Opařeniny léčba

Opařeniny horkou vodou jsou úraz, který nejčastěji vzniká při vaření. Ohrožené jsou ale i děti, které například chtějí pomáhat rodičům v kuchyni a něco na sebe převrhnou nebo prostě stáhnou ze stolu s horkým jídlem ubrus. Popáleniny a opařeniny vznikají při poškození těla vlivem vysokých teplot nebo ozářením a působením chemických látek či elektrického proudu.


Podle stupně poškození povrchu těla lze rozdělit popáleniny do skupin, které stanoví následnou první pomoc a léčbu poranění. Všechny popáleniny a opařeniny se velmi dlouho .

Vánoce včas napekli a navařili, tím snadněji si můžeme přivodit nepříjemnou popáleninu nebo opařeninu. Závažné popáleniny a opařeniny vyžadují okamžité lékařské ošetření. Staří Egypťané používali na léčbu popálenin pórek. Ročně je zaznamenáno mnoho tisíc případů popálenin, většinou z neopatrnosti nebo nerozvážnosti.


U dětí jsou popáleniny a opařeniny dokonce druhým nejčastějším poraněním vůbec. Rozsah poranění je závislý na typu horké látky, teplotě a délce. Ahoj, máte někdo zkušenosti s léčbou opařenin ? Lékaři v nemocnici, kam chodíme na převaz, mi nechtějí říct nic konkrétního, což celkem i chápu, ale zase šéf chce vědět, kdy se vrátím .

Vyžadují nejkomplikovanější, nejdelší a nejnákladnější léčbu. Popálenina je úraz, který vzniká působením suchého tepla na tělo člověka. Opařenina je úraz, jenž vzniká působením mokrého tepla na tělo člověka. Ačkoli je mechanismus úrazu částečně rozdílný, je první pomoc u obou vlastně stejná. A právě o první pomoci při úrazech teplem si budeme dneska povídat.


Naše babička let,která je v hospicu ohledně rakoviny,která se již nedá léčit ani zastavit,měla zjištěnou zestěru z krku bakterii MRSU. Máme velký strach,jestli jsme se od. Léčba popálenin – co lze zvládnou doma a kde už musí zasáhnout odborník. Ať už jsou to opařeniny párou či horkou tekutinou, kontaktní spáleniny.


Můžeme využít základního principu homeopatie a podobné léčit podobným. Opařeninu přiblížit k teplu (horku), ne k otevřenému ohni, ale například k vroucí vodě, respektive k páře z ní, co lze vydržet na několik vteřin. Nejlépe je vždy vyzkoušet na sobě). Ošidíme tím vnímání bolesti. Další alternativou je chirurgická léčba.


Postižená kůže nebolí a může mít bělavou nebo černou barvu. Pokud okamžitě zchladíme postižené. K léčení je nutná operace (nekrektomi a autotransplantace).

Na popáleniny nebo opařeniny bychom jako první pomoc měli pustit studenou vodu z vodovodu. Marek Zeman uvedl, že léčba jednoho dospělého pacienta s hlubokými popáleninami stojí až milióny korun za rok, léčba dítěte miliónu. Kvůli vhodné léčbě popáleniny je poté nutné zhodnotit její hloubku. Vařící voda vytváří velmi bolestivé popáleniny , ale často nejsou tak hluboké, jako ty, co jsou způsobené vařícím olejem, který může zasáhnout i hluboko do dermis.


U dětí školního věku se kromě opařenin setkáváme častěji s popá- leninami vzniklými hořením. Popálené děti ošetřujeme s ohledem na věk, rozsah, hloubku, mechanizmus úrazu, lokalizaci a bolestivost po- ranění většinou v celkové anestezii. Průběh hojení má zásadní vliv na výsledný stav. Tkáně jsme museli odstranit pomocí ostré nekrektomie. Dítě však naštěstí celou léčbu zvládalo bez konverze na umělou plicní ventilaci či jiných závažných komplikací.


Klíčová slova: popálenina, mechanizmus popálení, opařenina, kontaktní popálenina, nekrektomie, léčba. Treatment of very deep burns in a six- month infant. Stačí trocha nepozornosti v kuchyni a můžete si způsobit velmi nepříjemné zranění s vážnými následky. Popáleniny způsobuje „suché“ horko od hořícího předmětu, při působení „vlhkého“ horka (pára, horká tekutina) vznikají opařeniny. Dodržováním několika základních pravidel můžete spolehlivě ochránit.


Rozsáhlejší popáleniny vyžadují komplikovanou, velmi dlouhodobou, bolestivou a nákladnou léčbu, nezřídka mívají trvalé následky. Bezprostředně po popáleninovém úrazu je dítě ohroženo rozvojem. K popáleninám a opařeninám může dojít během velmi krátké doby. Než okem mrknete, cítíte nesmírnou bolest.


Znalost první pomoci v tomto případě je naprosto nezbytná. Jaká je tedy první pomoci při popáleninách a opařeninách? Tyto nehody se týkají jak dětí ve věku novorozeňat, tak i téměř dospělých adolescentů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.