Sprinklerové hlavice

PROTI POŽÁRNÍ ZABEZPEČENÍ S AUTOMATICKÝMI SPRINKLERY A ZAŘÍZENÍM. Protékající voda otevře ventilovou stanici, která spustí signalizaci. Následkem poklesu tlaku vody na rozdělovači ve strojovně dojde ke spuštění požárního . Praktická ukázka funkce sprinklerového stabilního hasícího zařízení v laboratoři fakulty bezpečnostního inženýrství v. Druhy sprinklerových zařízení.


V nedávné době došlo k celkové změně názvosloví sprinklerových zařízení.

Samostatné zařízení s vlastním zdrojem vody. Sprinklerové stabilní hasicí zařízení (SHZ). Snížení rizika vyjádřené součiniteli ca Δcje nejvyšší.


Při požáru se otevřou sprinklerové hlavice nad zdrojem tepla a . Otevřením tepelné pojistky sprinklerové hlavice totiž nastane pokles tlaku v rozvodném potrubí, což způsobí následné otevření řídícího ventilu a samotné spuštění sprinklerového hasicího zařízení. Po otevření sprinklerové hlavice dochází k výstřiku vody ve formě sprchového proudu, přičemž se otevřou pouze ty sprinklery, . Nejdříve dochází k vytlačení vzduchu z potrubí, potom dojde k výstřiku vody. Otevírají se pouze hlavice u kterých bylo dosaženo otevírací teploty.

Ihned po otevření řídícího ventilu se samočinně spustí poplachové zařízení. Zásobování vodou se provádí z vodních zdrojů. Princip funkce je zrovna tak jednoduchý jako spolehlivý. Uzavřená vodou naplněná potrubní siť pod stropem všech chráněných stavebních částí a na ní jsou rozmístěny uzavřené sprinklerové hlavice. V místě požáru dochází v vývinu tepla, které se hromadí pod střechou objektu ( stropem místnosti), kde jsou vedeny sprinklerové soustavy s osazenými sprinklerovými hlavicemi.


Po dosažení stanovené mezné teploty vzduchu pod stropem dojde k samočinnému otevření sprinklerové hlavice a následnému výtoku vody. Třídu citlivosti - vysoká, střední nebo normální lze zjistit pro konkrétní sprinkler ze seznamů certifikovaných komponentů vydávaných VdS a LPCB a certifikátu vydaného autorizovanou . V případě vzniku požáru dochází k prasknutí skleněné baňky, která je součástí sprinklerové hlavice. Jejím prasknutím dojde k upozornění, že v daném požárním sektoru došlo k vypuknutí požáru. Následně dojde ke spuštění sprinklerového hasícího systému pouze a jenom v úseku, kde došlo k požáru.


První sprinklerové hlavice. Jeho sprinklerová hlavice byla ve skutečnosti dokonalejší než mnohé, které byly navrženy později. Harrisonův sprinkler měl vzhled duté děrované mosazné . V Evropě se používají převážně sprinklerové hlavice se skleněnou pojistkou. Pojistku tvoří skleněná baňka naplněná nemrznoucí kapalinou s vysokou roztažností (obr.


1). SHZ hasí okamžitě a minimalizuje škody vzniklé hašením i požárem. Hlavice má za účel vytvořit sprchový proud .

Před vypracováním projektu je vhodné vypracovat celkovou studii, ve které se navrhne použitý systém instalace a specifikují se hlavní požadavky, které mají návaznosti na ostatní stavební profese a stavební řemesla. Při vypracování projektu pro stavební povolení je . Voda představuje nejstarší a nejrozšířenější médium při hašení požárů. Tradiční sprinklerová a rozstřikovací zařízení se zaměřují při potlačování požáru na to, aby odstranila jeden z parametrů požárů – žár tím, že hořící plochu zchladí. V případě standardních požadavků na vodní hasicí systém zpracujeme projektovou . Sprejová hasicí zařízení.


Při detekci požáru dojde k výstřiku vody ze všech nainstalovaných hubic, umístěných v chráněném prostoru nebo objektu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.