Kondenzace vody v odvětrání

Teplý proudící vzduch rychle vytlačí vzduch studený a tudíž při nuceném odtahu ke kondenzaci dochází z velké části pouze na vnitřním povrchu potrubí, čili drtivě velká část vodní páry odejde ven, zatím co u samovolného větrání kondenzace probíhá jak na povrchu, tak ve vzduchu a vodní pára se ven . Malé axiální ventilátory je vhodné montovat s osou . Musíte tu vodu někam odvést . Potrubím pak kape voda , která tvoří vlhké mapy na zdi nebo ničí ventilátor. Nejhorší je to v zimě, kdy vzniká velký teplotní rozdíl mezi teplotou vzduchu v potrubí a teplotou okolního vzduchu.

Vodní pára v potrubí kondenzuje (mění se vodu ) a ta potom kape z ventilátoru. Okolo něj se vytvářejí vlhké. U vertikálně vedeného potrubí se do potrubí v blízkosti ventilátoru, nebo do vnitřního prostředí (pod izolaci) umístí kondenzační kus s odvodem kondenzátu do kanalizace.


Na výběr máte z několika . Slyšel jsem o speciálních komíncích či hlavicích nasazených na vyústění trubky , kde se na vnitřní stěně srazí pára a voda steče jakýmsi odpadem na střechu. Z konstrukčních důvodů nemohu instalovat systém se sifonem pro odvod kondenzátu do kanalizace. Myslíte že mě čekají nějaké problémy nebo . WC které je samostatné jsme udělali odvětrání do stropu (do jiné zdi nešlo udělat), klasicky trubka 100mm.

Strop je dutá cihla a nějaký beton, pak už je jen podkroví, které není nijak zateplené a střecha. Problém je teď v tom, že na trubce se . O možnostech vytápění jsme již hovořili v sekci Vytápění koupelny, víme však, na jakou teplotu bychom měli koupelnu vytopit, aby nám v ní bylo dobře? Normy doporučují teplotu mezi – 25°C, ale je samozřejmě na každém, co je mu příjemné.


Použitím kondenzační jímky též zabráníte promáčenému stropu, mokré zdi a následné plísni. Výpusť kondenzátu je tedy naprosto nezbytnou ochranou proti zkapalněné páře, slouží k odtékání nahromaděného kondenzátu (vlhkost, pára), který vzniká srážením vody uvnitř potrubí. Je zapotřebí všude tam, kde vzniká přechod . To, že Vám voda kondenzuje na vnějším plášti víte bezpečně?


Ono to může být tak, že kondenzuje na vnitřním a jelikož je trubka ukončená v jedné rovině s SDK tak stékající kapka meodkapne do sprcháče, ale vpije se do SDK. Kondenzace vně: Vyříznout SDK kolem trubky a kvalitně utěsnit . Máme horkovzdušný rozvod od krbu a dochází ke kondenzaci vody jak v tomto rozvodu, tak v digestoři. Následně vysrážená voda kape.


To platí i po celou délku odvětrání digestoře, které vede zřejmě nad střechu. Na půdě bude bezpochyby vysoká vlhkost, divné je že i přesto, že jakési odvětrání půdy je zajištěno. Důvodem zavlhnutí patrně je, že do půdy proniká vlhkost ve formě vodní páry z vytápěného interiéru.


Položením asfaltové krytiny na lepenku a stavební lisovanou desku došlo k utěsnění půdy.

Já dělám řemeslo topení voda plyn a odvětrání koupelen řesím tak, že do průrazu dávám pvc trubku se spádem k t-kusu do kanalizace. Tím se zajistí, že ke kondenzaci uvnitř trubky bude docházet v daleko menší míře - většina par se vysráží až ve volném prostoru mimo trubku - a menší množství . Mnou navrhovaná úprava je následující: Protože původní boční odvětrání zásypem tepelné izolace pravděpodobně ztratilo na účinnosti uvažuji o dodatečném nainstalování odvětracích fatra komínků přes střešní plášť do prostoru mezi zateplení a střechu, aby došlo k lepšímu odvětrání a dále o doplnění stávajících 2 . V takovém prostředí by neměly být s kondenzací na okenních tabulích problémy. Když už začne kondenzát stékat po oknech, je to varovný signál: je naléhavě zapotřebí vyvětrat. Abychom zajistili účinné větrání , měli bychom okna otevírat dokořán 3-4krát denně po dobu minut tak, abychom vytvořili . Pokud takový půdní prostor zůstane bez větrání , následky se projeví záhy nežádoucí kondenzací vodní páry na rubu doplňkové hydroizolační vrstvy (DHV) a to bez ohledu na to, že se bude jednat o DHV difúzně otevřenou s hodnotou sd výrazně nižší než m. Pro volbu kondenzačního kotle mluví i další argumenty. V kotli spalujeme uhlovodíková paliva, hlavně zemní plyn.


Vodík v palivu shoří na vodu , která odchází ve spalinách jako vodní pára. Konvenční kotle neochladí spaliny na teplotu pod rosným bodem, vodní pára s vysokým obsahem energie tak uniká .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.