Jak vyrobit kvasnou zátku

Přetlakový kapalinový regulovatelný ventil vyrobený svépomocí (neboli kvasná zátka), má podobu propíchnutého šroubovacího víčka od flašky od mléka, kterým je prostrčeno. Jsou docela fajn, jen je zapotřebí dávat si pozor při výrobě kvasné zátky na proříznutí plíšku víčka. Jak vyrobit kvasnou zátku ? Vyrobit si vlastní víno není nic složitého, nenechte se zaskočit délkou návodu.


V Jihlavě se dají kvasinky, živná sůl, kvasná rourka i korkové zátky sehnat v drogerii U Lva (mezi Beneškou a Matky boží). V řádu desítek korun se pohybuje cena za kvasnou zátku nebo kvasný klobouček , korkové špunty a gumové hadičky na stáčení.

Nezapomeňte si skladovat lahve pro poslední stáčení. Co myslíte, šlo by tyhle vršky použít jako kvasnou zátku ? Kvasinky jsou lepší v tekuté formě, oproti sušeným je není . Má to standart PET závit, používá se to na dětských limonádách. Snese to docela velký tlak, než to profoukne z lahve ven, i zpětně to pěkně těsní. Jen nevím, jak to dlouho vydrží. Dobrý den, na internetu jsem našel recept na višňové víno a tak jsem dal do 10L demižónu 3kg višní 2kg cukru, zalil převařenou vychladlou vodou a uzavřel korkovou zátkou s dírou a do ní vsunutá utěsněná kvasná zátka utěsněná voskem.


Mám to ve sklepě kde je teplota 18°C Díky za rady. Demižon opatříme kvasnou zátkou a dáme (nejlépe) do teplého sklepa (- C).

Po 2-dnech nastává hlavní kvašení, které poznáme probubláváním COpřes kvasnou zátku a doslova bouří kvasnic a cukru v demižonu. Tento proces trvá cca - dní, záleží na teplotě místa. Po hlavním kvašení se nám mladé víno začne . Pokud máte kvasnou zátku , tak hlavní kvašení je pryč, pokud je interval mezi bublinami přes vteřin.


Pokud kvasíte pod hadrem, tak to ochutnejte. Když to bude kyselý, je to hotový. Hodně taky poznáte z usazeniny dole. U dna demižonu uvidíte asi tři centrimetry šedobílýho prášku.


To jsou mrtvý kvasinky . Dobře oprané ovoce rozdrtíme a lisujeme. Ti, kteří mají lis na ovoce, asi vědí, jak na to, v domácích improvizovaných podmínkách lze ovoce namlít a vylisovat přes utěrku nebo jinou pevnou prodyšnou látku. Tímto roztokem rýži přelijeme a ponecháme ji v nádobě uzavřené kvasnou zátkou vykvasit. Po stočení a ustátí plníme do láhví.


Výroba domácích ovocných vín. Vína vyrábím z rybízu (červeného, bílého, černého), ostružin, višní, bezinek, josty, trnek, angreštu, hrušek a jablek. Používám krystalový cukr . Víno je možné vyrobit za použití jakéhokoliv druhu ovoce, avšak hroznové víno je nejoblíbenější volbou.


Domácí ovocná a bylinná vína, tipy, postupy.

Proč vyrábět domácí ovocná vína. Typologie výrobců domácích vín. Jak přežít výrobu domácího vína. Co je k výrobě domácího vína potřeba. Lze dělat víno i bez ovoce?


Motto výrobce nevinných vín: V demižonu . Kvasné zátky samostatně k mání jsou, ale většinou s těsněním na demižon nebo větší nádobu. Jelikož by při kvašení k vínu neměl mít přístup žádný vzduch, budeme potřebovat kvasnou zátku. Opět k dostání v drogerii nebo ve vinařských potřebách. Někde píšou utěsnit úplně, další recept, že by se měla použít kvasná zátka a většina receptů to nezmiňuje vůbec. Vždy to byla jiná chyba, no a ani potom nebylo všemu konec, vyrobil se prostě ovocný ocet.


A třeba takový jablečňák byl i . Přiložené přítlačné dřevěné hranoly vám nebudou moc platné a tak je třeba si vyrobit své vlastní – a to hned v několika délkách. Lis naplníme namačkanými hrozny. Přidání soli není vždy nutné, kvasný proces by měl být nastartovaný během naležení hroznů. Před přídavkem kvasnic je možné . Soudě podle návodů, s trochou nadsázky můžeme tvrdit, že víno se dá vyrobit prakticky z čehokoliv.


Ve svém dopise to ostatně. Poté scedíme do demižonu (l) a dolijeme po spodní část hrdla převařenou vodou, nasadíme zátku s kvasným uzávěrem a necháme vykvasit. Když je víno stabilní, stočíme je . I bez sběru, mletí a lisování hroznů si můžete vyrobit své vlastní víno.


Rozhodli jste se vypěstovat vlastní hrozno a vyrobit z něj víno? Kvasná zátka je z poloviny naplněna vodou nebo jiným sanitačním roztokem. Drtičku nebo mlýnek na hrozno. Dvojnásobný počet nádob na mošt.


Hadička na stáčení vína. Takto dostanete mošt, do kterého už nic nemusíte přidávat, protože stačí kvasinky , které jsou na jablkách. Musíte sehnat čistou nádobu s kvasnou zátkou a tu umístíte na dva až tři měsíce do chladu kolem °C, například do nějakého sklípku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.