Sušení dřeva doma

Pro výrobu čehokoliv dřevěného doma je dobré mít dřevo vyschlé, protože suché dřevo se nekroutí, nepraská, a hlavně drží stále stejné vlastnosti. Pokud kácíte nějaký strom s tím, že z něj potom bude stavební dříví, je dobré to provádět v období takzvaného klidu mízy. Jak se staví hráň na sušení dřeva ? Ale i přes tuto skutečnost každoročně vznikají při zpracování tohoto materiálu značné ztráty. Velkým negativem je skutečnost, že dřevo má při příjmu vlhkosti do bodu nasycení vláken (vlhkost cca podle druhu dřeviny) tendenci bobtnat, což může značně snížit pevnost .

Ahoj, jelikož se dotazy na toto téma v pravidelných intervalech neustále opakují, rozhodla jsem se k tomu vytvořit samostatné vlákno. Receptů na to, jak dřevo skladovat a sušit je větší množství, níže uvedený způsob je ten můj, a nemusí být nutně ten jediný správný. Tímto taky vyzývám ostatní, co k tomu . Chceme-li dřevem topit nejen ekologicky, ale i ekonomicky, je zapotřebí, aby bylo dobře proschlé. Vlhké dřevo nedělá dobře ani našemu kotli, ani naší peněžence.


Jak probíhá přirozené sušení dřeva a jak správně palivové dřevo sušit? Menší množství řeziva je možné si doma usušit na půdě. Jsou zde pro tento účel ideální podmínky.

Pokud nemáte půdu, je nutné najít místo, které není přímo na Slunci a kde je dobré proudění vzduchu, jelikož dřevo se suší vzdušným prouděním, nikoli teplem. Spodní vrstva sušeného dřeva musí . Pokud máte mokré dřevo například na topení a chcete si ho doma vysušit, najděte takové místo, ve kterém dřevo nebude vystavené slunci ani průvanu – mohlo by se potrhat. Zároveň však dřevo potřebuje dostatek vzduchu a minimum vlhkosti, aby neshnilo.


Ideální jsou proto dřevníky, . Sušení a skladování dřeva - Máte-li plnou kapsu, jdete do specializované prodejny (či výrobního závodu, jenž má sušárnu), zakoupíte potřebné suché, ohoblované dřevo , případně i. Jak sušit čerstvé řezivo, abychom mohli prkna používat? Nejlépe je vysušíme přirozeným způsobem, a to uložené v hráních na volném prostranství. Takové sušení trvá půl roku až rok. Záleží na tom, co chceme ze dřeva vyrobit.


Jen jsem potřeboval vědět, jestli to je hodně znát. Někdy zajdu nařezat, nějaký kousky a nechám to doma ležet. Až tak za rok a víc, si z toho něco skusím vyškrábat. Do krbů je potřeba dávat jen dobře proschlé dřevo. Jen tak totiž docílíte ideálních vlastností a vysoké výhřevnosti.


V opačném případě by se vlhké saze usazovaly v komíně, dřevo by produkovalo mnohem více kouře a také by jeho výhřevnost byla minimální. Víte, jak správně skládat a sušit dřevo do krbů?

Pro energetické využití (spalování) budeme dále hovořit o energetické vlhkosti. Výhřevnost je přímo úměrně závislá na obsahu vody ve dřevě. Co se děje s kusem dřeva během přirozeného sušení je názorně zobrazeno na obr. Tady trochu víc rozeberu mokré dřevo , jeho chování, vhodnost pro soustružení a podobně. Tož na začátku procesu mám vždycky mokré dřevo (suché bohužel neroste) a na konci suchý výrobek.


Je rychlejší nejdřív soustružit a pak sušit , než naopak - a to i když výrobek bude muset nakonec jít do soustruhu dvakrát. Prosím o radu, kdo jste tady zmiňoval to sušení dřeva v mikrovlnce? Konkrétne mám jaseň a teda na akú teplotu by som mal sušiť a asi ako dlho. Kupoval sem na výstavě čepel pro kamaráda, který by ode mě chtěl udělat kudlík s třešní na rukojeti, ale přišel s tim, že měl doma kus bambusu a že do toho nasadil čepel a. Představíme si jednotlivé dřeviny, ukážeme si, jak dřevo na topení sušit i skladovat.


A prozradíme i další přednosti, které nabízí vytápění dřevem. Palivové dřevo se hodí zejména v zimních měsících, kdy s ním vytápíte doma či na chalupě. Je dobré jej mít ale do zásoby i ve chvíli, kdy rádi grilujete na zahradě, případně si v chladnějších večerech chcete zatopit v krbu. Mnozí lidé však dělají chybu v tom, že jej špatně uskladňují a používají dřevo , které . Minule jsme vám řekli, jaké dřevo je nejlepší na topení, a také, jak dlouho by se mělo skladovat. Dubové či bukové dřevo musí schnou déle než třeba smrk.


Autor: Thinkstockphotos. Takže uzavřená garáž či zahradní domek jsou místa špatná, a naopak se . Dřevo potřebuje pro sušení vzduch. Nábytek pro dům a zahradu. Je až neuvěřitelné, kolik dřevěných výrobků má člověk doma , ve svém domě i ve své zahradě okolo sebe, kolik jich je zcela nezbytných, kolik jich používá. Ploty, podlahy, schodiště, zábradlí, okna, dveře, zahradní stavby.


Všechny tyto výrobky ze dřeva jsou součástí vašeho domova. Tak nějak podvědomě tíhneme ke všemu, co je přirozené, ale v případě dřeva umělým sušením chybu neuděláme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.