Skladování zeleniny v lednici

Větší nákup potravin se neobejde bez jejich následného skladování. Ačkoliv za ideální místo pro skladování čerstvých potravin považujeme lednici , v některých případech potravinám uskladnění v nízkých teplotách může naopak škodit. Potraviny se nestanou jedovaté nebo jinak škodlivé pro lidské zdraví, . Podívejte se na našich tipů, jak skladovat zeleninu a ovoce, aby zůstala co nejdéle čerstvá.


Zní to zvláštně, ale neomývejte zeleninu ani ovoce před tím, než ji budete skladovat v ledničce nebo v komoře.

Chlazenou zónou je lednice , v níž by se měla teplota pohybovat mezi až °C. Místo zde najde ovoce a zelenina , které zpracujete nebo zkonzumujete během několika dnů. Nejchladnější zónou skladování je mrazák.


Mražená zelenina a ovoce vydrží nesporně nejdéle, v některých případech však na úkor . Ne všechna zelenina a ovoce patří do ledničky. Papriky, okurky a rajčata by se měla skladovat při pokojové teplotě. Paprika v chladničce ztrácí chuť a pevnost, okurky a rajčata z ledničky pak mohou mít nepříjemný slizký povlak.


Ani nezralé ovoce a zelenina by se neměla skladovat v ledničce.

Naprosto ideálním prostředím pro skladování je vzdušné, větratelné, suché, ale chladné místo – sklep, ale i garáž. Poslouží i polystyrenem vyložená bedna na balkoně, ale i šuplík na zeleninu na spodku lednice. Naše babičky skladovaly zeleninu ve sklepech, takzvaných krechtech, kde byla teplota okolo . Přendejte hlávkový salát do papírového pytle a dejte do ledničky.


Salát potřebuje vzduch a papírový sáček jej propustí. Zvadlé a bezbarvé venkovní listy hned neodstraňujte, udrží tak vnitřní listy salátu křupavé. S vidličkou na čerstvost zeleniny. Kapusta, čínské zelí a jíná čerstvá listová zelenina zůstane . Víte, jak skladovat brambory, jablka či jak nechat některé plody dozrát? Rajčata a okurky chutnají nejlépe, uchováváte-li je při pokojové teplotě, nikoli v lednici.


Pro většinu ovoce i zeleniny je vhodným místem pro uskladnění sklep. Ten však nemůže mít každý z nás. Proto běžně tyto suroviny ukládáme do lednic nebo do spíže.


Brambory a kořenová zelenina by měla být na tmavém, vlhkém, chladném místě (4-°C) v bedýnce. Neměli bychom je skladovat v lednici , ztrácí původní . Jak zeleninu uložit k ledu.

I skladování v ledničce má svá pravidla. Jednotlivé kusy zeleniny by měly být například uskladněny dále od sebe, aby se případně nahnívání rychle nešířilo z kusu na kus. Zeleninu i ovoce se snažte kupovat lokální a sezónní.


Ve svém přirozeném období má delší trvanlivost a je . Taky nakoupíte mrkev v supermarketu a jednoduše ji hodíte do ledničky ? Přečtěte si jak ji správně skladovat. Na co si dát pozor při nákupu. Obecně u kořenové zeleniny platí, že pro dobré uskladnění je důležité, aby jste si při nákupu dali pozor na její stav.


Měly by se skladovat v co nejchladnějším místě ledničky a stejně jako jahody uschovávat nejdéle týden. Borůvky: Vydrží až dní. Nejlépe by se měly uchovávat na talíři s plastovou fólií.


Skladují se v chladu a neměly by přijít do styku s potravinami, jako jsou banány, jablka protože by mohlo dojít k přezrání. Správné skladování ovoce a zeleniny. Pozor, ne všechno patří do lednice ! Ovoce i zeleninu je mnohdy lepší skladovat jinak než v lednici.


Věděly to už naše babičky. Další fotografie v galerii. Každá domácnost je dnes už vybavena ledničkou.


I kvůli tomu jsme už ale . Vyděláváme proto, abychom peníze vyhazovali za ovoce a zeleninu , které nic nevydrží. Pamatujte na obecné pravidlo: nezralé ovoce a zelenina do lednice nepatří, neboť rychle shnije. Takto je můžete skladovat prakticky kdekoliv v domě. Co nemusíte v lednici skladovat ? A co další druhy zeleniny ? Ideálně tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly.


Protože jakmile jeden kus začne zahnívat, přenese se hniloba i na ostatní a posléze můžete místo . Pokud se rozhodnete brambory kratší nebo delší dobu skladovat , je důležité, aby byly uloženy v suchu, ve tmě a chladu. V lednici skladujte například i hroznové víno, meruňky, jahody (nejlépe se stopkou), borůvky, švestky - ideálně v keramické či plastové misce. A to maximálně dny po nákupu. Pak už začínají plesnivět.


V lednici déle vydrží i listová zelenina , nicméně není to také nikdy na dlouhodobé skladování. I cibule lépe vydrží na chladném a tmavém místě, ale pozor, neměla by se skladovat v blízkosti brambor. Esence, které obě potraviny vylučují, mají na tu druhou destruktivní vliv. Zvykli jsme si na neustálou dostupnost exotického ovoce.


Ani to ale do ledničky nepatří. Kvalita pomerančů, citrónů a limetek v . Zdravím dámy, mám na vás takový dotaz - jak skladujete čerstvou zeleninu ? Jde mi hlavně o brambory, rajčata, mrkev, papriky, … doposud jsem to všechno měla v lednici. Jenže občas bereme i větší nákup ( více než na obvyklý týden) a ta lednice je nám v tu chvíli malá.


Uchovávání potravin je činnost vyžadující specifické podmínky. Většina městských i venkovských obytných domů nemá vhodné .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.