Jak se bránit tomu, aby káva , kterou máte doma, nevyčichla? Má být v původním obalu nebo je lepší dóza na kávu ? A má být ve spížce, ledničce nebo v mrazničce? Následujících tipů Vám pomůže zorientovat se v problematice skladování kávy na výbornou.
Zda má být káva uchovávána v chladničce, mrazáku a nebo jen chráněna před slunečním zářením.
Pravdou je, že při putování po cestě kávy najdete mnoho mýtů o kávě a skladování, některé z nich dokonce tak často, že jsou považovány za pravdu. Když gurmán konečně přijde na to, jaká odrůda mu chutná nejvíc a jak kávu správně namlít, aby si mohl vychutnat dokonalé esspresso, objeví se další zásadní otázky – kolik kávy si koupit, jak rychle ji spotřebovat a hlavně jak. Navzdory silně rozšířenému nešvaru nepatří kvalitní káva do lednice a už vůbec ne do mrazáku. Vložte kávu do mrazáku v zamrazovacím sáčku, který v jisté míře propustí vlhko a vzduch, a do několika dnů káva natáhne pachy všech mražených potravin kolem. Tu když dáte do lednice , tak zbělá.
Na dlouhodobé uskladnění kávy mrazák při dodržení výše uvedených pravidel bez obav využijte. Musí být uložena v uzavřené, suché a vzduchotěsné nádobě a uložena na tmavém a chladném místě.
Nesmíme zapomenout na to, že kávě nejvíce škodí voda a proto bychom neměli (i když se to někdy doporučuje) kávu uchovávat v lednici. Pokud ji nespotřebujete rychle nebo si koupíte větší množství, je třeba ji správně uskladnit , aby neztratila svou chuť a aroma,“ dodává Luboš Martínek z CrosscCafe. Vyhněte se místům nad digestoří nebo lednicí , kde je teplý vzduch a káva rychlé ztrácí vlastnosti. Do lednice a mražáku NE – Lednici si prosím nechte na skladování mléka a smetany a mrazničku na skladování ledu do vašeho osvěžujícího frappé.
Ta pak snadno a rychle načichne. Pokud už musíte kávu dávat do mrazničky, . Správné uskladnění kávy zajistí uchování cenného aroma a zabrání přístupu světla, tepla, vlhkosti a vzduchu. V dnešní době není problém si pořídit čerstvě pražená kávová zrna. Každá dobrá pražírna uvádí datum jejich pražení. Na to, jak pracovat s čerstvou kávou , neexistuje jednotný názor.
Kromě toho, že káva stárne na vzduchu, má tendenci pohlcovat pachy ze svého okolí. Proto ji nedoporučujeme uchovávat vedle čisticích prostředků apod. Z tohoto důvodu také není vhodné mít kávu v ledničce.
V mrazničce uchovávejte kávu ve vzduchotěsné nádobě či sáčku (objem by měl korespondovat s objemem skladované kávy ). V ledničce je vlhko a jsou v ní různé pachy.
Kávu , kterou jste jednou rozmrazili, znovu nezamrazujte, dochází pak ke snížení kvality. Co naopak nedoporučujeme , je skladování kávy v ledničce (kvůli vlhkosti). Rioba Platinum 1 Arabica . Nejjednodušším způsobem je koupit si kávu v malém množství podle potřeby a uložit ji ve vzduchotěsné nádobě (nejlépe keramické) nebo ve. V první řadě, není dostatečně chladná, aby se vaše káva zůstala čerstvá. Za druhé, vaše káva bude zapáchat, jelikož se lednice odvlhčuje.
Dáváte kávová zrnka do mrazáku nebo do lednice ? Tak to jste na nejlepší cestě, jak pohřbít jejich chuť. Petra Veselá, dvojnásobná mistryně České republiky v přípravě kávy , autorka Knihy o kávě a pořadatelka kávových kursů, poskytla on- line deníku TÝDEN. CZ rozhovor, ve kterém radí, jak nejlépe kávu. Skladování, uchovávání kávy - jak skladovat, aby si uchovala vůni ( lednice ). Abyste co nejdéle zachovali vůni . Otevřený pytlík pak zakolíčkujte a spotřebujte nejlépe do týdne,“ vyjmenovává zásadní pravidla skladování kávy baristka. Odrazuje také od přesypávání kávy , nejlépe jí bude v původním balení.
Kávu skladujte při pokojové teplotě, v lednici by totiž nasákla pachy uskladněných potravin. Káva je výborným pohlcovačem pachů a proto je nutné kávu skladovat oddělené od ostatních potravin. Snažte se kávu skladovat v chladu, nejlépe při teplotě do 20°C. Nevhodným místem pro skladování kávy je lednička.
Pro uchování kvality jsou ideální nádoby z porcelánu, kameniny, tmavého skla či ušlechtilé oceli s dobře těsnícím víkem. Chcete vědět, jak správně uchovávat kávu , aby Vám nevyčichla? Nechat či nenechávat v původním obalu? Níže se dočtete, jak správně uchovávat kávu , aby byla stále tak dobrá, jako když jste si ji zakoupili… Pokud chcete mít kávu neustále čerstvou, skladujte ji v hermeticky uzavřených sáčcích nebo . Jsme si téměř jisti, že kávu v ledničce nemáte, ale neuškodí si v tom udělat jasno. Studené a vlhké prostředí v chladničce může způsobit, že káva ztratí svou úžasnou chuť – a to byste rozhodně nechtěli, že?
Nikdy ji tam proto nedávejte. Raději ji nasypte do vzduchotěsné nádoby a uložte do spíže. Spořílek radí: Nevěřte fámám, že lednice je vhodné místo pro uchování kávy.
Lépe uděláte, když kávu dáte do vzduchotěsné nádoby, ze které lze odsát vzduch.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.