Jak vyrobit pásovou brusku

Na a jinde na internetu mě zaujalo, jak rychle jde na pásové brusce pracovat a také jak dobrý, přesný a hladký výbrus jde vytvořit například při výrobě čepele nože broušením z pásoviny. Postupně jsem shromažďoval informace o výkonu, rychlostech a začínal plánovat, jak co nejlevněji brusku vyrobit. Velice přehledný a jednoduchý návod na stavbu pásové brusky. A tady si můžete spočítat rychlost pásu. Pásová bruska na železo.


Není to sice CNC, ale i tak jsem potřeboval po letech práce u IT něco vyrobit.

Dajte vediet či sa vám spracovanie videa páčilo a či sa námet tiež páčil ;) díky Kto sa chcete na niečo spýtať móžete tu. To bolo stavané za pochodu podľa mňa, ako väčšina podobných kupilských strojov. Brousíte na chatě či chalupě prkna nebo dřevěné desky?


Určitě se vám bude hodit pásová bruska. Jestliže pásovou brusku zvažujete, tak zde zjistíte jestli pro vás bude dobrým pomocníkem. Nejrozšířenější pásové hobby brusky brousí dřevo a jiné materiály až 1mm širokým brusným pásem vedeným mezi párem válců, z nichž jeden je poháněcí, druhý napínací.


Používají se převážně k hrubšímu rovinnému broušení desek, trámů, latí a různých rovinných ploch, nebo k odstraňování rzi na . Vyrobil jsem si tehdy proto vlastní nůž do lesa z pružinové oceli.

Od té doby vyrobil na sedmdesát nožů, dnes je schopen vyrobit i patnáct kusů za měsíc. Poté vyříznu základní tvar flexou, načež použiji pásovou brusku a pilníky, aby šel nůž pohodlně do ruky. Oproti porovnávaným modelům je zde i nižší obvodová . Nápad vytvořit pásovou brusku vznikl spontánně a to na jednom treku, kdy si kamarád postěžoval, že pásové brusky jsou sice na trhu, ale žádná nesplňuje jeho představy o tom, co by měla umět, respektive, co by on ocenil při práci s ní. Výpalky necháme vyrobit a vše pak složíme a odladíme. A co takhle trivialni matematika a fyzika zakladni skoly ? Jo je potreba trochu pouzivat hlavu!


S konstrukci se insiruj na knife. Ohledne vybaveni tak pouze zakladni, jako jsou pilníky, flexa, mala koutočová bruska na stůl, ale ta je slaba 150W, a pak dvě ruce, ale hodně chuti. Pokud máš peníze na pásovou brusku pro nožíře, tak máš vyhráno. Nákup bez rizika: dní na vrácení. Vyberte si špičkovou pásovou brusku nebo si ji nechte vyrobit dle vašich požadavků.


Plná elektromotorizace stroje. Rozměr stolu 238x90cm možnost broušení delších dílců díky účkovému uložení hnacího pásu. Důvod prodeje: nákup širokopásu a nedostate.


Na obyčejné se hned zanese pás a začne se přehřívat a kroutit, až se zničí - nastane to skoro hned. I na oscilační bude dost trpět a bude to znamenat často měnit polohu stolu nebo si vyrobit nějakou sadu podložek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.