Celozrnné pecivo

Nejčastěji se plete celozrnné a vícezrnné či cereální pečivo. Rozdíl mezi nimi je přitom velký. Dodá tělu vitaminy, minerály, ale především vlákninu. Má nižší glykemický index a proto ho můžete konzumovat, i když se právě snažíte zhubnout.


Celozrnné pečivo ale nemusíte poznat na první pohled.

Tmavá barva totiž ještě neznamená, že je pečivo vyrobené z celozrnné mouky. Snadný recept na domácí celozrnné pečivo. Z těsta můžeme tvarovat bagety, bulky a jiné tvary podle vlastní fantazie.


Pečivo z celozrnné mouky zpravidla obsahuje více vlákniny než ostatní produkty ve stejné kategorii. Ale jak jsme na tom v českých obchodech s nabídkou takových produktů? Největší prodejci potravin.


Polovina české populace utratí nejvíc peněz za potraviny v obchodních řetězcích (Tesco, Kaufland atd.). Tím je bílé pečivo lehčeji stravitelné, ale jeho biologická hodnota je nižší než u celozrnných výrobků.

Od odborníků na zdravou výživu už léta slyšíte doporučení, abyste jedli celozrnné pečivo. Obchody jsou plné tmavého pečiva, ale najít mezi ním celozrnné je skoro nemožné. Jako první věc je potřeba si uvědomit co získáme konzumací bílého pečiva.


Víceméně nic - konzumací bílého pečiva dodáváme tělu pouze prázdné kalorie a minimum vlákniny, přibližně 3g ve 100g. Domácí celozrnné housky a rohlíky jako od pekaře. Recepty na celozrnné a tmavé domácí pečivo. Báječné celozrnné housky za pár korun. Konečně dost slunečnicových semínek na rohlíku.


Domácí žitné či pšeničné pečivo : výtečná chuť i značná úspora. Obsahuje dostatek sacharidů a vlákniny. Pojď me se podívat na nějaký fakta o tomhle pečivu. Do zdravého jídelníčku vybírejte na prvním místě pečivo z žitné mouky, na dalším z žitno-pšeničné a pečivo z pšeničné mouky zařazujte do jídelníčku jen občas.


Nutričně zajímavé je pečivo z celozrnné mouky, které obsahují až osmdesát procent celozrnných obilovin,“ radí nutriční specialistka Hana . Kupujete rádi cereální kaiserky, zrna a bulky v domnění, že jsou celozrnné? Nejedná se vůbec o celozrnné, ale jen o vícezrnné a obarvené pečivo. Jak vypadá celozrnné pečivo a chléb?


Vďaka tomu, že je celozrnné pečivo bohaté najmä na nerozpustnú vlákninu, udrží vaše črevá zdravé a čisté.

Oproti bielemu pečivu obsahuje až trojnásobné množstvo vlákniny. Odporúčaná denná dávka vlákniny je u dospelého človeka asi g. Toto množstvo je obsiahnuté cca v 3g kvalitných celozrnných výrobkov, ale . Hnedé pečivo nie je automaticky celozrnné. Nasledujúci prehľad vás vyvedie z omylu a naučí vás prekuknúť triky výrobcov. Mnohdy také považujeme za celozrnné pečivo to, které je jen posypané semínky, nicméně je vyrobeno z klasické bílé mouky. Cereální znamená vyrobený z mouky , což se vztahuje na veškeré pečivo.


A pávě tady se nás snaží prodejci trochu . Není tomu tak dlouho, co jsem zažila zajímavé setkání s mužem, který pracuje jako pekař v jedné velké pekárně, a kterému jsem vysvětlovala principy diety po operaci žlučníku. Když jsme se dostali k tomu, že v rámci jeho doporučené diety by neměl jíst celozrnné pečivo , tak odvětil, že od té doby, co ví, . Od pradávna se jedly různé kaše, placky a chleby z celých zrn, tedy celozrnné. Až moderní doba přinesla mouku bílou, zbavenou obalových částí zrna, které obsahují cenné minerály, vitamíny, enzymy, stopové prvky, esenciální mastné kyseliny a vlákninu.


Prostý lid jedl mouku celozrnnou, bílá byla určena . Které pečivo jíst, abyste nepřibírali na váze? Poradíme vám, které vybrat!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.