Skladování rajčat

Mrkněte u nás nebo se podělte o vlastní zkušenosti. Nejvíce prospěšných látek mají ta rajčata , která právě dozrávají. Chceme-li si uchovat z rajčat co nejvíce prospěšných látek, pak se pro jejich uchování nejlépe hodí mrazák.


Vyznejte se v kvalitních potravinách. Přečtěte si článek Jak rajčata správně skladovat. Jak doma skladovat potraviny.

Víte, kde uložit česnek či rajčata ? Najděte jim jejich místo Foto: Najděte jim jejich místoFoto: Thinkstock. Přinesete tašky s nákupem a už automaticky, bezmyšlenkovitě vše rychle vybalujete a ukládáte na místa, která jste jednotlivým potravinám kdysi dávno vyhradili. Máte či jste si nakoupili na farmářském trhu víc ovoce nebo zeleniny a nejste si jisti, jak je co nejlépe uskladnit? Máme pro vás pár tipů, jak je uchovat co nejdéle jako čerstvé.


Letos s rajčaty naložte jinak! Vyzkoušejte nový způsob jak zachovat rajčatům barvu, chuť a voňavý nádech, který už jen doplníte středomořskými bylinkami a orientální skořicí. Vytvoříte si tím zásobu na dny, kdy rajčata jsou již dávno dozrálá a keříčky již odvedly svoji houževnatou práci.


Zda rajčata trháme se stopkou či nikoli nemá vliv na trvanlivost ani kvalitu utrženého plodu, u nás se sklízí rajčat bez stopky, naproti tomu holandská rajčata se stopkou.

Obvyklá doba sklizen je od začátku června do konce září, záleží na . Pevná a zdravá zelená rajčata mohou při správném skladování dozrát a často je můžeme konzumovat ještě o Vánocích. V truhlíku ho můžete pěstovat celoročně, plody se dají bez problémů skladovat tři týdny. Chcete-li zrání rajčat uspíšit, dopřejte jim společnost jablek, jež zrání urychlí ( jablka obsahují v nepatrném množství etylen podporující vyzrávání), stejný efekt má pro . O tom ukládání rajčat v solném roztoku jsem četl v Zahradnických listech někdy ze třicátých let minulého století. Byl tam i návod jak to udělat.


Chtěl jsem si to vyzkoušet, ale nikdy k tomu nedošlo. Pane Honzo, koupil jste si nějaké to rajče na ochutnání nebo to jsou jen rajčata konzervovaná pro další . Pěstujeme už roky svoje rajčata , ani nekupujeme přísady, zaseju vždycky semínka do minipařenišť za okno. Kečup obsahující o polovinu méně rajčat , než uváděl výrobce. Kaufland prodával další falšovaný kečup! Pokud však již nechcete čekat, až vám rajčata dozrají nebo je nemáte kde skladovat , můžete je zpracovat okamžitě.


Takové plody (především tropické ovoce jako ananas, banány, avokádo, mango, ale také zelenina jako lilek, zelené fazole, okurky, dýně, papriky, rajčata a cukety) se nesmějí skladovat při teplotách pod ºC. Samozřejmě, že obecně platí princip, že čím je teplota skladování nižší (v mezích přípustných pro příslušný druh), . Rajčata pak vydrží dokonce déle než ta utržená. Papriky, okurky a rajčata by se měla skladovat při pokojové teplotě. Paprika v chladničce ztrácí chuť a pevnost, okurky a rajčata z ledničky pak mohou mít nepříjemný slizký povlak.


Ani nezralé ovoce a zelenina by se neměla skladovat v ledničce.

Až po zrání v pokojové teplotě mohou být přesunuty do . Věděli jste, že rajčata jsou zdravější než jablka? A že Američané milují česká rajčata ze Stupic? A je rajče ovoce, nebo zelenina? Tady je zajímavostí o rajčatech, které jste možná nevěděli. Každé místo lednice je díky rozdílné teplotě určeno pro odlišný typ potravin, a proto je pro jejich skladování vhodné mít správný systém.


Teplota uvnitř chladničky se na různých místech liší. I proto velmi záleží, kde jsou jednotlivé potraviny uloženy. Nejchladněji bývá vespodu.


Směrem vzhůru teplota roste s . Druhy, které nelze skladovat v bezprostřední blízkosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.