Etiketa stolování příbory

Jak stolovat v nóbl restauraci a neutrhnout si ostudu. Většina z nás nechodí na večeři do luxusních. Máme-li na stole tři vidličky a tři nože vedle sebe a nad talířkem ještě lžičku s malou vidličkou - platí neměnné a jednoduché pravidlo. Pro každý chod bereme vidličku či nožík z vnější strany . Velký manuál: jak si poradit s příbory při stolování.


Součástí stolování je i správné používání celé škály příborů , které máme k dispozici.

Pokud nemáte zažitou etiketu , snadno vás zaskočí větší počet vidliček, nožů a lžic rozmístěných kolem talíře. Poznáte příbor na ryby, na steaky, nůž na ovoce nebo vidličku . Při společenském stolování držíme vidličku hroty dolů. Pokud při jednom jídle kombinujeme způsob použití příboru , tedy nejdříve jíme s nožem i vidličkou, později pouze vidličkou (krájení masa, nabírání hrášku, či rýže) nůž přitom odkládáme na okraj talíře.


V minulém díle, jsme vám představili, co je to etiketa a proč byste měli ovládat alespoň její základy. V dnešním díle se podíváme, jak se chovat u stolu a nevzbudit tak podezření, že jste ve společnosti omylem. Pravidla stolování a společenského chování v restauraci jsou kapitola sama pro sebe a pro mnohé muže je její . Teď není řeč o „high class“ etiketě , která je na místě při večeři s anglickou královnou či prezidentem.


Ovládání obecných pravidel etikety stolování , díky kterým nebudete v restauraci za burana, by však mělo patřit k základní výbavě každého obchodníka.

Posledním kusem příborů je malý nožík na máslo, který položte na malý talířek vlevo. Ostatní druhy, například steakové příbory nebo příbory na ryby, použijte podle potřeby, přičemž opět platí, že nejvzdálenější příbor od talíře se použije jako první. A při vykládání o stolování je dobré ještě zmínit, že správně podle etikety by . Při stolování se dopouštíme dalších prohřešků. Olizujeme nože, opíráme se lokty o stůl a pokládáme použité příbory vedle talíře. V naši kultuře je to nezdvořilé a nepřípustné.


Připomeňme si některá základní pravidla, která by mělo znát i každé malé dítě. Ke stolu je třeba, aby člověk přišel čistý a upravený. Existují složitější a „vyšší“ formy stolování a jednodušší formy. Odborník na etiketu Ladislav Špaček s výčepní Veronikou Mikéskovou, vítězkou master bartender Pilsner Urquell. Pokud máme před sebou stůl prostřený na několik chodů, pak začínáme příbory od vnějšího okraje.


Základní etiketa stolování a jak stolovat doma. Jak správně stolovat a společenské chování při stolování. Držení příboru - jak držet příbor. Ne všichni ale ví, jak třeba špagety nebo makaróny správně podle etikety konzumovat. Druhů těstovin je celá řada – tagliatelle, penne, lasagne, pappardelle, gnocchi, plněné tortelliny,.


Právě ty posledně zmiňované dělají při . Zajímá vás, jak mají být správně poskládány příbory nebo jak se elegantně vypořádat s jedením špaget? Chcete se umět orientovat v etiketě stolování ?

Slavnostní prostření stolu. Není to vhodné, a to ani v případě vidličky – tu při společenském stolování držíme směrem dolů. Při jídle, které není nutné krájet (například thajská jídla či rizoto), nůž vůbec nepoužíváme a jíme pouze vidličkou, kterou držíme v pravé ruce. Spousta pracovních schůzek, přátelských srazů i romantických chvilek se odehrává v restauracích.


U dobrého jídla a pití se tvoří ty nejlepší vztahy… Tato základní kostka etických pravidel, kterou přinášíme, vám pomůže v tomto prostředí dobře zapůsobit. Sváteční stolování : Které příbory , talíře a sklenice prostřít. Kdo o svátcích stoluje bez ohledu na pravidla společenské etikety , chybu jistě nedělá. Příjemná atmosféra a rodinná pohoda mají přednost před formalitami.


Přesto je dobré vědět o zásadách, které mají svůj smysl. Zvídavé povahy je i vyzkoušejí. Dnešní etika společenského chování, ale i pravidla správného stolování , nejsou již tak striktní, jak tomu bývalo dříve. Tím jak se tato pravidla mění, tím více lidí je uznává a snaží se proniknout do tajů etiky stolování.


Způsob, jak sedíme u stolu, jak bereme do ruky příbor , jak s ním zacházíme a jak se u jídla chováme, . To, jak sedíme u stolu, jak bereme do ruky příbor , jak s ním zacházíme a jak se u jídla chováme, poukazuje na naše společenské chování a zdvořilost. Pokud si etiketu stolování zažijete, tak uděláte vždy dojem. Chováte se taktně, s noblesou a přitom přirozeně.


V tom je to kouzlo,“ říká Ladislav Špaček. Abyste předešli těmto trapným situacím je třeba znát základy stolování v restauraci. Nemusíte jíst denně v restauracích nebo chodit do nóbl podniků, kde je všechno na úrovni a vy přemýšlíte, abyste se neztrapnili.


Jde o pár jednoduchých věcí, které vás ušetří mnoha trapných situací a často i poloprázdných . Látkový ubrousek patří na klín, je to tak. Pro někoho samozřejmost, pro někoho ne, ale od toho jsme tady! Ubrousek si dáme na klín hne jakmile usedneme.


Teprve poté si začneme listovat v menu, konverzovat s číšníkem a věnovat se spolu-stolovníkovi. Vyvarujte se zasunovat .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.