Platy starostů

Záleží na pracovním nasazení a velikosti obce. Nejnižší bývá plat starosty , který pokračuje ve svém civilním zaměstnání. Srovnejme platy starostů důsledně!


Pro lepší ilustraci jsme vybrali tři největší obce v každém kraji, kde jsme spočítali, kolik pobírá starosta (primátor), místostarosta (náměstek primátora), radní a zastupitelé. Právě ten totiž stanovuje odměny starostů , .

Nařízení stanovuje jako základ měsíční odměnu pro starosty obcí, v nichž žije do 3obyvatel. U starosty tak bude plat činit 36. Odměny by průměrně měly podle vnitra vzrůst o bezmála pět tisíc . Starostům a zastupitelům od nového roku vzrostou platy.


Nový způsob, podle kterého se jim budou mzdy vypočítávat, v pondělí projedná a pravděpodobně také odsouhlasí vláda. Vyšší platy mají být spravedlivější a zástupce samospráv motivovat k lepší práci. Podle svazu měst a obcí by stát měl .

Když jsem dělala v IT, tak jsem měla plat kolem tisíc čistého, nyní mám tisíc čistého,“ řekla Pochobradská. Na to, kolik má starosta povinností, zvlášť když má na starosti projekty a dotace, tak je to málo,“ dodala starostka Pochobradská s tím, že hlavní motivace k práci je především láska k obci. Hejtmani a pražský primátor by pak mohli dostávat průměrně o téměř procent více, . Na plat svého starosty se nedávno dotazoval Josef Šleis ze Zálezel.


Nejprve jsem otázku vznesl při veřejném jednání zastupitelů obce. A hned dvakrát,“ popsal. S odpovědí, že se odměny starosty nezveřejňují, se nespokojil a letos v červnu poslal na obecní úřad písemnou žádost o informaci o odměně . Začínají na tisíc u starostů a tisíc u místostarostů.


K tomu mají navíc 1korun za každých sto obyvatel nad tisíc. U města velikosti Postoloprt, . Základním kamenem tohoto návrhu, ze kterého se vypočítává většina dalších odměn, je odměna uvolněného starosty v obci do 3obyvatel. U něj by odměna , dle současných plánů vlády, měla být nastavena na násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. To konkrétně znamená, že by starosta , v případě . Na mzdách si polepší o desetitisíce korun měsíčně.


Starostové a primátoři by mohli vydělávat až tisíc korun, hejtmani a pražský primátor až 1tisíc korun. Informace vyplynuly z návrhu nařízení vlády připraveného ministerstvem vnitra.

Návrh pro vládu připravilo ministerstvo vnitra kvůli novele zákona o obcích. Možná vás na konci roku taky zase jednou rozrušila debata o zvyšování poslaneckých platů. Nakonec dostali zastupitelé rozum a drželi se při zemi. Ovšem nejenom poslanci a senátoři vás zastupují a rozhodují za vás o věcech veřejných.


Víte, kolik berou zastupitelé vaší obce, třeba váš starosta ? Odměny jsou moc rozdílné. Platy starostů se budou měnit. Praha - Ministerstvo vnitra připravilo zákon, který změní výpočet pro odměny členů obecních a krajských zastupitelstev. Svazu měst a obcí ČR se nelíbí vládní návrh, který má omezit rozdíly v příjmech starostů , místostarostů nebo radních. Ten chce vyrovnat údajnou disproporci hlavně mezi příliš vysokými odměnami představitelů velkých měst v porovnání s příliš nízkými odměnami představitelů krajů.


Jak jsme Vás informovali, od 1. U uvolněných členů zastupitelstva obce automaticky ze zákona, u neuvolněných to závisí na usnesení obce, kterým byly odměny a jejich výše schváleny. Zveřejňujeme aktuální metodiku MV ČR. Obce a kraje si připlatí za mzdy pro šéfy. S tím ale vládní nařízení nepočítá.


Politici nemají na růžích ustláno, alespoň ne v Česku. Dvacet let po revoluci jsou většinovou společností stále nazíráni jako ti, kteří se chtějí v politice jen přiživit a pro lid nehnout ani prstem. Navíc musejí čelit i častým výtkám ohledně výše jejich platů. Jen málokdo je ochoten připustit, že platy politiků nejsou . Víte, jakou odměnu dostává každý měsíc starosta vaší obce?


A kolik místostarosta a další zastupitelé? Jako každému jinému i jim přísluší za jejich práci odměna. Zatímco odměny uvolněných zastupitelů . Rozhodování o aktuální výši měsíčních odměn členů zastupitelstev ( stejně tak jako rozhodování o výši platů jiných osob činných ve veřejné správě) v. Chystaná opatření, která poprvé v historii zdaní i plat prezidenta, se však netýkají komunálních politiků. CZ ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, z jehož .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.