Zlatonosné potoky v čechách

Aug Většinou to rýžování už od prehistorie probíhalo velice jednoduše. Do zlatonosného potoka se položila ovčí kožešina, a ta postupně, jak přes ní proud unášel štěrk, v sobě koncentrovala zlato. Nejprve se těžilo zlato volné z náplavů. Melo by se tykat prevazne amaterskeho hledani zlata v Cechach a na Morave.


Loziska, Vase uspechy a. Po stejné stráni tečou dva potůčky, které jsou také zlatonosné , jak jsem zjistil 23.

Ahoj Ivane, na webu jsi s Vláďou Reichlem nadhodil možnost zviditelnění lokalit na rýžování zlata v Čechách. Jun Většinou ve stopovém množství, někdy však příroda vytvoří i výnosná zlatonosná ložiska. Kdysi čeští a moravští havíři zásobovali cenným kovem i okolní země.


Projděte se po břehu Olešnice a . Proto jsem se rozhodl udělat pár sond v našem okolí. Honbu za zlatem jsem spojil s hledáním s detektorem. Přibalil jsem si jen malou pánev Estwing a vyrazil. Byly potoky , které nedaly kromě hezkých kamínků a granátků vůbec .

Přesto že zlatonosné potoky a řeky jsou u nás překopané a pře rýžované pořád se dají najít zlatinky a při troše štěstí i zlaté nuggety. Já vyrážím za zlatem do. Jenže v Čechách je to záhada. Egyptě se těžil i Uran ve starověku a zlato také.


Hlavní zlatonosné území se rozkládalo v údolí Otavy za Annínem. Nejrozlehlejší rýžoviště s velkými sejpy je dodnes patrné mezi Dlouhou Vsí a Sušici a další velká rýžoviště se nacházela u obce Čepice a na Žichovicku. Dnes jsou v ploše patrná velká rýžovnická pole, dokládající těžbu hlubších částí zlatonosných teras. Jde o systém ploch, do jejichž středu byla strouhou přiváděna voda a zde byl rýžován nakopaný materiál. Zbytky přerýžovaných štěrků byly odstraňovány na okraj rýžovnických polí.


Valy přemístěných štěrků dosahují délky . Jan A při pravé romantice nezáleží, kolik zrnek nebo gramů zlata člověk vyrýžuje. Pokud možno v pěkném prostředí řeky nebo potoka s partou podobně postižených kamarádů, či jako osamělý vlk. Rýžování zlata je velice stará metoda vázaná na výskyty v náplavech zlatonosných toků. Rýžování zlata je mechanický proces získávání zlata pomocí rýžovací pánve založený na principu gravitačního ukládání jednotlivých složek a zlatinek či malých valounků zvaných nugety. Feb Splav může být klidně mimo potok.


Velké řeky jsou zlatonosné vesměs všechny, protože pramení v horách – a tam to zlato je. Zlatky v rýžovací pánvi. Oct Ryzího zlata mají zřejmě dost a dost na svých nalezištích, rýžovali ho v písku zlatonosných řek v samém srdci Evropy.

Je tedy víc než zřejmé, že pro Kelty byly právě jižní a jihozápadní Čechy , respektive zdejší řeky a potoky , zdrojem žlutého kovu. Odtud patrně pocházel kov, . Jan A tak vznikly desítky a stovky kopečků nejenom kolem zlatonosné Otavy, ale všude tam, kde se zlato dalo najít. Těch míst, kde se zlato rýžovalo je v Čechách prostě hodně. Vodní toky ale lidem prozradily, že zlato má někde své primární naleziště, tedy místo, odkud se uvolnilo do potoka či řeky. Oct Pozdější pokusy o obnovení rýžování, poslední dokonce za německé okupace v okolí Modlešovic (kde zlato rýžovali již Keltové) prokázaly, že získávání zlata tímto způsobem je nerentabilní.


V písčitých nánosech zlatonosné Otavy se vyskytují v drobounkých zrnkách též rubíny a safíry. Morava a Labe a jejích přítoky jsou zlatonosné , dopravovaly přeci zlato z hor. Toto zlato však je velmi.


Dec Údajně mnohý potok je v Čechách alespoň malinko zlatonosný. Provedl jsem průzkum historických pramenů a získal jsem představu o lokalitách dávného rýžování na brdských a podbrdských potocích. Místní jména Jamky, V jámách, Jámy, V jamkách v blízkosti .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.