Sušení dřeva v mikrovlnce

Prosím o radu, kdo jste tady zmiňoval to sušení dřeva v mikrovlnce ? Získal sem krásnej šeřík(orgován) a zkoušel sem ho vařit dvakrát po dvou hodinách, pak nechal den schnout a pak vteřin v mikrovlnce a konce praskají jak hovado. Je známo, že mikrovlnné sušení různých materiálů je po mikrovlnném ohřevu potravin nejrozšířenějším průmyslovým využitím mikrovlnné techniky. V České republice se mikrovlnná technika využívá hlavně při sušení dřeva. Smysl vaření je jen umrtvit buňky dřeva.


Za druhé sušit stačí na vlhkost kolem , stejně si dřevo tu vlhkost natáhne z obvzduší.

Minimální výkon v mikrovlnce nechám dokud váha mokrého dřeva neklesne alespoň na polovinu bez přerušení. Sušení dřeva v mikrovlnné troubě II. Podobně jako kondenzační sušárna suší až o – rychleji než horkovzdušný typ. Je však o něco dražší na pořízení i na provoz. Nejdražší, ale zároveň nejrychlejší sušení nabízí mikrovlnná sušárna, kdy i kvalitní dřevo vysušíte za pár hodin bez rizika prasknutí či pokroucení.


Mikrovlnné sušárny jsou. V prvním případě je mikrovlnami zahřívána voda v porézním systému stavebního materiálu, až jako pára z něho odchází (podobně jako v případě sušení dřeva ). Ve druhém případě vysoká teplota vody (vyvolaná opět absorpcí mikrovlnného záření) živé organismy (hmyz, houby apod.) usmrtí. Standardní mikrovlnné zařízení .

RVD) je vlhkost, která odpovídá dané teplotě a vlhkosti okolního vzduchu. Optimální sušící režim je závislý na vstupní vlhkosti , na síle , na množství a na kvalitě dřeva. Pokud je materiál tenší nebo do sušičky dáme menší množství dřeva , nastavíme kratší dobu sušení. Obrázek 1: Schéma zařízení na vysoušení dřeva pomocí sníženého tlaku a zvýšené teploty (vakua). Dřevo na misku by mělo být mimo střed kmene.


Síla stěny misky na vysušení cca procent průměru misky. Zvláštní kapitola- sušení polotovaru v mikrovlnce. Bude to dřevo , z té sušárny na luk vhodný ? Asi bych si to nechával sušit s dubem a co nejdýl. Vakuová bude asi šetrnější a na tvrdá dřeva.


Jaká vlhkost je optimální pro agát, jasan, lísku ? Mám jen jednu připomínku: Proč je preferováno sušení v mikrovlnné troubě s nebezpečím uvolňování prchavé hořlaviny ? Stejně jako mikrovlnná trouba je v domácnostech rozšířená teplovzdušná trouba. Tam se dá nastavit 105°C a stanovení je bezpečnější. Jak z hlediska možnosti vzplanutí, tak hodnotou . Biover vyvinula rychlejší způsob sušení biomasy. Využívá při tom mikrovlnného záření.


Do vývoje a výroby prototypu nového zařízení firma investovala 1milionu korun, z toho polovinu obdržela formou dotace z Operačního programu Podnikání a inovace, konkrétně . V místě absorpce vzniká teplo, které urychluje odpaření vody.

Je nutné zabránit lokální-. UV záření, radioizotopy). Konstrukční ochrana dřeva Jedná se o souhrn technických a konstrukčních opatření vedoucích . A také opatrně, abys po odpaření vody nezničil mikrovlnku (kuchyňské mikrovlné trouby nezvládají chod pokud nemohou předat energii vlhkému materiálu).


Jinak průmyslové mikrovlnky jsou dělané třeba na sušení dřeva. Další bod teoretické části je zaměřen na mikrovlny a mikrovlnné sušení dřeva. Druhá část se zabývá samotným sušením bukových vzorků pomocí kontinuální mikrovlnné linky.


Dvacet bukových vzorků bylo rozděleno na radiální a tangenciální vzorky a ty byly vkládány na pás sušičky a před každým vstupem a po každém . Doplň odpověď: Dielektrické sušení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.