Jak nasadit topůrko na kladivo

Před nasazením kladiva , sekyry nebo smetáku topůrko či násadu po celém obvodu poklepejte kladivem. Většinou mívají typizovaný průměr a stačí je načisto obrousit na přesný rozměr pomocí pilníku na dřevo a brusného papíru. Při nasazování sekery nebo kladiva si topůrko nařízneme tak, abychom po nasazení do něj mohli vklepnout dřevěný klínek.


Ten je někdy vhodné zajistit kovovým klínkem napříč. Při vlastním nasazování většinou buším do lehčího topůrka , držet v ruce dřevěnou část a bouchat do železné je vzhledem k rozdílu hmotností méně efektivní.

Na tlučení používám gumovou či dřevěnou paličku, železné kladivo většinou topůrko poškodí. Jiný fígl opravdu neznám, budu držet palce, hezký . Obecně platí, že kladiva musí být na topůrku pořádně nasazena a pevně zaklínována. Ač se to zdá nepodstatné, i tvar nasazovacího otvoru probitého v nástroji a topůrko jsou důležité. Tento článek byl původně součástí stránky o oblících a sedlících.


Několik čtenářů mi vytklo, že uvádím, že nástroje na . Ať už máme topůrko vyrobené či koupené, musíme jej nasadit.

Poté jej opracujeme nejlépe rašplí tak, aby šel jen velmi ztuha natlouci do oka. Vydrží to léta, nemůže vám sekerea uletět z topůrka a když potřebuji sekeru stáhnout, odvrtám hlavičku hřebíku a tuto závlačku vyrazím. PU a zatluču (nutno přesným úderem (nezlomit klínek) a větším kladivem (palicí) proti zemi). Starým kladivám sa to stáva často. Násada zostarne a zlyhá vždy vtedy, keď to najmenej potrebujete.


Náhradnú si môžete vyrobiť v priebehu pár desiatok. Kamarád mi přitloukal desítkou palicí a mě ruplo topůrko od sedlíku, oba konce rozříštěného topůrka mi zůstaly v dlani. Ať je to kladivo nebo sekera, dříve či později při častém užívání se vám původní topůrko ulomí.


Jednou či dvakrát se vám jej podaří zkrátit, ale pak už to najednou nejde. A pak holt musíte opatřit buď nové nářadí, nebo sehnat či udělat nové topůrko na sekeru místo toho původního. Máte v zásadě dvě možnosti, kde jej vzít: . Právě ta dělá ze dřeva hickory vyhledávaný materiál pro exkluzivní dřevěná topůrka značkových seker i kladiv a krumpáčů.


Používá se však i na výrobu sportovního náčiní (baseballové pálky, luky, části golfových holí či rybářských prutů), ale i na nohy židlí nebo příčky žebříků. Kvalitní dřevěná topůrka seker . Sekery musí být uchovávany v suchu, přitom se ale topůrko nesmí vysušit natolik, aby se smrštilo v uchu sekery.

Dávejte pozor, aby ostří sekery a jeho. Sekery nelze použít jako kladivo nebo jako klín. Pokud se sekerou seká příliš tvrdě nebo je používána jako kladivo může dojít k deformaci ucha sekery nebo jeho roztržení. V případě této skupiny je první podmínkou správné nasazení pracovní části nářadí na pracovní násadu, případně kontrola již nasazeného pracovního nástroje.


Největší trvanlivost vykazují topůrka a násady vyrobené ze dřeva štípaného. Dnes se však běžně užívají. Kladiva , palice a klíny. Topůrka k sekerám a kalačům dodáváme jasanová (z jasanového dřeva) nebo z ořechovce (hickory).


Správné nasazení hlavy na topůrko je důležité jak z hlediska dobovosti, tak s hlediska bezpečnosti. Násada pro paličku délka 26cm ergonomicky tvarována vyrobena z kvalitního bukového případně jasanového dřeva,nalakována bezbarvým lakem,v místě pro nasazení odpovídá rozměru oka dle normyDIN pro váhu 8-1kg. Vaše cena s DPH: Kč . Moderní kalače nemají oka a jsou vsazeny do plastových topůrek. Celá natěšená na nové sebepoškozovací dopoledne jsem koupila topůrko ( jediné, které se tvářilo aspoň trochu rovně), a nechala ho doma ještě trochu.


Nechceme-li osazovat sekeru, můžeme použít starý trik a odvolat se na zákon: Skaut si sekeru osazuje sám, za pomoci svých.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.