Vařák na vosk s odstředivkou

Strojírenská společnost BAZE alfa s. Vyrábí a dodává včelařům a včelařským sdružením odstředivku pro oddělení vosku s voští (košilek) při tavení rámků, kterou kombinuje s mobilním pojízdným kotlem na tavení vosku. Provedení mobilního pojízdného kotle na tavení vosku s. Další vosk získáváme z víček po medobraní, z plástečků z oplodňáčků, různých odřezků. Vosk tavíme suchou cestou (sluneční tavidla), horkou vodou (různé vařáky s lisem) nebo párou (parní vařáky s odstředivkou ). Několik let jsem používal vařák na vosk s vyvíječem páry.

Tato metoda se mi osvědčila, vytavené rámky . Kotel na parafinování a vyváření rámků s nerezovou vanou. Velkokapacitní kotel na vyvařování voští, celých rámků či parafinování nástavků. Pro větší počet včelstev potřebuje. Včelařské potřeby vařáky a pařáky na vosk fungují na principu zahřívání vody a vytváření vodní páry, která následně taví vosk.


Existují vařáky na vosk s lisem kam vložíte vyřezané voští, nebo vařáky do nichž vkládáte celé rámky. PARNÍ VAŘÁKY s uzavřeným oběhem vody a to jak na elektriku tak i na plyn - KOTLE S VODOU PRO VYVAŘENÍ VOŠTÍ A POTÉ ODSTŘEDIVKY VOŠTÍ - SAMOSTATNÉ ODSTŘEDIVKY NA CELÉ . Způsob jak proplachovat výtlačky před dalším lisováním ve vařáku a tak smývat pomocí vroucí vody zbytky vosku z košilek, jsme si popsali v minulých číslech Moderního včelaře. Je nesporné, že se tak dá získat i vosk , který by jinak skončil na smetišti.

Pro zpracování mimořádně tmavých souší se zbytky medu, plodu a pylu . Jednoduché způsoby získávání včelího vosku jsou nenáročné na investice a čas, ale poskytují nižší výtěžnost. Od té doby vývoj až tak o mnoho nepokročil, prakticky přibylo jen využití parního vyvíječe (resp. odstraňovače tapet) a případně elektrické odstředivky namísto lisu plus. Tak jsem si udělal ještě letos radost a pořídil si velký vařák na vosk.


Doposud jsem získával vosk pomocí velkého hrnce ve. Stačí otevřít a budeš v obraze. Třetí způsob, který jsem již prakticky vyzkoušel, je vyváření v nerezové vaně ve vodní lázni. Je to rychlé, ale včelař musí být vybaven buď odstředivkou nebo vařákem na vosk , do kterého lije rozvařenou voskovou kaši.


Já jsem si tenkrát půjčil odstředivku od známého včelaře, do které byla pouštěna pára z . Odstředivka na med slouží k odstředění medu ud zbytků vosku. Už žádné ucpávávání sít, už žádné přetíkání medu přes nádoby pod medometem. Všechen med jde do odstředivky , ve které zůstává vosk z vytáčení a med poté vytéká bez vosku. Jakmile položíte rámečky do vroucí vody, tak z nich hned krásně sjede vosk a rámečky následně vyndáte již prakticky čisté.


Již nejsou zapotřebí žádné sítka. Kotel je použitelný k rozváření voskového díla, které se následně zpracovává v lisech nebo odstředivkách. Naše včelařství po celá předcházející desetiletí nedokázalo krýt produkcí včelího vosku ani vlastní požadavky na spotřebu mezistěn a včelí vosk k jejich výrobě se dovážel ve velkém.


Francouzští včelaři mají k oddělení medu od voštin potřebné zařízení - speciální malé odstředivky , která se však u nás v praxi nepoužívají. Je osazena seškrabávacím nožem, který odstraňuje vrstvu vosku.

Jedná se o stroj, který okamžitě odděluje med od vosku , pylu a jiných cizích částic. Pracuje na stejném principu jako oddělovač smetany. Vosk získáváme z plástů, které jsou nevhodné pro další plodování a použití ve včelstvech (tmavohnědé až černé barvy), z plástů poškozených při manipulaci. Mnoho dalšího vosku získáváme ze.


Proto by se měly zbylé výtlačky ještě zpracovávat ve vařáku nebo pařáku a vylisovat. Vosk na dřevo, Vyvařování včelího vosku, Včelí produkty, Včelí mateří kašička, Stavba včelího úlu, Me Včelí smetenec, Chov včel na oddělky, Langstroth, Včelaření v nástavcích, Jak. Pařák na vosk je velká uzavřená nádoba, do které se na síto vloží voští, a poté se do ní přivádí horká pára.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.