Jalový proud

Ztráty v síti jsou také úměrné efektivnímu proudu , dokonce jeho druhé mocnině, takže odběr jalového výkonu podstatně zvyšuje v síti. Kromě toho má na svědomí velkou část nepříznivého kolísání . Jsem z vasich odpovedi rozpacity a vlastne jsem se nci nedozvedel. Vzorecky techto vykonu znam, jedine co me lezi v hlave co ty konkretni vykony znamenaji.


Vezmem si priklad treba z motoru, Zdanlivy vykon je na stitku, sectenim proudu a napeti?

Cinny vykon je co motor vydava a Jalovy jsou . Má cenu kompenzovat jalový proud čerpadla. Elektrický výkon je druhem výkonu, u kterého práci koná elektrická síla. U obvodů střídavého proudu se rozlišují výkon činný, jalový , deformační a zdánlivý . Hodnota cos φ je označována jako účiník.


Zvětšuje-li se úhel fázového posuvu . Pokud by byla v obvodu jen ideální cívka, byl by posuv mezi napětím a proudem 90° a jak je vidět ze vzorce (), byl by účiník a tedy i činný výkon nulový a veškerá energie by se jen přesouvala mezi cívkou a zdrojem tam a zase zpět. Výkon, který udává tuto vyměòovanou energii za jednu sekundu, se nazývá jalový.

Many translated example sentences containing jalový proud kompenzace – English-Czech dictionary and search engine for English translations. Na cívce či kondenzátoru nastává fázový posun mezi napětím a proudem. I nemůže mít stejný význam jako na odporu, kde jsou fázory proudu a napětí ve fázi ⇒ Q = UI je výkon, který nekoná práci, je jalový , ale vytváří ve spotřebiči magnetické nebo elektrické pole. Na štítku elektromotoru na střídavý proud jsou údaje: 2V, A, cosφ = 8. Jaký je činný výkon motoru (příkon)? Rezistor: proud , procházející rezistorem, ho zahřívá, energie, dodaná rezistoru, se tak nevratně mění na teplo.


Stejnosměrná složka produkuje jalový výkon se střední hodnotou 1VA. Je to celkem pochopitelné. Přece když v druhé půlperiodě napětí změní polaritu a proud má stále stejné znaménko, musí se změnit znaménko jejich součinu, tedy výkonu. A pokud v první půli stejnosměrná složka výkon ze zdroje . P v obvodu střídavého proudu s fázovým posunem φ je.


Jednotkou činného výkonu je watt. Při menším účiníku prochází stroji i vedením tzv. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Výkon střídavého jednofázového proudu I: zdánlivý, činný, jalový. Obor: Elektrikář Ročník: 1.

OB21- OP-EL-ZEL-JAK-U-1-001. Ze zadaného výkonu motoru Pa jeho účinnosti η vypočteme potřebný příkon P1. Pro harmonické nižší než je rezonanční frekvence se však chová jako kompenzační obvo tedy pouze kompenzuje jalový výkon. Dodává do sítě induktivní . Je-li jalová složka proudu opožděna o 90° za napětím, má spotřebič indukční charakter. Předbíhá-li jalová složka proudu napětí o 90°, má spotřebič kapacitní charakter.


Jaká je podstata jalového výkonu? Klasický účiník je definován jako a) poměr příkonu a výkonu b) úhel fázového posunu ve stupních c) úhel fázového posunu v radiánech d) sinus fázového posunu mezi napětím a proudem e) kosinus . Jak již bylo řečeno, nejvíce spotřebičů elektrické energie je induktivního charakteru. Jalový výkon během periody nepřenáší . Odebírají tak ze sítě jalový výkon induktivního charakteru.


Induktivní jalový výkon QL vzniká na vinutích (indukčnostech), kapacitní QC pak na elektrodách kondenzátoru. Rozvodná zařízení se musí tedy dimenzovat na hodnotu zdánlivého proudu I. Přenos jalového proudu zvyšuje úbytky napětí a také činné ztráty v rozvodu, které jsou úměrné I.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.