Politika definice

Politika (z řeckého polis – město, politiké techné – správa obce) je mnohoznačný pojem obvykle označující proces a metodu rozhodování určité skupiny lidí s pluralitními zájmy a názory. Věda zabývající se politikou se nazývá politologie. Politika je sférou, v níž je přítomné neustálé větší či menší napětí mezi „vládnoucí “ . Národní politika bývalý . Název politologie je složen z následujících slov: „polis“ = obec, ale také řecký městský stát.


Neujasněná terminologie v češtině: politologie.

Obecná definice politiky. Politika sama o sobě je pojem, jehož výklad není úplně jednoznačný. Velký sociologický slovník připouští tři možné přístupy k výkladu hesla „ politika “, na jejichž základě je tato práce strukturována. Měnová (monetární) politika je ovlivňování hospodářské činnosti státu prostřednictvím množství peněz v ekonomice.


Provádí ji centrální banka - Česká národní banka. Hlavní úloha měnové politiky je současně hlavním cílem činnosti České národní banky a tím je péče o stabilitu cen. Z hlediska usměrňování . Co je to hospodářská politika ? DEFINICE Hospodářská politika Přístup státu (vlády) k ekonomice své země.

Vláda využívá svěřené či jinak získané prostředky a pravomoce k dosahování předem určených ekonomických (a v širších souvislostech i společenských) cílů za pomoci celé řady nástrojů. Důchodová politika je ovlivňování příjmů (důchodů) fyzických i právnických osob státem s cílem zamezit inflaci. Je uskutečňována především ovlivňováním cen výrobních faktorů státem - zejména mezd a zisků. Zisky bývají ovlivňovány nepřímo - především právě prostřednictvím cen. Učebnice pro obor sociální činnost Duková Ivana, Duka Martin, Kohoutová Ivanka.


Jaké jsou předpoklady hospodářské a sociální politiky? K jakým jiným vědním oborům se vztahuje sociální politika ? Karel Čapek v úvaze nad politickým odkazem Masaryka pak tvrdí, že „tvořivá politika je ustavičné úsilí uvádět svárlivý a disharmonický život v soulad a vytvářet z. Tato racionalistická definice režimu musí být ještě prohloubena: režim je nadpolitická kategorie, zakořeněná v kultuře, náboženství, mravní tradici národa, řeči. Dyeho definice , ač líbivá, moc nepomohla příslušné teorii policy analysis, která, jak kriticky poznamenal Scharpf, nevytvořila společný pojmový aparát, žádný pokus o vytvoření generalizující teorie policy. Základní pojmy – trojdimenzionální pojetí pojmu politika vychází z výzkumu policy a odvozuje se od . Polity nastavuje hranice politického prostoru, v němž dochází k uskutečňování vlastní politiky – jedná se tedy o jednací rámec politiky či určení podmínek, za kterých se politika uskutěčňuje.


V rámci polity dochází k regulaci vztahů mezi mocí výkonnou, zákonodárnou a soudní. Politics – procesní, dynamická dimenze politiky. Firemní politika mi brání v poskytování takových informací.


Nalezeno 1vět, které odpovídají výrazu firemní politika. Překladové paměti jsou vytvářeny člověkem, ale upravovány počítačem, což by mohlo způsobit chyby. Ty pocházejí z mnoha zdrojů a nejsou kontrolovány.


Ekonomickou politiku namnoze určovaly čtyři strany tohoto sociálního partnerství: obchodní komora, sdružení agrárních komor, komora práce a rakouský odborový svaz.

Nalezeno vět, které odpovídají výrazu agrární politika. Fiskální neboli rozpočtová politika je nástrojem vlády, díky kterému může disponovat veřejnými financemi přostřednictvím příjmů a výdajů státního rozpočtu. Definice a příklady u jednotlivých typů indikátorů Typ indikátorů Definice Vstupy, zdroje Příklad Množství peněžních prostředků z veřejných zdrojů (dotace) Výstupy Velikost soukromých investic, iniciovaných původními veřejnými výdaji (navýšení zdrojů nad rámec dotace) Výsledky Pokles nezaměstnanosti . Druhá definice je modernější, je to definice.


Sociální politika je soustavné a cílevědomé úsilí jednotlivých sociálních subjektů o změnu nebo udržení a fungování svého nebo jiného (státního, obecního) sociálního systému. Přirozená a trvalá součást bezpečnostního úsilí státu. Určuje a realizuje politické přístupy k poslání ozbrojených sil v souladu se zájmy ČR definovanými Bezpečnostní strategií ČR. Základní opatření obranné a vojenské politiky jsou zveřejňována a aktualizována v programových . Kohezní politika EU, neboli politika hospodářské, sociální a územní soudržnosti EU, je politikovu, jejímž cílem je snižování rozdílů mezi úrovní rozvoje různých regionů, snížení zaostalosti nejvíce znevýhodněných regionů a posilování hospodářské, sociální a územní soudržnosti za účelem harmonického vývoje .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.