Glutaman sodný neobsahuje lepek. Obecně se nedoporučuje alergikům a malým dětem, což však s lepkem nesouvisí. Glukózový sirup, dextróza, karamelové barvivo obsahují lepek - NE! Přestože se při jejich výrobě vychází z pšenice, je díky výrobnímu postupu ve finálním produktu lepek bezpečně eliminován.
Otázka (2) : Věra Ježková.
Nedá mi to, abych se opět vrátila k tomu pořád omýlanému glutamanu sodnému. Jak jsem se již na těchto stránkách jednou dočetla neškodí nám. Minulý týden jsem však od dr. Obsahují lepek či neobsahují? Informace o výskytu lepku se různí!
Co je to glutamát sodný. Přesto, že jsme se tématu glutamátu (glutamanu) sodnému již několikrát na těchto stránkách věnovali asi stále málo, protože otázky, zda je glutaman sodný vhodný pro bezlepkovou dietu se stále opakují.
Pravděpodobně je pro celiaky matoucí označení glutaman, které se pletou s názvem gluten, čili lepek. I potravinová aditiva mohou obsahovat lepek. Mezi aditiva, která mohou obsahovat lepek , patří např. Počet jedinců s onemocněním celiakie stoupá, ukazuje se, že mnoho pacientů s celiakií není správně diagnostikováno. Je třeba seriózních informací a správné . Pro lidské tělo je nebezpečná právě volná aminokyselina, tedy glutamát v podobě hydrolyzátu rostlinných proteinů, autolyzovaných rostlinných proteinů.
A bola to cista bravcova sunka. No ale k tomu clanku, neviem na kolko je odborny: Už ze slova glutaman lze odhadnout, že obsahuje lepek (gluten). Je to bezbarvý krystalický prášek bez vůně a mírné masové chuti. Používá se v potravinářském průmyslu . Doba jedová, Anna Strunecká, Jiří Patočka . Ve všeobecném podvědomí je již známá informace, že glutaman sodný , který je derivátem glutenu, má vliv na funkci mozku a duševní poruchy (zvláště pak u dětí ). Má se za to, že lepek může vyvolat šedý zákal. Lékařská obec se rozchází v názorech, jestli je toto onemocnění virového, či metabolického původu.
Dále je k dispozici „vláknina - hlavním zdrojem je pšeničná vláknina, v jejímž případě výrobce neuvádí, zda obsahuje lepek - většinou tomu tak bývá - v . Největším nebezpečím, které dnešní šlechtěná pšenice v sobě skrývá, je gluten.
Gluten je velmi lepkavá, tuhá, průhledná a mazlavá látka, která se přenáší do krve a lymfy. Tam se asimiluje a způsobuje, že se krev a lymfa stávají husté a patologicky změněné. Nejčastěji pokládané dotazy již nejsou tabu! Vitana odpovídá na vše, co jste kdy chtěli vědět!
Vyrábíme info cedulky k našim jídlům, co které obsahuje, z čeho se skládá. Dále bude značeno, zda jídlo obsahuje lepek nebo mléčné výrobky či nikoli. Tradičně upozorňujeme, že hlídáme suroviny v naší kuchyni, aby neobsahovali geneticky modifikované složky a tak hojně rozšířený glutaman sodný. GLUTAMAN SODNÝ JE NEVHODNÝ PŘI DIETĚ. Neurolog David Perlmutter ve svém bestselleru Moučný mozek uvádí, že lepek způsobuje demenci a Alzheimerovu chorobu.
A kardiolog William Davis do knihy Život bez pšenice. Možná proto, že tehdy se totiž největší stravovací démon nazýval „ glutaman sodný “. Na stejných místech, kde jsou teď na jídelních lístcích a. Microplane), nebo lahůdkovým droždím. Lahůdkové droždí běžně neobsahuje lepek a má vysoký obsah kyseliny glutamové. Stejně tak parmazán ParmigianoReggiano je bohatý na kyselinu glutamovou, takže se mu přezdívá „ italský glutaman sodný “.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.