Etiketa stolování sklenice

Sváteční stolování : Které příbory, talíře a sklenice prostřít. Kdo o svátcích stoluje bez ohledu na pravidla společenské etikety , chybu jistě nedělá. Příjemná atmosféra a rodinná pohoda mají přednost před formalitami.


Přesto je dobré vědět o zásadách, které mají svůj smysl. Zvídavé povahy je i vyzkoušejí. Hlavní zásady správného stolování - příprava a výběr vhodných skleniček, držení skleniček, atd.

Dobrý den, tak tohle nechci vidět. Přijede ředitel londýnské pobočky John Wilson s chotí a já jsem ho pozval k nám domů na večeři. Je to úžasný znalec stolování a už teď z něj máme pořádnou trému.


ETIKETA : Osvojte si pravidla slavnostního stolování ! Na hostinách se na stůl aranžují takzvané klubové talíře, které zůstávají po celou dobu stolování. A při vykládání o stolování je dobré ještě zmínit, že správně podle etikety by se vidlička měla držet vždy hroty směrem dolů. Stejně jako u příborů i při chystání sklenic je potřeba střídmost.


Maximálně by u každého talíře měly být tři sklenice , lepší jsou však jen dvě, s tím, že v případě změny pití se sklenice vymění.

Jak stolovat v nóbl restauraci a neutrhnout si ostudu. Většina z nás nechodí na večeři do. Ke špičce nože postavíme sklenici.


Vlevo u talíře, je-li třeba, misku nebo talířek na salát. Misku na kompot stavíme vpravo před jídelní talíř. Lžička ke kompotu se dává před talíř - rukovětí k pravé ruce, kam klademe i příbor na moučník, a to tak, jak jej bereme do ruky.


Tedy moučníkový nůž střenkou vpravo, vidličku rukojetí . Stolování je široký pojem, který zahrnuje kromě vybraného chování u stolu i pravidla pro správně prostřený stůl se všemi náležitostmi. Zopakujme si etiketu , 3. Sklenice na vodu může být přinesena až dodatečně, je možné použít i sklenku na víno. Ze všech oblastí etikety je stolování nejobtížnější.


Vyžaduje totiž určitou manuáln í zručnost, která je věcí cviku a vytříbeného chování. Pokud si etiketu stolování zažijete, tak uděláte vždy dojem. Sklenice s vodou a vínem jsou to nejušlechtilejší, co na stole stojí po dobu celé večeře. Vhodné skleničky vždy vybírá hostitel, proto musí znát kdy a jaké používat. Před napitím bychom měli mít čistá ústa, aby na sklenici byl co možná nejméně viditelný otisk.


Pivo pijeme z půllitru či pivních sklenic.

Minerální vody a džusy z klasických skleniček. Sekt z dlouhé štíhlé sklenky, zvané flétna, která uchová déle perlení . Znáte správné pořadí chodů? Dodržujte pořadí chodů podle zásad etikety stolování. Zdroj: Thinkstockphotos správné stolování je umění.


Nikdy nevíte, kdy se u vás doma ocitne společnost, která bude alespoň základy stolovací etiky vyžadovat. Se sklenicemi je to trochu složitější. Staví se do řady zprava podle toho, jak nápoje pijeme. Přitom se nejedná pouze o požitek z konzumace nedělního obědu. Společné posezení přináší prostor pro rozhovory, setkání s rodinnými . Základem pěkně prostřeného stolu je ubrus, protože nic dokonalejšího ještě nikdo nevymyslel.


Dále dbejte na vhodné uspořádání příborů, sklenic a talířů a rovněž praktických dekorací. Nevíte si rady se základní barvou stolování ? Nic nezkazíte sněhobílým ubrusem. Doba se od časů Gutha–Jarkovského značně změnila, a i když si dnes na nějaká pravidla moc nehrajeme, neměli bychom zapomínat na „slušné vychování“. Tentokrát při stolování. Kultura stolování má svá pravidla stará stovky let.


Pokud je nás u stolu více, nenatahujeme se přes stůl, abychom dosáhli na sklenici na protější straně stolu, ale jen pozvedneme číši a očima a gestem si symbolicky přiťukneme. Domácí základy etikety : kroků ke zlepšení stolování dítěte. I taková maličkost, jako je správné držení sklenice s vínem, patří ke kultuře stolování , říká Špaček.


Umět pít víno, umět ho ochutnávat a umět se k němu chovat, to je součást etikety. Co by měl člověk vědět, než si poprvé objedná v lepší . Správně upravený stůl k slavnostnímu obědu nebo večeři je podmínkou, která pozvedá úroveň stolování i význam slavností události. Víte ale, jak podle pravidel společenské etikety slavnostně prostřít, a jak se orientovat v příborech a sklenicích během slavnostního stolování ?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.