Výroba žaludové mouky

Ze žaludové mouky vlastnoručně vyrobené doma můžeme rovnou udělat i slavný Foglarův zálesácký dort ze žaludů z Kroniky Ztracené stopy. Slovo rychlý v nadpisu článku je relativní,. Jestli si přejete, můžete sůl vynechat, ale hotové výrobky budou třeskutě neslané.


Po slití poslední, slané vody, jsou . Výrobce doporučuje míchání v poměru 1: tedy jeden díl žaludové mouky a dva díly mouky obvyklé v daném receptu.

Budete-li ale péct kynuté pečivo, dejte větší podíl kvasnic nebo snižte podíl žaludové mouky na 1: což je asi tak poměr, který příjemně pečivo ochutí i zabarví, ale nepříliš ovlivní schopnost těsta kynout. Hotový výrobek , který ji obsahuje, bude vždy o něco tmavší, s tím je třeba počítat. Můžeme ji přidávat do těsta na klasický chléb, housky, koláče a další pečivo. Těsto kvasí několik dní a tak má mouka šanci se dokonale spojit s ostatními ingrediencemi. Minulý víkend jsme spolu se Sepštákem a Vymrcňákem sbírali žaludy , ze kterých chci udělat mouku.


Zkouším to už teď, mám jednu zimu na to vypilovat některé postupy, abych je příští rok uměl a nezvoral to. Už teď vím, že je třeba najít velké, čerstvé a měkké. Avšak i tehdy, kdy bylo obilí dostatek, se ochucovalo žaludovou moukou.

Tento zvyk dochucovat moukou umletou ze žaludů trval na vesnicích zhruba do 18. Můžete si ji koupit v obchodě, například od výrobce EPAM. A také mrkvový koláč ze žaludové mouky , protože jsou tady všude v okolí dubové lesy. Postup na výrobu mouky je téměř shodný. Loupat až po upečení v troubě( 200°c, asi min), nechat vychladnou, rozprasknout loupáčkem a vybrat jádro malou lžičkou.


Pak se jádra deset minut povaří a to se opakuje . Připojíme-li navíc skutečnost, že tu provozujeme jakousi „alternativní ekofarmu“, přímo se nabízí možnost obnovit tradici výroby žaludové mouky. Nejprve jsme si udělali rešerši z všemožných zdrojů (net, knihy, prarodiče), jak se taková mouka vyrábí a narazili jsme na mnoho různých postupů. Slované, kteří si byli dobře vědomi i jejich zdraví prospěšných vlastností. I poté se z žaludové mouky dlouho pekl chléb. Později se ale duby ukázaly „nevýhodné“.


Lidé si postupně uvědomili, že při neustálém stěhování je praktičtější vysít obilí. Dub přeci jen potřebuje čas, . Tam najdete i lehce neaktuální seznam prodejen, kde se dají výrobky sehnat. O neaktuálnosti soudím jen proto, že obcho ve kterém jsem nakupovala já, . BIO 2g Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravim a kdy se používaly jako výživná potravina, která našim předkům.


Pojídání žaludů , odborně zvané balanofágie, hrálo důležitou roli ve stravování mnoha kultur po celém světě.

Po tisíciletí se napříč kontinenty žaludy konzumovaly – syrové, opékané, vařené, používané k výrobě oleje, polévky, kaše, mouky a kávoviny. Výživová hodnota 1gramů čerstvých žaludů se svými. Složení: 1 BIO žaludová mouka z kontrolovaného ekologického volného sběru. Domácí výroba oleje se zachovala až do 20. Rozebírali jsme vánoční cukroví a připomněla mi, že hodně peče z celkem neznámé žaludové mouky.


To už bylo velké znamení na to, abych žaludové mouce věnovala chvilku psaní a inspirovala vás k novým . Některé z těchto náhražek, například žaludy , patřily k hlavním sytícím potravinám už v minulosti před rozvojem pěstování obilovin, luštěnin a brambor. Sběr žaludů pro výrobu mouky byl nařízen ještě za 1. Za hubených let hladu a nedostatku . Ještě v první polovině minulého století byla žaludová mouka i káva běžně konzumována, pak se ale na využití žaludů téměř zapomnělo. Pokud máte možnost nasbírat si žaludy , můžete si vyzkoušet i její domácí výrobu : Žaludy vyloupejte, nasekejte nebo namelte a poté v troubě či na pánvi opražte.


Plody dubu – žaludy – člověk odpradávna sbíral, pražil, loupal a mlel na mouku. Smícháme pohankovou a žaludovou mouku se solí a kmínem. Přidáme tolik vody , abychom získali těsto tvárné těsto ze kterého lze vytvarovat asi až.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.