Vídeňská káva historie

Jedním z kulinárních potěšení spjatých s Vídní je káva. Co si však má návštěvník představit pod pojmem „ vídeňská káva “? Co je to vídeńská káva ? Jak si vídeńskou kávu připravit doma a jaká je její historie ? Rakušané zde poté otevřeli první kavárnu a kávu si ochucovali hustou smetanou. Skládá se z černé kávy s horkým mlékem a mléčnou pěnou navrchu, ve velkém šálku.

Tradičně jej připravuje například vídeňská kavárna Café Sperl. Je to rituál, obřa společenská událost i zábava. Ale pozor až si budete tento nápoj v rakouském hlavním městě objednávat - mohlo by dojít k nepříjemnému nedorozumnění, když si například objednáte vídeňskou kávu. Nic takového zde totiž neznají. Zapomeňte na ´turka´, který je korunován kopkou umělé šlehačky ve spreji.


Vídeňských káv je skutečně hodně. Takto se kávové umění ani zdaleka netvoří. Tím stálým však zůstává neporazitelná vídeňská káva.


Vídni káva a Hawelka, každý ví, o čem je řeč.

Pouhých pár minut od proslulého Stefansdómu vzdálená nenápadná kavárna se chlubí bohatou historií. Přijměte tedy pozvání na šálek voňavého moku s Rakušanem českého původu, který se vlastním . Znáte původ alžírské kávy a víte, že je opředen velkým tajemstvím? Melange je typická vídeňská kávová specialita. Podle pověsti prý Georg Franz Kolschitzky za své zásluhy při obléhání Vídně Turky obdržel kromě jiného i pytle plné . Káva je v našem kulturním okruhu jedním z nejoblíbenějších horkých nápojů.


Od svého objevení ovlivnila rozhodujícím způsobem hospodářskou, politickou a. K Vídni tehdy táhlo turecké vojsko. Po porážce po Turcích zůstali v ležení pytle neupražené kávy. Obyvatelé vídně se jich rádi ujali, čímž se zvýšil zájem o pití kávy ve Vídni.


Protože jim ale samotná káva přišla příliš hořká, . Nalijeme trochu vanilkového sirupu do sklenice na Martini. Přidáme kopeček vanilkové zmrzliny. Teplé čerstvě připravené espresso vlijeme do sklenice kolem zmrzliny.


Jak alžírská káva vznikla, je celkem jednoduché. Na začátku byla vídeňská káva s krásnou šlehačkovou čepicí. Kdo a kdy tak jako první učinil, se však nejspíš nedozvíme.


Pravděpodobně se to ovšem stalo u nás.

V průběhu historie se stal arabským národ- ním nápojem a ve středověku se rozšířilo pití kávy i do Evropy. V současné době známe desítky druhů nejrůznějších způsobů přípravy a servírování kávy. O nejvýznamnějších z nich pojednává tato bakalářská práce. Klíčová slova: káva , kávovník, příprava kávy , barista.


Příprava kávy tímto způsobem má svá jasná pravidla. Počínaje mletím, tlakem i technologií. Do sklenice uděláte velké espresso na které nanesete vstvu šlehačky. Je možné si objednat klasickou Sacher kaffe, podávanou s likérem a šlehačkou, kávu s názvem Maria Theresia nebo Fiaker kaffe, což je silná káva pojmenovaná po vídeňských fiakristech, kteří ji tu v dřívějších dobách popíjeli, když čekali na zákazníky. Johannesbachklamm,čokoládovny Lindt a Vídně.


Advent který nadchne příjemnou atmosférou,svými historickými památkami a kavárnami ve Vídni. Jednou kavárnou je CAFÉ SACHER. Velmi příjemné posezení kde na Vás dýchá historie s příjemnou obsluhou . Klasický oblíbený způsob přípravy kávy. Velká sklenice kávy s poctivou dávkou šlehačky.


Nahoře posypaná čokoládou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.