Jablka a brambory ve sklepě

Téma sice podzimní, ale přesto se zeptám, jaké máte kdo zkušenosti se zimním uskladněním brambor a jablek v jednom kamenném sklepě. Někteří s tím prý mají problémi. Odrůda jablek Golden Delicious vyžaduje ve sklepě vyšší vzdušnou vlhkost, aby plody zůstaly co nejdéle kvalitní. Jestliže teplota ve skladovací.


Máme-li ve sklepě tmavý kout, kde může stát bedna na brambory , lze uvažovat o jejich dlouhodobějším skladování.

Brambory patří do lilkovitých . Pak bude skladování brambor snadné. Jakému skladování brambor se vyhnout, jsme si řekli. Jak tedy brambory ukládat správně a prodloužit tak. Hlavně jablka totiž velmi ráda přejímají ostatní pachy, bylo by tedy velice nemilé zjistit, že vypěstovaná jablka chutnají po bramborách. Jablka Foto: Stock Exchange.


Věděli jste napříkla že brambory uložené na dřevěném uhlí mají po celou zimu výbornou chuť a jen tak nevyklíčí? Je to poměrně primitivní metoda s řadou nevýho ale v nouzi je stále použitelná, zejména v případě, kdy nemáme k dispozici klasický sklep.

Ani teplo, ani zimu, ani sucho, ani moc mokro, brambory potřebují k úspěšnému přezimování teplotu mezi až stupni Celsia. Při nižších teplotách hlízy sládnou, vyšší teploty podporují klíčivost, stejně jako uskladnění brambor v blízkosti jablek. V suchém sklepě hlízy sesychají, v mokru plesniví. Jak uskladnit ovoce a zeleninu!


Nemáte-li k dispozici sklepní kóji, můžete k uskladnění využít například balkon nebo spodní část spižírny. Bedny, přepravky či krabice vyložte měkkým materiálem propouštějícím . V našich podmínkách se nejlépe dlouhodobě skladují především jablka a hrušky. Stačí je uložit do čistých přepravek na tmavé, dobře větrané a ne příliš suché místo. Jak správně skladovat ovoce a zeleninu skladování, ovoce, zeleniny, jablka , hrušky, vlašské, ořechy, kořenová, zelenina, brambory , Naučte se skladovat ovocné.


Okénka na severu a západě nedovolí pronikání nadměrného množství slunečních paprsků do sklepa a větrání zajistí optimální vlhkost sklepa. U sklepa je podstatné, aby byl vzdušný, chladný a čistý, nejlépe vybílený vápnem. Pokud chceme ve sklepě skladovat potraviny, jako jsou marmelády, kompoty, nebo také ořechy, je důležité, aby zůstal suchý. Nejsušší sklepy bývají v panelových domech. V případě, že však plánujeme skladovat jablka , brambory , zelí či jiné plodiny, požadujeme zvýšenou dílčí vlhkost.


Různé zdroje uvádějí přijatelnou teplotu až do deseti stupňů. S tím je třeba počítat, pokud nemáte dostatečně hluboký či izolovaný sklep.

Je nutné pohlídat i to, aby teplota naopak neklesla pod bod mrazu . Předtím, než brambory uložíme, necháme je od sklizně tak 2-týdny vydýchat v suchu a teple. V žádném případě brambory neomýváme. Zeminu na bramborách odrolíme rukou po zaschnutí.


Sklep před použitím je třeba uklidit a pořádně . K zachování čerstvé zeleniny a šťavnatého ovoce se hodí nejlépe. Nabízí ideální podmínky, především tmu a teplotu 7-stupňů Celsia. V dobrém sklepě vydrží jablka nebo brambory přes celou zimu, . Ta rakev teď stojí ve sklepě , pod zemí, v polotmě vedle polic s uskladněnými jablky , vedle dřevěných beden s bramborami , šuškají ty hlasy. Každý večer někdo sejde dolů, Hans nebo Georg, a potom zhluboka nasají vzduch, čichají k rakvi, neboť ve sklepě není taková zima, jakou by mrtvola správně měla mít. Sklep na ovoce musí být chladný, temný, ne příliš suchý, ale ani ne výrazně mokrý.


Ovoce při skladování nesnáší jakékoliv cizí vůně, snadno je přijímá a ztrácí pak vlastní přirozené aroma, ovoce proto neukládáme do blízkosti brambor či kořenové zeleniny. I při skladování ve sklepě ale platí určitá pravidla. Důležité je, aby bylo možné skladové prostory . Snadno začnou být cítit čímkoliv aromatickým, neboť přejímají pachy. Pokud je sklep prostorný, můžeme vyřešit .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.