Prazeni kavy doma

Málokdo však ví, že si můžete upražit kávu i doma. Jediné, co budete potřebovat, je větší hlubsí pánev, samozřejmě nějaký zdoj ohně, tedy sporák nebo plotýnka, ale určitě je možné kávu pražit i venku na ohni. Dále potřebujete něco ke zchlazení.


Buď vodu v rozprašovačí nebo třeba zchlazený pečící plech. Jak si doma uprazit kavu levne a rychle a zajistit si pravou, nefalsovanou, cerstvou kavu.

Důležitá informace ovšem je, že každá doma upražená káva může chutnat trochu jinak.

Záleží totiž na spoustě faktorů, jako je třeba teplota, počet a načasování otáčení. Při celém procesu hraje velkou roli čas. Každá vteřina znamená jinou chuť nebo aroma. Svoji úlohu při pražení doma hraje intuice a zkušenost. Odpoveď na otázku, ako mať doma vždy čerstvú kávu , naviac presne takú, ako Vám chutí, je veľmi jednoduchá.


Získate chuť ušitú Vám na mieru a cenou budete viac ako príjemne prekvapení.

Odpovedí na túto zásadnú otázku je hneď niekoľko, ale sú veľmi jednoduché:. Oslovte distributora zelené kávy a upražte si ji přímo doma.

Jde sice o proces náročný, může se však vyplatit. K dosažení vlastního originálního produktu lze využít pánvičku nebo mikrovlnnou troubu, k dispozici jsou i malé domácí pražičky. Zatímco tradičními kuchyňskými prostředky docílíme často nerovnoměrného pražení.


Pokud bychom si tedy chtěli pochutnat na zvláště vynikající kávě , bylo by ideální si kávu upražit přímo doma. Je pravdou, že jde o určitý experiment, ale pokud člověk sežene ke koupi zelená zrna, lze je upražit například v horkovzdušné troubě při teplotě asi 1stupňů, doba pražení je zhruba minut. Pokud si kupujeme kávu umletou, měli bychom se také dívat na označení hrubosti mletí na obalu.


Doma si také můžeme v běžné kuchyni sami upražit kávu. Vůni čerstvě upražené kávy a její aroma nelze ničím nahradit. Stačí nám k tomu buď klasická železná pánev nebo pekáč. Pánev rozehřejeme na plotýnce sporáku, . Technologie pražení kávy prošla poměrně dlouhým vývojem a každá větší pražírna se do tohoto postupu snaží vložit jistou dávku vlastní invence. Některé značky praží každou složku kávové.


I naše babičky to dobře věděly, když mlely kávová zrna doma , těsně před přípravou kávy. Pražit na pánvi je jednoduchý způsob jak si doma připravit zaručeně čerstvou kávu , která bude navíc s puncem vaší vlastní výroby.

Samotné pražení není nijak obtížné a ani časově náročné. Je třeba připravit se na to, že káva začne časem značně kouřit a uvolňovat slupky, které mohou poletovat. Pokud se nám podařilo vypěstovat pár vlastních plodů, nebo jsme zakoupili nepražená kávová zrna, šup s nimi do trouby.


Společnost pro výživu přináší ověřené informace na téma výživa a potraviny. Objektivně vysvětluje a chrání před desinformacemi a mýty, pořádá konference. A to samozřejmě ve značně větší míře platí u kávy mleté nežli kávy zrnkové, přičemž většina kávy na pultech obchodů je k dostání v podobě již mleté.


Díky pražení své kávy doma získáváte možnost delší životnosti zakoupené kávy – nepraženou kávu lze skladovat nesrovnatelně dlouhodoběji nežli kávu praženou a co více, . Káva z vlastní sklizně: Vypěstujte si kávovník doma. Opravdu si při odpolední siestě můžete vychutnat svůj šálek kávy , kterou si vypěstujete vlastníma rukama. Co ovlivňuje výslednou chuť pražené kávy ? A proč se pražení považuje skoro za umění?


Pokud se vám podaří získat semena (ne pražená ), zasejte je do lehké, výživné a hlavně kyselé půdy (kávovník nesnáší vápno). Světle pražená kávová zrnka jsou nejlepší pro kávu podávanou s mlékem, tmavší zrnka jsou vhodná pro černou kávu a nejdéle pražená zrna se užívají pro klasické espresso. Charakteristické vlastnosti – nádherné aroma, jemnou kávovou vůni a různé odstíny hnědé barvy – totiž nabývá káva teprve . U komerčních káv se nadějeme v lepším případě univerzální chutě i vůně, necitlivého pražení a data výroby před rokem a data spotřeby do dalších dvou let. Zelenou (surovou) kávu nelze použít k přípravě kávových nápojů.


Zelená nebo šedomodrá surová kávová zrna získaná z plodů kávovníku musí projít procesem pražení , aby zrna získala svou typicky hnědou barvu a vůni a mohl se z nich řipravit lahodný a voňavý nápoj – káva. Nemletá zrna lze uskladnit v . Proto je nutné uchovávat doma kávu ve vodotěsných nádobách na tmavém místě. Kdysi nebyla na stáncích káva běžně k dostání. Až postupná industrializace přinesla kávu praženou, později mletou a nakonec instantní, která bohužel to pravé z kávy ztrácí.


Dalších fotografií v galerii. Pražení kávy není o změně barvy zrnka ze zelená na hnědou! ZávěrePřejeme vám, aby pro vás příprava doma upražené kávy byla skvělou zábavou, na jejímž konci je báječný šálek vašeho nejoblíbenějšího nápoje :-).


Svou charakteristickou barvu a aroma rozvíjí káva právě pražením. Nemáte doma vhodný mlýnek na mletí kávy a musíte nakupovat pro přípravu .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.