Jak vybrat digestoř hlučnost

Velikost varné plochy je většinou centimetrů a tomu odpovídá i velikost, respektive šířka digestoře. Někdy však můžete narazit na doporučení, že pro lepší odsávání byste měli pořídit širší digestoř , například centimetrů. Ani tato skutečnost se však v našem testu nepotvrdila. V okamžiku, kdy budete mít vybraný odpovídající odsavač par s dostatečným výkonem, pohlídejte si ještě jeden zásadní parametr, jenž by vám mohl znepříjemňovat vaření.


Je to samozřejmě hlučnost , která do určité míry roste s výkonem a typem digestoře. Faber, spolu s největšími výrobci odsavačů par, vstoupil do asociace CECED.

Zavázal se tím k pravdivému uvádění parametrů, zejména hlučnosti a výkonu, které jsou měřeny jednotnou metodikou na základě norem platných v EU. Při výběru digestoře byste se měli zajímat také o její hlučnost. Potřebujete vědět jak bude vaše digestoř hlučná při plném výkonu. Ideální je digestoř s hlučností do dB. Pokud kupujete recirkulační digestoř tak počítejte s větší mírou hlučnosti.


Hlučnost je také možné ovlivnit zabudováním omyvatelných protihlukových . Dnešní digestoře jsou zevnitř obkládané speciálními materiály, které jejich hlučnost tlumí. Některé proto při zapnutí na nejnižší stupeň vydávají hluk. Jaký typ digestoře vybrat ?

Jaká je optimální hlučnost digestoře. Návrat do průvodce jak vybrat digestoř. Optimální hlučnost digestoře je logicky nulová. Bohužel je z hlediska funkce digestoře nutné instalovat motor nebo více motorů.


Točení motorů při odsávání nějaký hluk vytvoří a tak jediné s čím se musíme spokojit je tichá digestoř. A když už jsme nakousli hlučnost , pořídit můžete odsavače s velmi nízkou hladinou hlučnosti – např. Ale pokud by vás přeci jen obtěžovala, vždy se dají pořídit i protihlukové doplňky. Ale také nevýhodu odsávací digestoř oproti té filtrační má.


Pro zachování optimálního výkonu a malé hlučnosti je třeba, aby byl průměr odtahu minimálně stejný jako průměr vývodu digestoře. Odtahové digestoře nemusejí mít žádný recirkulační filtr. V tomto režimu je práce digestoře přirozená.


Nedoporučujeme použití flexo potrubí (spirálové potrubí), jelikož dochází ke snížení . Z pohledu funkcí a technologií se výrobci snaží o snižování hlučnosti , zvyšování výkonů, případně o vylepšování systémů filtrů. Jinak se novinky týkají hlavně designového provedení. Dnes je na trhu opravdu velká nabídka digestoří a pro laika není výběr zcela snadný.


Je proto dobré držet se několika základních pravidel. Při koupi nové digestoře je nejdůležitějšími sací výkon a hlučnost. Nejvyšší stupeň sacího výkonu se vždy udává v kombinaci s maximální hlučností a rozhodně tu . Celkově se však jedná o poměrně kvalitní nerezovou digestoř vhodnou do menších kuchyní, je však třeba u něj počítat s nižším výkonem a vyšší mírou hlučnosti.

Jako všechny testované modely se však pyšní možností kombinovaného odsávání, podle potřeby tedy můžete využít jak odvod vnější ( komínem), tak recirkulaci. Dalšími rozdíly těchto spotřebičů je jejich výkon a hlučnost. Zjednodušeně se dá říci, že by výkon měl být zhruba desetinásobkem objemu místnosti.


Tedy pro místnost o velikosti m³ je vhodný odsavač s výkonem 3m³. Hlučnost se také liší dle typu, v nabídce je řada technologií, např. U digestoří s přímým odtahem je nezbytné odvést nasátý vzduch potrubím mimo místnost - do komína, odtahové šachty či přímo ven z domu. Jenže jakmile musí potrubí absolvovat delší cestu nebo dokonce se ohýbat, výkon digestoře klesá a její hlučnost stoupá. V některých případech platí nepříjemná . Režim recirkulace se používá v případě, že vaše stavební úpravy neumožňují odvod do komína, tedy typicky v bytových domech, panelácích apod.


Při tomto režimu se používají uhlíkové filtry, přes které se vyfiltrovaný vzduch vrací čistý zpět do místnosti. Digestoř je při recirkulaci mírně hlučnější a má o něco menší výkon než . Pokud tuto možnost nemáte a nechcete řešit stavební úpravy, budete si muset vystačit s recirkulací. V režimu recirkulace prochází znečištěný vzduch přes filtry a vyčištěný se vrací zpět do místnosti. Nevýhodou recirkulačního režimu je, že má při něm digestoř o něco nižší výkon a je hlučnější.


Ako vybrať digestor (odsávač pár)? Tento bod nezávisí len od vašej manželky ale aj od noriem, či výrobných pravidiel. Hluk by nemal presahovať viac ako dB.


Niektoré digestory, v tejto. Jeho nevýhodou je však vyššia hlučnosť a pravidelné menenie filtra (spravidla je to každého pol roka). V souvislosti s tím musíme zmínit i recenze digestoří, které plánujeme zveřejnit v nejbližší době, a velký článek, jenž by vám měl pomoci s tím, jak vybrat digestoř pro vaši domácnost. Ideálně dostatečně výkonnou, s malou hlučností a designem , který v nejmenším nenaruší pečlivě naplánovanou a rozvrženou kuchyni.


Odsávání par a pachů z kuchyně je hlavní pracovní náplní digestoře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.