Sušení dřeva v troubě

Prosím o radu, kdo jste tady zmiňoval to sušení dřeva v mikrovlnce? Ja osobne bych si urizl drevo uz na prilozky plus nejaky material navic a to bych pak zkusil vysusit v mikrovlnce. Upozorňují na problémy s vytvrdnutím kompaundu - ani po hodině v troubě nevytvrdl a bylo nutné ho ponořit do lněného oleje 130C. Dřevo je všeobecně velmi ceněná surovina.


Ale i přes tuto skutečnost každoročně vznikají při zpracování tohoto materiálu značné ztráty.

Velkým negativem je skutečnost, že dřevo má při příjmu vlhkosti do bodu nasycení vláken (vlhkost cca podle druhu dřeviny) tendenci bobtnat, což může značně snížit pevnost . Pokud ho správně nevysušíme, nejen, že ho nemůžeme opracovat a nalakovat, ale také se nám zkroutí a změní tvar. Jak správně dřevo vysušit? Máš-li kousek toho dřeva , zvaž ho a potom usuš v troubě a opět zvaž( samozřejmě na hodně citlivé váze).


Z toho se dá vypočítat původní vlhkost, neboť v troubě to vysušíš na 4-. Před sušením a potom během sušení vážíš vlastní polotovar luku a počítáš okamžitou vlhkost. Nebo tady je citace ze . Vlhkost ovlivňuje všechny fyzikální i mechanické vlastnosti dřeva a dělá ze dřeva materiál, jehož vlastnosti se procesem sušení mění.

Dřevo se tak může zkroutit nebo popraskat, což jej může značně znehodnotit. Sušení dřeva v mikrovlnné troubě II. Pro výrobu čehokoliv dřevěného doma je dobré mít dřevo vyschlé, protože suché dřevo se nekroutí, nepraská, a hlavně drží stále stejné vlastnosti.


Pokud kácíte nějaký strom s tím, že z něj potom bude stavební dříví, je dobré to provádět v období takzvaného klidu mízy. Je známo, že mikrovlnné sušení různých materiálů je po mikrovlnném ohřevu potravin nejrozšířenějším průmyslovým využitím mikrovlnné techniky. V České republice se mikrovlnná technika využívá hlavně při sušení dřeva. Tvrdé dřevo je nutno sušit vždy o stupeň výkonu méně než dřevo měkké.


Pokud dáváte měkkédřevo poprvé do sušičky je možné dřevo jakoby napařit. Tohoto efektu docílíme tím, že dřevo necháme zahřívat na vyšší výkon při vypnutém ventilátoru. U tvrdého dřeva (hlavně dubu) nedoporučujeme zvyšovat výkon, pouze . Hledal jsem lecos, ale nikde jsem nenašel, jak podomácku šikovně vysušit dřevo.


Jelikož zevnitř terárka hodlám větví podepřít jednu ze stěn terária, tak bych uvítal, aby už nepracovala až se přišroubuje. Už jsem sušil v troubě kořen pro agamu a to bylo fajn, ale teď potřebuju mít víc než metr dlouhou větev . Jako chudý student nemám peníze ani možnost kupovat si vysušené dřevo a sušit rok dřevo abych si mohla vyřezat pro zábavu postavičku nebo lžíci se mi nechce. Nemáte někdo nějaký tip jak bych si mohla poradit?


Chceme-li dřevem topit nejen ekologicky, ale i ekonomicky, je zapotřebí, aby bylo dobře proschlé. Vlhké dřevo nedělá dobře ani našemu kotli, ani naší peněžence.

Vážený pane Nehasile, Nebrali jsme Vámi zmiňované riziko na lehkou váhu a proto jsme se snažili apelovat na čtenáře, aby přesně dodrželi předložený postup. Samozřejmě, že zneužít se dá vše, je to již na moudrosti uživatele. Pokud budou dřevo sušit v klasické troubě při . Až teprve v tomto roce dva britští vědci - sir John Randall a dr.


Mikrovlnné záření se používá k vysoušení dřeva a proto dřevěné výrobky do mikrovlné trouby nepatří. Nejlépe se suší na sítu. Na plechu se suší jen z jedné strany. Síto by nemělo být z plastu.


Rámeček síta ze dřeva zvládne i 60°C. Poté troubu na chvíli trochu otevřeme, aby se vyměnil vzduch, jablka promícháme a zase dáme sušit. Toto opakuji za sebou 3x dopoledne a 3x odpoledne . RVD) je vlhkost, která odpovídá dané teplotě a vlhkosti okolního vzduchu. Banánové chipsy tak mohou být křupavé i měkké, zdravé i se spoustou cukru a oleje, dlouhé, krátké a dokonce i rozmačkané - tuto s.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.