Rýžování zlata v čechách

Máme jedny z největších prokazatelných zásob tohoto kovu na světě. Jiří Náhlík a Vladan Borunský patří ke zlatokopům, kteří ho rýžují z řek, jako kdysi ti na Klondiku. Re: Kde hledat zlato v Cechach a na Morave?


Nový příspěvek od pyrda pát 22. Pěkně zpracované video o současném amaterském rýžování zlata na řece Otava pomocí pánve a splavu. Výnosy zlata nejsou velké a pár zlatinek poctivou dřinou se dá vyrýžovat;-) .

Jen málokdo u nás používá jízdu na kánoi k obživě, též rýžování zlata zůstalo romantickým koníčkem. Rýžování zlata je velice stará metoda vázaná na výskyty v náplavech zlatonosných toků. Dobrá rýžoviště jsou v Čechách na mnoha místech prakticky mezi Prahou, Humpolcem a Šumavou. Někteří lidé se věnují rýžování zlata vyloženě jako volnočasové aktivitě a berou si sebou náš splav jen tak pro radost a vyrýžované zlatinky si dají do lahvičky na poličku, nebo je používají jako dárek pro své přátele, či prostě vymýšlejí zlatinkám specifické využití.


Další skupina lidí má jasně daný cíl, . Vám chci povyprávět o jedné lokalitce, kde před námi už starci v potu tváře zlato rýžovali a sejpy na březích potůčku němí svědci této činnosti jsouc. Ahoj Ivane, na webu jsi s Vláďou Reichlem nadhodil možnost zviditelnění lokalit na rýžování zlata v Čechách. Už dávní praobyvatelé Čech zjistili, že se tu vyskytuje spousta míst, kde se dá zlato snadno získat rýžováním ze sekundárních ložisek.

Těžba zlata v Jílovém u Prahy. V prehistorických a raně historických dobách bylo právě rýžování ze sekundárních ložisek hlavním zdrojem zlata , protože . Petr Morávek - Mapy výskytů zlata v České republice Publikace obsahuje soubor map s vyznačením. Přesto že zlatonosné potoky a řeky jsou u nás překopané a pře rýžované pořád se dají najít zlatinky a při troše štěstí i zlaté nuggety. Já vyrážím za zlatem do. Jenže v Čechách je to záhada.


Egyptě se těžil i Uran ve starověku a zlato také. Už staří Keltové tady těžili zlato ! Nejdříve se zlato dobývalo tou nejsnadnější cestou - rýžovalo se z potůčků i řek. Na mnoha místech najdeme dokonce i dnes nenápadné stopy po tomto dolování. Seriál o nerostných pokladech Čech. Velmi poučné je navštívit Museum rýžování zlata v Jílovém u Prahy, které patří k zlatokopeckým centrům v Čechách.


Nejen řeka, ale i její přítoky, obsahovaly zlatonosný písek, který voda přinášela z ložisek zlata v horách. Otava byla díky zlatonosnému písku nejbohatší řekou v Čechách. Projděte se po břehu Olešnice a zaručuju vám, že budete šlapat po zlatě ,“ usmívá se Karel Kozluk.


Odebral jsem usazeniny asi z půlmetrové hloubky a přerýžoval je na rýžovací. První zlato bylo tedy těženo ještě na sklonku doby kamenné.

K rozsáhlejšímu rýžování zlata muselo docházet v době bronzové . Rýžovnické sejpy, jejichž výška někde dosahuje výšky až metrů, jsou dochovány na potocích stékajících od hranice do Roklanské nádrže a rozplavené sejpy . Naposledy asi ve středověku. Jsou místa kde se dá najít až zlatinek na pánev (velikosti do mm). Potok je dobře přístupnej, je tam hezký rýžování a když si najdete dobrej flek vždycky se vám na pánvy . Zlato se tu těžilo už za Keltů. Bylo také zjištěno, že existuje veliké ložisko u Slapské přehrady (Mokrsko a Čelina), srovnatelné s výskyty v největších světových zlatonosných revírech. Historie rýžování zlata v Čechách má dlouhou historii, zlato tu rýžovali už staří Keltové.


V současnosti je ruční rýžování zlata spíše zábavou, na které se nedá zbohatnout. Geologická charakteristika: V kvartérních nánosech Oskavy pleistocenního až holocéního stáří se vyskytují akumulace volného zlata ve dvou terasách o průměrné mocnosti m. Nejstarší a plošně nejrozsáhlejší práce pochází z keltského rýžování svrchní terasy, ve druhé periodě bylo přerýžováno koryto řeky Oskavy. Honbu za zlatem jsem spojil s hledáním s detektorem. Přibalil jsem si jen malou pánev Estwing a vyrazil.


Byly potoky, které nedaly kromě hezkých kamínků a granátků vůbec nic. Ani po proudu, ani proti proudu. Zkoušel jsem rýžovat za velkým kamenem a po odvalení i pod ním, v zatáčkách i pod vodopády. Hlavní jsou však především ložiska Čelina a Mokrsko ve středních Čechách a ložisko Kašperské Hory v Pošumaví, zajímavé zásoby jsou stále i na ložisku Zlaté Hory v Jeseníkách.


Dokonce jsem byl teď v létě rýžovat ve Zlatých horách na víceméně povoleném místě, nu a slavili jsme uspěch na pánvi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.