Svrchně kvašený ležák

Sotva si pivomilná – a to odborná i laická veřejnost alespoň rámcově zvykne na základní dělení piv na piva spodně kvašená (ležák, lager) a piva kvašená svrchně (ale), objeví se v pojmenování některých výrobků paskvil, který toto vše neguje a popírá. Označení „ svrchně kvašený ležák “ je absurdita jako . Piva se dělí na piva výčepní (8°–10°), ležáky (v rozmezí 11°–15°) a speciální ( nad 15°) a také podle způsobu kvašení na svrchně , spodně a spontánně kvašená piva. Nejtypičtější druhy v Česku jsou spodně kvašená piva výčepní a ležáky.


To však nejsou jediné druhy piva.

Mezi spodně kvašená piva patří většina světové produkce včetně klasického českého výčepního piva a ležáků. Spodně kvašená piva se kvasí v otevřené kvasné kádi při nižších teplotách v rozmezí až stupňů. Pěna z povrchu se sbírá, aby se nepropadla do piva.


Pivo leží měsíc i déle, odtud také . Dohodly se na tom pivovary s ministerstvem zemědělství. Finální znění vyhlášky, která značení piv změní, je ale na ministerstvu,“ řekl v úterý prezident Českomoravského svazu . Přesto že pivo typu ležák je definované zejména spodním kvašením , hlavní rozdíl mezi spodními a svrchními kvasinkami je v jejich schopnosti zpracovat sacharidy složené z galaktózy, fruktózy a glukózy — zpracovat tedy všechny dostupné cukry, což má za následek lepší dosažitelné prokvašení.

Ve většině případů vytváření na povrchu kvasícího piva pěnu způsobenou stoupajícím COspolu s kvasnicemi. Od toho se tato piva nazývají svrchně kvašená. Doba kvašení těchto piv se obvykle pohybuje kolem tří týdnů, v některých . Všechna tato piva se označují jako lager, tedy ležák (pozor zmatená česká pivní legislativa označení ležák značně komolí). Důvo proč se jim tak říká, najdeme ve finální fázi jejich výrobního procesu.


Vezměme to však všechno pěkně po pořádku. Zásadní rozdíl mezi výrobou svrchně kvašeného a spodně kvašeného piva . Díky malým restauračním pivovarům se v Česku začala objevovat svrchně kvašená piva. První větší výrobce, které tyto produkty nabídl na trh, je Pivovar Náchod. Z malých restauračních pivovarů skoro každý a lidem chutná, řekl . Ty jsou nyní řazeny mezi „podskupiny“ a jelikož je výrobce povinen uvést název „ druhu, skupiny i podskupiny“, dočítáme se na etiketách například: „pivo ležák světlé pšeničné, nefiltrované, svrchně kvašené“ :)) Pro znalce pivních stylů je spojení svrchně kvašený ležák zajisté oxymoron, ale z hlediska . Dobré pivo se dá udělat i jiné, třeba takové, kterému svrchní kvašení nevadí - weizen, ejl, stout. Pokud už se snažit kvasit svrchně něco jako ležák, tak snad kvasnice . Kvasnice jsou jednou z nejdůležitějších ingrediencí pro výrobu piva.


Dalším faktorem ovlivňující výslednou chuť piva je samotný druh kvašení.

Nejrozšířenější kategorií ležáků a piva vůbec je pivo plzeňského typu, světlý spodně kvašený ležák se sladovým charakterem, chmelovým aromatem a hořkou. Oproti tomu svrchně kvašená piva, kvasící při vyšší teplotě, mají obvykle nižší obsah oxidu uhličitého, což se projevuje jak nižším řízem, tak nižší . Pivo tmavé jantarové barvy, bohatého chmelového aroma a specifické hořké chuti po originálních anglických chmelech, které jsou ve srovnání s žateckým chmelem drsnější. Svrchně kvašený polotmavý ležák anglického typu. Po ochutnání zanechává v ústech na patře suché nahořklé doznívání. Pale Ale - to co je pro českou pivní kotlinu světlý ležák , jsou pro britské ostrovy svrchně kvašená světlá piva „pale ale“(čti pejl ejl).


Ta mohou svojí zajímavou hořkostí zaujmout i českého pivaře. Piva India Pale Ale ( IPA ) byla původně vařená v anglických pivovarech pro královská vojska v Indii. Pro překonání dlouhé pouťi . Pivovar Kocour vaří spodně( ležáky ) i svrchně kvašená piva(ales – stout, saison, weizen). Principiálně se jedná o stejnou technologii, hlavní rozdíl je v použití odlišných kvasničných kmenů a vyšších teplot kvašení a zrání u svrchně kvašených piv. Proto v našem pivovaru používáme uzavřené kvašení , neboť různé kmeny . Jak představíte svrchně kvašené pivo někomu, kdo dosud pil jen ležáky z průmyslových pivovarů?


Můžete mu dát sklenici Indie nebo Pale. Co to však vzít zlehka a dát takovému člověku nejdříve ochutnat pivo o něco méně nachmelené a kapánek jednodušší? Anebo jinak — mnozí z vás jistě dokáží celý večer popíjet hořké . PRAHA Nové označování piv se odkládá. Pivovary tak zatím musejí dál označovat některá svrchně kvašená piva za ležáky.


Už v tomto roce měly začít platit pivovarníky dlouho očekávaná nová pravidla . Příbuzná piva:, Sněžka - ležák spodně kvašený 12°, Sněžka . Dvanáctka bude nadále ležák.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.