Skladování kávy v ledničce

Jak se bránit tomu, aby káva, kterou máte doma, nevyčichla? Má být v původním obalu nebo je lepší dóza na kávu? A má být ve spížce, ledničce nebo v mrazničce?


Následujících tipů Vám pomůže zorientovat se v problematice skladování kávy na výbornou. Zda má být káva uchovávána v chladničce , mrazáku a nebo jen chráněna před slunečním zářením. Pravdou je, že při putování po cestě kávy najdete mnoho mýtů o kávě a skladování, některé z nich dokonce tak často, že jsou považovány za pravdu.

Nechat ji jen tak, dát ji do mrazáku nebo použít ledničku ? Pokud totiž řekneme, že je mrazák místem pro kávová zrna nehostinným, lednička je jejich vrahem. Pokud právě zakoupenou kávu spotřebujete do dnů, vydrží bez problémů skladování v běžných podmínkách – pozor ale na vlhkost, světlo a přístup vzduchu. Jako milovníci kávy už jste určitě zjistili, že káva je jedna velká věda. Když gurmán konečně přijde na to, jaká odrůda mu chutná nejvíc a jak kávu správně namlít, aby si mohl vychutnat dokonalé esspresso, objeví se další zásadní otázky – kolik kávy si koupit, jak rychle ji spotřebovat a hlavně jak ji skladovat , aby si zachovala . V mrazničce uchovávejte kávu ve vzduchotěsné nádobě či sáčku (objem by měl korespondovat s objemem skladované kávy). Kávu, kterou jste jednou rozmrazili, znovu nezamrazujte, dochází pak ke snížení kvality.


Co naopak nedoporučujeme , je skladování kávy v ledničce (kvůli vlhkosti). Rioba Platinum 1 Arabica .

Víme, jak ji nejlépe skladovat i uvařit. Na skladování kávy je vhodné použít speciální dózu určenou pro uchovávání potravin, která je vyrobena nejlépe z porcelánu nebo kovu, a kterou je možné těsně. Dnes vám ukážeme nejčastější chyby při skladování kávy.


Setkáváme se s celou řadou mýtů, dokonce jsme našli i návod k použití na kávě, že je důležité kávu po otevření skladovat v mrazničce! Z tohoto důvodu také není vhodné mít kávu v ledničce. Nevíte jak správně skladovat kávu tak, aby neztracela na aroma a chuti?


Skladování kávy , aneb jak se nepřipravit o dobrou kávu. Do lednice a mražáku NE – Lednici si prosím nechte na skladování mléka a smetany a mrazničku na skladování ledu do vašeho osvěžujícího frappé. Proto doporučuji kupovat si opravdu maličká balení, která během týdne spotřebujete. A hlavně neskladovat kávu v lednici nebo dokonce v mrazáku.


Káva dostane teplotní šok, když ji vyndáte, ze zrnek se oddělí tuky a oleje, které uvnitř jsou, a zrnka hlavně zvlhnou. Předtím, než začneme řešit správné uspořádání ledničky , je vhodné uvést, co do ledničky naopak vůbec nepatří. I papriky a okurky se nemusí skladovat v lednici.


Spořílek radí: Nevěřte fámám, že lednice je vhodné místo pro uchování kávy. Káva je výborným pohlcovačem pachů a proto je nutné kávu skladovat oddělené od ostatních potravin. Snažte se kávu skladovat v chladu, nejlépe při teplotě do 20°C.


Nevhodným místem pro skladování kávy je lednička. V ledničce panuje vysoká vlhkost a mísí se v ní mnoho pachů, které kávě neprospívají. Hledal jsem tuhle cosi v ledničce.

Otevřu dveře a vykouknul na mne naprostý zmatek. Ve dveřích mlíčka na kávu , v držáku na vajíčka majonéza, na talířcích zbytky bramborového salátu, ale to máslo jsem nemohl najít. A tak jsem začal hledat, jak si má člověk správně uspořádat ledničku.


Kávu skladujte na tmavém, chladném místě, odděleně od aromatických potravin, nejlépe v ledničce. Pro uchování kvality jsou ideální nádoby z porcelánu, kameniny, tmavého skla či ušlechtilé oceli s dobře těsnícím víkem. Otevřený pytlík pak zakolíčkujte a spotřebujte nejlépe do týdne,“ vyjmenovává zásadní pravidla skladování kávy baristka.


Odrazuje také od přesypávání kávy, nejlépe jí bude v původním balení. Sáčky s kávou pečlivě uzavírejte (často tomu pomáhá zip umístěný na sáčku nebo přiložený drátek). Káva má navíc vysokou schopnost absorbovat pachy. Vyhněte se skladování v lednici či mrazáku.


I když chytré spotřebiče jsou vybavené funkcí, která brání tvorbě námrazy na stěnách, je dobré občas lednici či mrazák vytáhnout z elektriky. Abyste celý proces urychlili, můžete použít hrnec s horkou vodou, který zavřete dovnitř. Bohužel se většina výrobců neshodne na tom, zda takto odmrazovat, či nikoliv. Lednička je úžasný vynález a pravděpodobně si už bez ní nedokážete představit svůj život.


Studené a vlhké prostředí v chladničce může způsobit, že káva ztratí svou úžasnou chuť – a to byste rozhodně nechtěli, že? Správné skladování kávy v domácnosti je jednoduchá a přitom velmi důležitá součást přípravy vždy perfektního šálku kávy. Je třeba dodržet jen několik pravidel.


Mimo to vyprchávají i aromatické látky a mění své . Stačí chladnější místo, určitě kávu neskladujte v polici nad sporákem. Takže, kávujsme donesli domů, návštěva čeká aje čas Používáme jen kvalitní vodu, rozhodně by nemělo jít o vodu vápenitou nebo .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.