místo aviváže nedávam,musí to smrdět :-S a já mám na ocet alergii,dělá mi problémy i to čištění od vodního kamene. Ty speciální mají navíc malé ouško, kterým se dostanete pod okraj mísy a odstraníte naleptaný vodní kámen. Při čištění úchytů záchodového prkénka s řadou spár se neobejdete bez starého a roztřepeného kartáčku na zuby. Vyčistíte jím i nejmenší skuliny.


Pak mísu i prkénko omyjte čistou vodou a vytřete . Každá hospodyňka čas od času bojuje s povlakem v rychlovarné konvici, usazeninami v toaletní míse či nevzhlednými skvrnami na vodovodních bateriích. Přestaňte utrácet za drahé chemické prostředky! Připravili jsme pro vás pár tipů, jak se vodního kamene zbavit rychle a levně. Obzvláště v situacích, kdy je potřeba odstraňovat vodní kámen , by měl být ocet volbou číslo jedna. Každou čistotnou hospodyňku trápí vodní kámen v podobě kamenného povlaku, který se usazuje na vodních bateriích, umyvadlech, atd.


Podobné účinky jako soda má i ocet. Roztok octa a vody v poměru 1:nalijte do konvice (u rychlovarné dbáme na to, aby byla spirála plně zaplavená) a nechte projít varem. Zkoušela jsem Fixinelu, černý Domestos, ocet , horkej ocet , speciální přípravek na vodní kámen z OBI, teď mám Harpic Max na vodní kámen.


Nejvíc kamene se drží po okrajích té části záchodu, co je zaplavená vodou, dno se už oloupalo, protože tam nejlíp ty přípravky působí. Z těch okrajů to vždycky . V počátečním boji proti vodnímu kameni pomůže ocet , soda či kyselina citronová, ale je nutné dávat pozor na pochromované povrchy, jaké mají např. Revoluční novinku, Cif na vodní kámen (doporučená cena 8Kč), . Postup: V konvici, ve které se stále vaří voda, vzniká silná vrstva usazeniny.


Tuto vrstvu nelze odstranit obyčejnou vodou , ale lze použít ocet nebo kyselinu citronovou. Do litru vody nalij dl octa nebo nasyp kávovou lžičku .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.