Kvaskovy chleb

Vítejte na stránkách věnovaných pečení chleba s použitím žitného kvasu! Dnes bych vám chtěla napsat něco o chlebu…ale ne o běžném kupovaném chlebu, nýbrž o pravém domácím bochníku chleba s dokřupava vypečenou kůrčičkou a vláčnou střídkou… Kdo někdy ochutnal dobře upečený domácí kváskový chleba, jistě potvrdí, že této chuti se nic na světě nevyrovná! Jak se peče kváskový chléb ? A jde upéct kváskové housky?


O tom typu, se kterým z hrnce vytřete poslední půllitr omáčky a zároveň je skvělý ke snídani s hojnou vrstvou másla a džemu nebo ve formě opečené pokličky posypané sýrem na misce horké cibulačky.

Jednoduše dobrý bílý chléb. A jako bonus vylepšená bramborová verze k tomu. Nejlepší věci jsou ty nejjednodušší. Pro dobrý chléb to platí dvojnásob. Celozrnnou mouku, kvásek, sůl, koření pro chuť a vodu.


Nic jiného k jeho přípravě nepotřebujete. Dokonce ani speciální pekárnu. Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je. Kváskový chléb bez práce. Chléb pouze z kvásku bez kvasnic.


Den před pečením založíme kvásek. Smícháme sušený kvásek, 1g žitné mouky a 1ml vody, necháme v míse, kterou . Krásný den, dnes vkládám už tři roky starý příspěvek, ale neustále mi chodí mnoho dotazů kolem pečení kváskového chleba, že jsem se rozhodla opět oprášit info. Nejčastější dotaz, jak to dělat, když nemám domácí pekárnu. V té ani my chleba vůbec nepřipravujeme. Protože kváskový chléb je lépe stravitelněj.


Proč by si měli kupovat kváskový chléb místo Šumavy? V čem je to vlastně tak prospěšné? Tak tady je odpověď: Tradiční kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou.


Tato směs začne za příznivé teploty přirozeně kvasit . Má specifickou nakyslou chuť, je lépe stravitelný a má vyšší výživovou hodnotu. Záleží na poměru mouky a fázi, ve které se kvásek při použití nacházel.

Když necháte ošatku někde v klidu, dokyne třeba za tři nebo taky za pět hodin. Moc rád používám zpomalené kynutí těsta v lednici přes noc, které je k těstu šetrnější a které vám přidá extra . Ráda jsem si ověřila to, k čemu jsem došla i já – pekla jsem kváskový chleba v litinovém hrnci (asi stejném, jako máte vy) a v římském hrnci. Myslíte tedy, že to velké popraskání je dané tvarem hrnce – tím, že nutí těsto více kynout směrem nahoru? Tisíce Čechů nadšeně hnětou vlastní kváskový chléb , ještě před pěti lety se přitom podomácku pekl jen výjimečně.


Proč vlastně do Čech a na Moravu přišla tahle pečící mánie? Vždyť domácí pekař neušetří, v krámu je pecen chleba za hubičku. Bože, požehnej, aby bylo a nikdy nechybilo. Klasický kváskový chléb upečete pouze z mouky, kvásku, vody a soli.


Díky vlastnostem žita začne tato směs za pokojové teploty přirozeně kvasit a přítomné mikroorganizmy postupně . Bramborový kváskový chléb s . Pšenično žitný kváskový chléb. Poté přidat: 600g pšeničné chlebové 3ml syrovátky (kdo nechce syrovátku - 3ml vody). Propadli jste pečení domácího kváskového chleba?


Mám pro vás skvělý a originální recept od ženy, která doslova žije svůj chlebový sen. Jezdí po republice, pořádá kurzy pečení chleba, rozdává svůj mnoholetý kvásek a učí lidi, že upéct si domácí pečivo není žádná věda. Hradecký kváskový chléb. Po delším ověřování jsem se dopracovala k receptu na kváskový chléb , který zvládnete již v jednom dni, pouze budete potřebovat více kvásku.


Abych ho odlišila od chlebů předešlých, otiskla jsem na něj srdíčka a tak dostal podle nich svůj název :-) Začínáme tedy ráno tím, že si vyndáme již dříve udělaný kvásek z ledničky . Pečení domácího chleba je módní záležitostí. Já jsem začala péct z jednoho prostého důvodu – chtěla jsem chléb celozrnný, upečený opravdu a pouze z celozrnné mouky a tím zvýšit příjem blahodárné vlákniny ve svém jídelníčku. A protože celozrnný chléb je stále špatně dostupný a když už, tak .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.