Třešňová marmeláda zavařování recepty

Omyté třešně vypeckujeme, a rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Přidáme cukr smíchaný s Gelfixem a přivedeme k varu. Během zavařování směs stále míchejte, aby se nepřipálila a pořádně se odpařila šťáva.


Po pěti minutách varu zkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí - na studeném talířku by měla udělat kapku, která po naklonění nesteče. Přisypte cukr, přidejte citronovou šťávu a brandy a přiveďte k varu.

Povařte minut, až se třešně rozpadají a šťáva začne houstnout. Měla by být krásně hladká a tmavě purpurová. Horkou marmeládou naplňte sterilizované sklenice a uzavřete. Nahlásit chybu v receptu. Vypeckované třešně rozemeleme, některé jen pokrájíme.


Se dvěma lžícemi cukru smícháme Gelfix extra a přidáme k třešním. Domácí marmelády není nikdy dost!

A ještě k tomu zdravá, bez cukru? Než se pustíme do výroby rybízové marmelády , pár stručných informací o rybízu. Rybíz jsou plody meruzalky. Dužina bobulí je rosolovitá a volně . PRAHA (dos) – Ještě před dvaceti lety zavařovala snad každá česká hospodyňka.


Přebytky ze zahrádek i lesní plody končily ve sklenicích, aby se aspoň takto uchovaly na zimu. Nyní je sice čerstvé ovoce k dispozici po celý rok, jenže ta cena… Navíc kompoty a džemy nechutnají tak jako ty domácí. Tak trochu jiná marmeláda. Tenhle recept si zamilujete. To je v kostce základní recept na zavařování marmelád , kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek.


Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru, bez želírovacícho cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? A přitom si ani konzervativní manžel nebude stěžovat, že ta od babičky . Postup: Červivé třešně zbavíme larev ponořením plodů na hodinu do vlažné osolené vody.


Pak je propláchneme v čisté vodě a odpeckujeme.

Dáme do hrnce, částečně rozmixujeme a . This Pin was discovered by Anyone Anyone. Discover (and save) your own Pins on Pinterest. Na kompot se hodí tmavší třešně nazývané srdcovky. Kompot z těchto třešní, zvláště když jsou dostatečně vyzrálé na slunci, je pěkné tmavě červené barvy a příjemné chuti. Světlé chrupky nevynikají ani barvou ani chutí, proto je raději použijeme do míchaných marmelád.


Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů. Na mnoho zahrádkách právě teď dozrává rybíz. Mnoho lidí ho zavařuje a dělá z něj domácí marmelády nebo džemy. Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Nejlepší je podobná velikost.


Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice. Jestli se vám ale nechce pouštět do tvorby marmelády , protože vám připadá příliš obyčejná a chuťově fádní, zkuste do ní přidat pravou vanilku. Hotové sklenice je nutné ještě . Ta totiž bez jakékoli námahy pozvedne běžný džem do gastronomického.


Letos jsem se mnohem více ponořila do tématiky uchovávání letních plodů a tedy i zavařování. V první řadě mi šlo hlavně o to, aby domácí zavařeniny nebo i sušené výrobky byly co možná nejzdravější. Aby neobsahovaly zbytečné chemikálie a také nepřirozené sacharidy. Tento recept můžete brát i jako . Počítejte s tím, že bez.


Pokud mám chuť na třešeň s rozmarýnem, raději si později jednu sklenici se snítkou bylinek provařím bokem, ale protože mimo jahod a malin zavařujeme celkem ve velkém, bylo by dost namáhavé zavařovat po menších dávkách a zvládat udržet v tom systém. Třešňová marmeláda s levandulí. Ale daný recept je ověřen na meruňkách, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.