Sušená zelenina do polévky recept

V Polsku se prodává hned za hranici, na každém tržišti, balíček slisované, sušené zeleniny , která se nazývá Wloscyzna (vloščyzna). Je tam vše, včetně natě. Já ale ten balíček ještě krátce na sucho rozmixuji skoro na prášek a vždy to používám do polévek , omáček, i do zelí. Zeleninu očistíme, nastrouháme, posolíme a smícháme dohromady.


Po sušení zeleniny můžeme domácí vegetu skladovat v této formě.

Kdo chce jemnější verzi, může zeleninu pomlít na kuchyňském mlýnku. Vegetu můžeme přidávat do zeleninových krémů, bramboračky i dalších polévek. Vždy jsem chtěla takovouto zeleninu vyzkoušet. Mám ale k dispozici jen plynovou troubu a tak nevím,jestli se mám do toho pouštět. Zeleninu ze zahrady vždy zpracuji do polévek tak,že steriluji směs zeleniny do bramboračky a dále mrazím v užším mikrotén.


Vegeta je přísada do jídla, je to směs sušené zeleniny , různého koření a soli. Dobrý den ,na domácí vegetu nedám dopustit ,usušená zelenina dá polévce úplně jinou chuť.

To měl být ten další recept na fazolky, fazolky v soli- ale já to nějak nestihla nebo co, tož bude vegeta v soli :-). Její odpařením dojde ke koncentraci a tím zvýraznění vůně i chutě sušené zeleniny , která si navíc zachová množství vitamínů a ostatních výživných látek. Hodí se do omáček na těstoviny, ale zvýrazní chuť i dušeného či pečeného masa a také polévek. Do mlynčeka na kávu dáme najprv zeleninu s vňaťou a jednu KL soli a pomelieme na prášok, pridáme ďalšiu vrstvu sušenej zeleniny a znova pomelieme, až kým nieje plný mlynček jemnej vegety.


Vysypeme do misky a pokračujeme v mletí a môžeme . Nasekanou domácí vegetu uzavřete do skleněných dóz s víčkem s gumovým těsněním, aby dovnitř nemohl vlhký. Poté k usušené zelenině s bylinkami přidáme hrubozrnnou sůl a hrubě podrcený barevný pepř. Ještě naposledy necháme důkladně proschnout. Hotovou sušenou zeleninu přendáme do sklenice, kterou uzavřeme a skladujeme na suchém a temném místě.


Používáme nejen jako ochucovadlo do polévek , ale i například do . Každý zná, jako to chodí, když chce uvařit polévku, do které patří kořenová zelenina. Sušená kořenová zelenina. Vzít mrkev, celer, petržel, očistit, oškrábat, nakrájet na kostičky a vložit do polévky.


Docela otrava, nadělá se přitom odpad. Jak běžel čas, prošly naší kuchyní různé způsoby .

Zelenina do polévky recepty , které budete milovat. Před sušením ji musíte uvařit, podle tloušťky schne tři až deset hodin. Brokolice a květák: Rozeberte je na růžičky a ty pokrájejte na přibližně stejné kousky, schnou čtyři až deset hodin. Pokud je budete sušit spolu, pamatujte, že květák schne déle než brokolice. Pořád to cpu do mrazáku a jak jste tady psaly,zabere to dost místa.


Tak mi prosím poraďte jak na to. A pak by mě ještě zajímalo jestli po usušení smícháte dohromady nebo necháváte každý druh zvlášť,a ještě jak odhadujete potom třeba do polévky. Toto je množství , které se vejde na sít sušičky.


Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka silná mm 2. Ve vodě mrkev povaříme zhruba minut, pak ji ihned ochladíme a dáme do sušičky nebo do trouby na rozprostřený pečicí papír na plech 3. Doporučení: Pokud sušíme zeleninu v klasické troubě, sušíme ji s pootevřenými dvířky. Většinu druhů zeleniny před sušením krátce předvaříme. Zeleninu ponoříme na -minut do vroucí okyselené vody a jakmile je až do středu prohřátá a částečně měkká, nikoliv rozvařená, zchladíme ji ve studené vodě a necháme okapat.


Vybrat si můžete z míchaných směsí kořenové zeleniny vhodné do polévek , omáček či pod maso, které obsahují především pastiňák, celer, cibuli a mrkev. K dostání je i balení jednodruhové jako například cibule plátky, česnek plátky, rajčata, paprikové plátky červené i zelené, kopr list a dokonce i cuketa. Přendáme na plech a sušíme v troubě rozehřáté na až °C s pootevřenými dvířky. Usušenou zeleninu necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené nádobě. Je ještě lepší, než jste doufali.


Všechny ty naleštěné telecí zázraky plné kolagenu jsou sice fajn, když jde ale o rychlost a dostupnost, můžou se jít zahrabat. Vodný extrakt ze zeleniny zmáknete s desetinovým úsilím i náklady. Stejně jako ostatní vývary funguje i ten zeleninový jako eso v rukávu pro domácí . Zeleninu na zimu ukládám nejraději do mrazáku, používám hlavně do polévek. Kořenová zelenina sušená s pórkem na zimu. Domácí vegeta se vyrábí velmi snadno, je bez glutamátu či jiných pro zdraví nevhodných éček, kvalitu surovin ovlivňujeme sami - recept.


Do polévek a omáček je část lidí bude sypat stále. A konec konců proč ne, na takové domácí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.