Jak jíst špagety etiketa

Druhů těstovin je celá řada – tagliatelle, penne, lasagne, pappardelle, gnocchi, plněné tortelliny,. Právě ty posledně zmiňované dělají při konzumaci díky jejich délce největší potíže. Jak se tedy s nimi správně podle etikety poprat a jaké použít jídelní . Odborník na etiketu Ladislav Špaček dodává: „Mistři a Italové se bez lžíce obejdou a těstoviny jedí pouze vidličkou.


V takovém případě se vidlička místo o lžíci opírá o zaoblení talíře.

Jíst těstoviny jenom vidličkou není žádný prohřešek proti správnému stolování, naopak to svědčí o vyšší dokonalosti. Ne, jen jsme se dohadovali o příboru? Totiž abyste tomu rozuměl. Když nám donesou špagety anebo palačinky, jíme to lžící a vidličkou, ale nejsme si jistí, jestli máme držení správné? Pravidlo, že nůž držíme v pravé ruce a vidličku v levé, známe od dětství.


Leváci si mohou příbor vzít do ruky tak, jak jim . Správně po italsku se jí špagety pouze vidličkou, kterou držíme v pravé ruce. Pokud při jednom jídle kombinujeme způsob použití příboru, tedy nejdříve jíme s nožem i vidličkou, později pouze vidličkou (krájení masa, nabírání hrášku, či rýže ) nůž.

Máme-li k jídlu špagety , hroty vidličky opíráme o prohlubeň lžíce a takto si je pomáháme namotat. Různé druhy jídel: Jak je správně jíst ? Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety. Těstoviny jakéhokoliv druhu můžeme vidět v nabídce jídel, které nám nabízejí jak běžné restaurace, tak restaurace . Ital: „Pokud vám číšník nabídne ke špagetám lžíci, nevracejte mu ji, určitě se vám bude hodit.


Vidličku držíme v pravé ruce a lžící v levé ruce přidržujeme neposedné špagety tak, aby nám neskončily například na kravatě, že ano. Ovšem, my Italové, považujeme za pravé mistrovství, když jíme špagety pouze pravou rukou, . Italové špagety podávají jako jeden ze dvou hlavních chodů hned po studeném předkrmu. Místní zvládnou jíst i velmi dlouhé těstoviny, jako jsou špagety , makarony, tagliatelle nebo linguine jen s pomocí vidličky. Absence lžíce se v tomto případě nevykládá jako prohřešek proti stolovací etiketě , ale naopak . Pokud jíte například špagety či jiné dlouhé těstoviny, použít byste měli vidličku, kterou budete držet v pravé ruce, a lžíci, kterou budete mít v levé (leváci naopak).


Těstoviny si namotávejte na vidličku, kterou si opřete do prohlubně lžíce tak, aby to šlo snadněji. Do úst si vkládejte zásadně jen vidličku, nikoli . Zacházení s příborem v případě specifických potravin. Dlouhé těstoviny jako například špagety nebo tagliatelle jíme vidličkou v pravé ruce.


V levé držíme lžíci, do jejíž prohlubně opřeme vidličku a těstoviny pohodlně namotáme.

Lžíci do úst nikdy nedáváme. Existuje několik způsobů, jak tuto misku použít. Budeme zvažovat dva nejvíce obyčejné - klasickýaitalský.


Bez ohledu na způsob, jak jíst špagety , musíte dodržovat hlavní pravidlo etikety u stolu: v době, kdy je na vidličku, potřebujete získat více než dvě nebo tři vlákna těstovin. Podle klasickýSpaghetti se jedí s . Presne tak, špagety sa jedia iba vidličkou, lyžica tam nepatrí. Já normálně makaron překrojím a napíchnu na vidličku, nemám s tím problém.


Etiketa - U stolu autor Regina Izotova Jednoduché každodenní otázku „Jak se mají špagety ? Dřív nebo později, bezradný každého. Někdo se náhle puzzle při. V pracovním shonu ale kolikrát jen zhltneme cosi po cestě na schůzku nebo u počítače. A když usedneme k jídelnímu stolu, ani pořádně nevíme, jak se správně chovat.


Dnes nás to naučí přední odborník na etiketu , Ladislav Špaček (59). Jí se vidličkou a lžicí. Při jídle špagety nabírejte vidličkou, lžící si pomáhejte při natáčení na vidličku. Lucie Pilipová ke zvykům v zahraničí dodává: „Praví Italové ovšem jedí špagety pouze vidličkou.


A pozor, pečivo se neukusuje. Většina z nás nechodí na večeři do luxusních restaurací každý den. Nicméně čas od času se něco slaví - narozeniny, svátky, promoce.


Příbuzných, přátel, sousedů … a jdeme do „lepšího podniku“, v němž by naše chování mělo být podřízeno složitým rituálům, o nichž jsme - pravda - něco slyšeli, které ale . Hlava je volně skloněna, sousta se donášejí k ústům, nikoli naopak. Jako první začíná jíst hostitelka, také určuje, kdy přijde na řadu další chod. Nezamomeneme si navzájem popřát dobrou chuť. Nádobí se ze stolu sklízí, až všichni dojí.


Kultura při stolování se v jednotlivých zemích liší. V Japonsku a Číně se špagety a nudle. Dan jíme špagety - Duration: 4:51. Podmínkou slušného stolování je zcela jistě pěkně upravený stůl a naše alespoň základní znalosti o společenské etiketě.


Umět jenom držet správně nůž. Při hostině nespěcháme a tak i mezi jídlem si najdeme okamžik, kdy si kromě jídla vychutnáme i přátelský dialog.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.