Jak chovat mravence

Pokud pozorujeme mravence v přírodě časem nás začne zajímat co se asi děje uvnitř mraveniště, kam nevidíme. A tak můžeme zkusit chov mravenců doma. Pokud chováme mravence doma nejen, že můžeme nahlédnout co se děje uvnitř hnízda , ale můžeme mravence pozorovat i když venku nejsou zrovna nejlepší . Je možné, že mravencům se nebude chtít přesunout do nové zkumavky a proto vám nezbyde než je tam dostat násilím.


Ve zkumavce přežije kolonije svůj první rok. Pokud si chcete se zkumavkou trošku pohrát můžete se inspirovat tímto návodem.

Když se chov rozšíří je vhodné přemístit je do vhodného formikária. Možná jste při hledání zajímavých dárků narazili na Antquarium – speciální gel, ve kterém je možné chovat mravence a pozorovat, jak si průsvitným materiálem razí chodbičky. Pokud vás mravenčí život uchvátil, máte možnost zabývat se jím sofistikovaněji. Stačí k tomu relativně málo – pořídit si formikárium.


Komůrky královen se nacházejí v nejspodnějších patrech mraveniště a to může být i m pod zemí. Je to náročný a ne příliš účinný způsob jak si jí opatřit. Já osobně jsem proti tomu, protože člověk, který chce chovat mravence , je musí mít rád a nemůže kvůli tomu zničit celou kolonii.


Mravenci potřebují ke svému životu vysokou vlhkost, a proto je dobré ji pravidelně doplňovat.

Krmíme medovicí (med s vodou v poměru 1:3). Nakapeme na kraj zkumavky trošku medovice. Chovem dobytka se lidé živí běžně, ovšem chovem mravenců - to už je jiná. Ve studené usedlosti pořádně zatopil v kotli, aby hmyz vydržel středoevropské klima, a ve stodole začal vyrábět mobilní . Začalo to jako obyčejná procházka se psem. Vzpoměla jsem si jak mi kamarád jednou vyprávěl že je doma choval kolik let a . Zdravím, zajímalo by mě, jestli máte někdo nějaké zkušenosti s chovem mravenců ve výživném gelu.


Dají se sehnati na antquarium. Dstrasne me tohle vzdycky zajimalo. Vědci porovnávají mravenčí chování s jejich chováním na Zemi. Co se týká kutání v gelu, odpověď už známe – při mikrogravitaci jsou jejich tunely více zatočené.


Nyní probíhá test kolektivní inteligence mravenců při obhlídce volného prostranství. Univerzální algoritmy, které mravenci používají, pak vědcům . Toto je rubrika věnovaná základním potřebám k chovu. Gel je pro mravence potravou, zároveň si v něm staví mraveniště.


Jedná se o speciálně vyvinutý gel, který je určen jak pro mravence, tak pro rostlinky. Vyvinula ho NASA, když zkoumala chování mravenců ve vesmíru. V gelu mravenci vydrží asi šest měsíců.

Jednou za měsíc do ANTQUARIA pustíte čerstvý vzduch a víc se o . Přestože jsou mravenci člověku někdy nepříjemným společníkem, existují lidé, kteří mravence chovají ve zvláštních nádobách – formikáriích – podobně jako někteří myrmekologové. Studiem mravenců se zabývá myrmekologie, odborníci na tento blanokřídlý hmyz jsou myrmekologové. O popularizaci života hmyzu a . Formikárium je vivárium určené pro chov mravenců. Existuje více druhu formikárií - sádrové, plastové nebo z jiné hmoty, ve které se dají manuálně udělat cestičky s místnostmi pro mravence.


Potom se formikárium zakryje sklem a tak je možné sledovat život mravenců. Prodávají se formikária plněná speciálním průhledným. Připravil jsem si pro ně desky z polystyrenu, který by si mohli uzpůsobit do. Máte na zahradě spoustu užitečných slunéček, ale mšic kupodivu zůstává na rostlinách stále hodně?


Možná je chrání mravenci – před slunéčky i dalším nebezpečím. Starají se o ně, přenášejí je z rostliny na rostlinu… dojí je, občas nějakou porazí. Zemědělství totiž vynalezli mnohem dříve, nežli lidé! Takové najdete v Austrálii,ale vzhledem k neustálé snaze mravenců utéct bych jejich chov nedoporučoval. Pokud ale někdo touží po pěkné bolesti způsobené mravencem,doporučuji zajet někam do hor,a vyhledat Mravence horského Manica rubida,který je ve vyžších plohách celkem hojný a vyzkoušet jeho žihadlo.


Když jsme se v redakci ábíčka dozvěděli, že v Zoo Hluboká otevřeli mraveniště, tedy expozici věnovanou mravencům, bylo rozhodnuto. Gel, ve kterém budete mravence chovat vyvinula NASA při testování chování mravenců ve stavu bez tíže. Obsahuje důležité minerály, vitamíny a aminokyseliny pro spokojený život mravenců.


Super přednost tohoto Mravenčího akvária je, že se nemusí čistit. Stačí když ji jednou za tři týdny otevřete pro načerpání čerstvého . Můžete pozorovat, co se děje uvnitř kolonie. Každodenní péči rozhodně nepotřebuje, není náročný jako domácí zvířata, říká sedmatřicetiletý chovatel.


SDÍLEJ: Václav Skoupý z Přeborova.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.