Adiabatické odpařování

Adiabatické chlazení odpařováním je výkonné. Odpařovací chlazení znáte ze svého každodenního života. Když máte vlhkou pokožku, cítíte okamžitě cítíte chla protože si pokožku ochlazujete odpařováním. Chladicí účinek pocítíte, když si například namočíte tričko a fouká vítr.


Látka trička je v tomto případě plná vody, která . Jednoduše vysvětlené zvlhčování vzduchu.

Nepřímé odpařovací chlazení je postup, u kterého se ke chlazení používá teplo pro odpaření , které vzniká při změně fází (například chlazení vzduchu ve VZT zařízení). Faktory ovlivňující dosažitelný chladicí účinek. Při nepřímém odpařovacím chlazení . Základní principy, výhody ale i omezení klimatizace budov adiabatickým chlazením.


Principem adiabatického (odpařovacího) chlazení je přeměna citelného tepla na teplo vázané při odpařování vody. Je-li do vzduchu rozprašována voda, odpařuje se a teplota vzduchu klesá a jeho vlhkost roste. Běžně známé projevy adiabatického chlazení.


Pocit chladu na povrchu těla při odpařování vody z jeho povrchu je všem dobře známy.

Jen ne každý si uvědomí, že jde o projev adiabatického chlazení. Projevy adiabatického chlazení: Navlhčený prst ve větru … Pocit pokud ještě mokří opustíte sprchu. CABERO MSR-jednotky podporují optimalizaci provoz- ních nákladů a zvyšují provozní bezpečnost zařízení. Je to dáno tím, že v zá- vislosti na relativní vlhkosti venkovního vzduchu, jeho množství a . Odpařování vody je přirozený proces a způsob, jak získat osvěžující chladný vzduch. Jednotka AD jej pak dokáže přivést na místo, kde je aktuálně zapotřebí anebo jej rozvádět do celé budovy.


Při adiabatickém ději neprobíhá tepelná výměna mezi plynem a okolím a proto tedy je. První termodynamický zákon pak můžeme psát ve tvaru. Výsledkem je příjemné chladné prostředí. Oproti klasickým systémům chlazení, kde jsou osazeny klimatizační jednotky, jde o přetlakový systém spojený s větráním objektu a tudíž není ani nutno zavírat vrata při provozu haly.


To se při adiabatickém vypařování projeví snížením teploty kapaliny. Při rovnováze mezi párou a kapalinou se pára nazývá nasycená. Množství tepla, které je při dané teplotě potřebné k přeměně jednoho kilogramu kapalné látky v plynnou fázi, se nazývá skupenské teplo výparné (vypařovací). Opačným jevem k vypařování . Odparovaním sa odvádza zo vzduchu veľa tepla. Nočnívětrání nenívhodné pro budovy s vysokými tepelnými zisky a prostory s vysokými nároky na přesné dodržení teploty nebo vlhkosti.


Voda rozprašovaná do vzduchu se odpařuje. Termodynamika vlhkého vzduchu.

Určující veličiny, tabulky, diagram. Izobarické úpravy vzduchu, odpařování z volné hladiny. Cykly plynových a parních tepelných strojů.


Cykly chladicích zařízení a tepelných čerpadel. Vlhčení vzduch - řešení v i-x diagramu. Znázornění v i-x diagramu. Zjišťování relativní vlhkosti vzduchu pomocí psychrometru . Laicky řečeno, celý proces známe z práce vlastního těla, které se ochlazuje pocením.


Na navlhčené pokožce vystavené větru lze pociťovat . Kapky se odpařují spontánně za současného odebírání tepla ze vzduchu, který je tímto ochlazován. Odstředivé čerpadlo tlakuje vodu, která je následně rozprašována před výměník tepla. ChillBooster: adiabatické chlazení vzduchu. Vypařování je přeměna kapalné látky v látku plynnou, která probíhá.


Shrnutí nejdůležitějších poznatků. Var je vypařování, které probíhá v celém objemu kapaliny, při teplotě. Teplota varu je závislá na vnějším .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.