Třešňová marmeláda bez chemie

Domácí marmelády není nikdy dost! A ještě k tomu zdravá, bez cukru? Opravdová chuť ovoce, kterou nepřebíjí cukr. To bylo první, co člověk pocítil na jazyku, když ochutnal meruňkovou marmeládu od blogerky Venduly Svobodové.


Ta nám také její přípravu předvedla na kameru.

Jak na to radí Vendula Svobodová, technoložka Sklizeno a autorka receptur výrobků značky Naše Miroslav. Neexistuje žádný univerzální recept na nejlepší marmeládu , ale moderní trendy velí - vyhýbejte se chemii , uberte cukru, nevařte dlouho, abyste měli ve skleničce marmeládu , která bude šťavnatá, . Vypadá opravdu krásně, tak jsem ji zkusila a máme místo marmelády třešňovou šťávu, nevím kde se stala chyba :o(. Vymazat ja tiež takto robievam džem, ako Sonka a najradšej používam klasický kryštálový cukor preto želírovací nepoužívam uprednostňujem bez konzervantov a urýchľovačov :-). I když nejste fanatikem všeho eko a bio, když děláte domácí marmeládu, je zbytečné do ní přidávat chemii.


Když vám otevřená marmeláda nechytne v lednici plíseň rok i déle, tak to asi není normální. Je to na samotě u lesa, nepoužívám žádné ovoce od silnice, a není ani plné chemie z hnojiv či postřiků. Takže má vlastně značku bio, i když bez papíru. Z Brd pochází rybíz, jahody, višně, švestky, aronie, rakytník, .

Na první pokusy s marmeládou jsem si vybral jahody, protože hned po meruňkách je to moje nejoblíbenější surovina. Povidla – rozvařené ovoce zahuštěné odpařením, bez přidání cukru (nejen švestky!!!). Dělala jsem třešňovo – rybízovou marmeládu , ale přiznám, že srabácky v pekárně. Vzhledem k tomu, že jsem zcela rezignovala na koupi pektogelů a jiných různých forem pektinu, znamená to, že chemii nahradí práce.


Tento článek není jen návod na třešňový džem pouze za pomoci cukru, ale také srovnání mezi džemem s pektogelem a bez něj. Na tuto marmeládu jsou třeba třešně, cukr . Mám pro vás dnes ve čtvrtek slíbený sobotní recept, tentokrát bez Chez Erika, ale zase jsou hned tři. Vydolovala jsem je ze své cizojazyčné tchyně a už tři týdny se marmeládami láduju jako bezedná.


Spolu jsme je vyzkoušely na jahodách i meruňkách ze subtropů, třešňová nás ještě čeká. Tahle marmeláda má nádherně purpurovou barvu, voní létem a nezabere moc času. A co s těma peckama co nenajdete. D ovoce je podle Vás chemie :-D.


Zatímco Karolí urputně celej víkend překládala, já jsem si válela šunky na Moravě. Máme to pěkně rozdělený, žejo? Višňová džemoláda bez chemie. Tolik zdůrazňovaný pektin, který v marmeládě údajně nesmí chybět proto, aby zhoustla .

Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Nejlepší je podobná velikost. Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice. Hotové sklenice je nutné ještě . Manželka dělala dle Vašeho receptu marmeládu. Dostal jsem za úkol vypeckovat a odštopkovat třešně.


Tato práce mi vydržela asi dvě minuty. Využil jsem půlhodinové nepřítomnosti manželky, omyté třešně i se stopkami jsem zalil malým množstvím vody, asi jako na brambory. Představuji vám další fikanou verzi džemu (nebo až marmelády , těžko říct) bez přidaného pektinu. Speciální finta, kvůli kterému to sem vůbec píšu, je naložení ovoce do cukru předem, což přináší až překvapivé množství výhod. Očištěné ovoce jednoduše zasypete potřebným množstvím cukru, přikryjete . To by me taky zajimalo, ja zatim kupuju ve zdravych vyzivach ty francouzsky marmelady bez cukru, jsou slazeny jen hroznovou stavou, akorat jsou docela drahy.


No když nikdo neodpoví, tak to asi budu muset prubnout. Jen nevím, jestli na to vůbec najdu čas. Džemy vyrábíme z čerstvého upraveného ovoce svařením s cukrem za přidání pektinových látek na rosolovitou konsistenci. Džemy mají přirozenou kusovitost ovoce oproti marmeládám. Ovoce musí být pekně vybarvené a dozrálé.


Přezrálé ovoce obsahuje málo pektinu, a proto džem z něj špatně rosoluje, je řidší. Sladké a šťavnaté třešně jsou opravdickou peckou těchto dní. Pochutnejte si na nich přímo ze stromu, natrhejte si košík na koláče a bublaniny, ale nezapomeňte si uvařit zásoby na zbytek roku.


Malé skleničky se sladkým pokladem vám budou ještě dlouho připomínat léto. Jako všechny námi nabízené produkty jsou i naše džemy vyráběné malými rodinnými firmami, které vkládají vášeň do všeho, co dělají. Většina těchto džemů jsou bio a všechny se.


Pravá a nefalšovaná třešňová marmeláda bez cukru, vařená tradiční. Třešňový džem bez cukru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.