Jak funguje klimatizace v autě

Systém klimatizace v automobilu je uzavřený okruh, který funguje na principu výměny tepla. Jako médium pro přenos tepla se používá freon – náplň R134A. Výměna funguje tak, že výparník v kabině. Klimatizace má zásadní vliv na pohodlí a bezpečnost jízdy.


Automobilky se stále snaží pro své zákazníky klimatizace zlepšovat. Například ve vozech z koncernu Volkswagen se můžete setkat s chytrou automatickou klimatizací Climatronic.

Možná jste se již někdy zamýšleli, jak taková klimatizace v automobilu vlastně funguje , asi není překvapením, že princip funkce . Chladící médium funguje jako transportní prostředek pro odvod tepla. Před koncem cesty je dobré, dříve než auto zastaví, klimatizaci vypnout. Praha - Venku se teploty minulý týden držely až na výjimky v . Jedná se o zařízení, které vzduch nevyměňuje, ale důkladně ho upravuje - chladí a zbavuje vlhkosti. Jak funguje klimatizace.


To znamená, že pokud v místnosti chladíme, odčerpáváme z ní teplo. Jako lednicka, chladivo se stlacenim a ochlazenim zkapalni, pak jde pres redukcni ventil do vyparniku, kde je nizsi tlak a tak se odparuje pri nizke teplote a tak dokola. Současné teploty stoupají ke třiceti stupňům, cestování v automobilu bez klimatizace tak není úplně příjemné.

Ale ani když klimatizaci v autě máte, můžete na svém zdraví napáchat více škody než užitku. Při koupi automobilu nám vnucují dojem, že klimatizace je zařízení, které od nás vyžaduje jen stisknout tlačítko AC, na jehož pokyn začne chladit. I po náhledu do servisních plánů výrobce se klimatizace většinou tváří jako bezúdržbové zařízení, které bude samozřejmě fungovat dlouhá léta. Nejste si jistí, jak na to?


Pokud nedojde k mechanickému poškození systému (například při nehodě), trvá i několik let, během kterých klimatizace funguje normálně, ovšem při výrazném úniku chladiva už je ale účinnost klimatizace snížena a při poklesu tlaku pod jistou úroveň řídicí elektronika již nedovolí spustit kompresor . V zimě nemám problém být v autě v triku, manuální klima spolehlivě ohřeje interiér, navíc absolutně bezúdržbová věc. V létě (hlavně vloni), tak tam se nechytala ani náhodou a opravdu jsem trpěl. Jediným důvodem, proč topení má dnes vlastně každé auto a klimatizaci ne, je pořizovací cena a ne vliv kterým přispívá k pohodě cestujících.


Jakou klimatizaci vybrat, stačí manuální, anebo připlatit za automatickou? Kromě komfortnějšího ovládání je ta chytřejší z nich také úspornější. Německý autoklub ADAC to otestoval na Škodě Octavii. Nastavit teplotu na minimum a nastavit výdechy na obličej, do kterého vám paří slunce.


To je nejlepší recept, jak si pořídit nachlazení. A málokdo ji umí používat správně. Jeho hlavní funkcí je snížení teploty a vlhkosti vzduchu, na rozdíl od ventilace (vzduchotechniky), jejíž hlavní funkcí je výměna vzduchu za čerstvý nasávaný z exteriéru. Také v zimních měsících, kdy teploměr ukazuje údaje hluboko pod bodem mrazu, se vyplatí zapnout klimatizaci.


Pomůže například s rychlým odmrazením čelního skla. Majitelé novějších aut nemusí váhat.

Zprávy o autech , testy pneumatik, dětských autosedaček, statistiky . O zbytek se starat je hloupost ;-). AUTOMATICKY zaridi tak, aby ta teplota v aute nastala. To, že klimatizace přestane fungovat , může mít vliv i na další prvky. Ani servis klimatizace ale nezaručí, že vás nepostihnou zdravotní potíže a to především horních cest .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.