Kalkulace přirážková

Kalkulace dělením - stejnorodé výrobky. Další postup kalkulace tkví v tom, že u výrobku, na nějž se rozvrhuje odpovídající podíl z celkového nepřímého nákladu, se zjistí velikost veličiny zvolené za kalkulační základnu a vynásobí se spočtenou sazbou. Praha a EU – Investujeme do vaší budoucnosti.


Vzorový příklad - Přirážková kalkulace. Za rozvrhovou základnu zvolte přímé náklady na mzdy. VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_08.

Jméno autora (vč. titulu):. Ročník: Předmět: Anotace: 4. Rozvrhová základna, režijní přirážka, přímé. Využívá pro přiřazování společných nepřímých nákladů výkonům hodnotově nebo naturálně vyjádřené rozvrhové základny, klíče. Přirážková nebo též zakázková metoda kalkulace patří k nejrozšířenějším metodám kalkulací, užívaných v současné hospodářské praxi. Pro přiřazení nepřímých nákladů konkrétnímu výkonu využívá tato metoda dříve uvedených koeficientů výrobní a správní režie.


Ke zjištění podílu nepřímých nákladů na příslušné kalkulační jednice je nutno nejprve vypočítat poměr mezi celkovou částkou rozpočtovaných nepřímých nákladů a zvolenou rozvrhovou základnou. Tento poměr je vyjádřen jako: a) režijní přirážka . Rozvrh základny: přímé mzdy, přímý materiál, součet přímého materiálu a přímých .

Stanovení režijních nákladů do kalkulace – metoda kalkulace přirážková - podstata, postup výpočtu. Podstata: režijní náklady rozvrhujeme na kalkulační jednice jednotlivých druhů výrobků pomocí zvolené veličiny (rozvrhové základny). Požadavky na rozvrhovou základnu: - měla by vystihovat vztah . Metody stanovení N na kalkulační jednici.


Na konci měsíce května společnost . Anotace: Materiál je určen pro výuku tematického celku cena včetně zvládnutí kalkulačních metod při výpočtech. Klíčová slova, cena, kalkulace. Vaše zkušenosti s využitím ve výuce.


Text přináší obecné informace o struktuře nákladů v kalkulaci i konkrétní návody, jak se provádí kalkulace přímých a nepřímých nákladů. Pro zjišťování nepřímých nákladů se používá buď kalkulace dělením pomocí poměrových čísel nebo kalkulace přirážková. A,B,C a doplňte výše uvedenou tabulku ve všech řádcích.


Celkové přímé mzdy = přímé . Výrobní podnik vyrábí ve sledovaném období druhy výrobků A,B,C a D. Máte k dispozici následující údaje. Používá se u výroby, kde se vyrábí pouze druh výrobku, hromadná výroba. Chybná adresa v ISu nebo nemáte oprávnění tuto složku nebo tento soubor číst.


Režijní náklady na kalkulační jednici se stanoví pomocí přirážky, vyjadřující poměr těchto nákladů k rozvrhové základně. Tuto základnu si stanoví účetní jednotka sama, přičemž snahou bývá zvolit takovou rozvrhovou základnu, která . Jako příklad rozvrhové základny lze třeba uvést normohodiny, strojohodiny, hmotnost spotřeby materiálu, počet metrů krychlových vytvářených ploch pro rozvrh spotřeby tepelné energie, přímé mzdy aj.

Nepřímé náklady je účelné sledovat v kalkulacích jako variabilní režijní a fixní režijní náklady. Pro kalkulaci nepřímých nákladů existují různé postupy, z nichž je možno vybrat nejvíce odpovídající konkrétním podmínká- prostá kalkulace dělením. Spotřeba času je důležitá pouze z části jako druhotné měřítko.


Není použitelné pro řešení problému. Přiřazování nákladů předmětu kalkulace. Neexistuje universální způsob správného přiřazení .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.