Etiketa v restauraci

Spousta pracovních schůzek, přátelských srazů i romantických chvilek se odehrává v restauracích. U dobrého jídla a pití se tvoří ty nejlepší vztahy… Tato základní kostka etických pravidel, kterou přinášíme, vám pomůže v tomto prostředí dobře zapůsobit. Samozřejmě, že takto necitlivé pozvání na panáka nelze přijmout.


Pro větší názornost si dnes vybereme restauraci tzv.

Věřte, že v restauraci nižší kategorie se nižším nárokům přizpůsobíte . Vstupem do pohostinství, kavárny, restaurace a obdobných podniků služeb veřejností, vstupuje člověk zároveň do poněkud složitějších společenských vztahů a kontaktů, Nevystačí už jen se základními pravidly slušného chování, je třeba, aby znal alespoň nejdůležitější normy tohoto druhu mezilidské . Televizní seriál České televize a FreeComu. Etiketa v restauraci by se měla dodržovat. To, že muži vstupují do restaurace jako první vím.


Pravidel chování existuje velká spousta, a proto je těžké si je zapamatovat.

Většina z nás nechodí na večeři do luxusních restaurací každý den. Nicméně čas od času se něco slaví - narozeniny, svátky, promoce. Příbuzných, přátel, sousedů … a jdeme do „lepšího podniku“, v němž by naše chování mělo být podřízeno složitým rituálům, o nichž jsme - pravda - něco slyšeli, které ale . Jakých prohřešků se lidé obvykle dopouštějí v restauracích? A jak se má muž chovat na veřejnosti k ženě? Kdo vchází první, kdo objednává a platí?


Přečtěte si další díl seriálu serveru Lidovky. Poradí mistr etikety Ladislav Špaček. V minulém díle, jsme vám představili, co je to etiketa a proč byste měli ovládat alespoň její základy.


V dnešním díle se podíváme, jak se chovat u stolu a nevzbudit tak podezření, že jste ve společnosti omylem. V restauraci by měli číšníci přinášet jídla pro všechny najednou. Pokud jsme si hosty pozvali domů, pak je na hostitelce či hostiteli, v jakém pořadí bude servírovat. Pravidla etikety velí, že jako první dostane jídlo nejdůležitější osoba u stolu, ostatní čekají, dokud nebudou mít jídlo všichni.


Správná platební morálka při návštěvě restaurace je ošemetným tématem, protože na něj nahlížíme nejednotnou optikou.

Kdybychom měli soudit podle denní reality, je otázka, zda má vždy platit muž, bez jednotné odpovědi. Setkat se totiž můžeme s lecčíms. S pánem, co za sebe nechá s úsměvem večeři . Odborník na etiketu Ladislav Špaček s výčepní Veronikou Mikéskovou, vítězkou master bartender Pilsner Urquell.


Takový typický puberťák či mladý muž dnes často vůbec netuší, jak by se měl vlastně v dobré restauraci či na schůzce v kině ke své slečně chovat. Pravidla slušného chování by se měli na veřejnosti dodržovat. Nevstupovat, a vytvořil tak první pravidlo slušného chování ve společnosti.


Orientovat se v pravidlech slušného restauračního chování může být oříšek. Existuje například správný způsob samotného objednávání? Platí pravidlo, že všechny chody (předkrm, polévku a hlavní chod) objednáváme vždy najednou.


Jedinou výjimkou jsou dezerty nebo sýry. S těmi lze počkat až podle . Neznáme jednodušší způsob, jak si zkazit renomé, než právě u stolu. Teď není řeč o „high class“ etiketě, která je na místě při večeři s anglickou královnou či prezidentem. Ovládání obecných pravidel etikety stolování, díky kterým nebudete v restauraci za burana, by však mělo patřit k základní výbavě . Proto se volí lehká jídla a alkohol vůbec nebo jen v omezené míře;. Pokud se ho účastní méně osob v restauraci , necháme výběr jídla na hostech samotných;.


Oběd zahajuje hostitel, případně pozvaná žena, která jako . Pozvání do mnohahvězdičkové restaurace k opulentnímu jídlu může být vhodným závěrem milionového obchodu. Ovšem jako pozvání při nástupu do zaměstnání je to v kroužku kolegů spíše nevhodné. Nezapomeňte myslet na rozpočet. Působí velkoryseji, když v některé kvalitní restauraci můžete nabídnout to nejlepší, než . Chození do restaurací jistě není nikomu cizí a myslím, že jen málokdo se z této společenské akce netěší. Příjemně si popovídat s rodinou, přáteli či kolegou a při tom si pochutnat třeba na nějaké vyhlášené specialitě podniku – kdo by neměl zájem.


Přesto, i při návštěvě restaurace bychom se měli řídit určitými . Restaurace jsou součástí našeho života. Slavíme zde výročí s drahými polovičkami, obědváme s kolegy či oslavujeme narozeniny s přáteli. Když chceme druhého potěšit, můžeme vyrazit do lepší, luxusní restaurace.


S tím se však může pojit obava z toho, jak to v takové restauraci chodí a jaké tam fungují . Slovo etiketa v mnohých vzbuzuje mrazivý pocit nuceného, strojeného, umělého chování, které je použitelné maximálně tak na audienci u královny. Kabelku si zavěste na opěradlo židle, či tašky umístěte na speciální stojany či věšáky v restauračním zařízení. Setkání s klientem v restauraci.


Kavárna je místem pohody, klidného pose- zení, není zde proč spěchat. Můžeme se zdr- žet opravdu jen na. Ze všech oblastí etikety je stolování nejobtížnější, jednak proto, že vyžaduje určité návyky, které se vytvářejí léta, tak aby se staly samozřejmostí a. Nezávisle na tom, kdo je v roli hostitele, platí, že žena do restaurace jako první nevchází. Zde se řídíme historicky zavedenou zásadou, že jde o neznámé a pro ženu i možná nebezpečné místo.


Ten se v prostředí rychle zorientuje a vybere nejvhodnější stůl a ženu usadí na společensky komfortnější . Vyvrcholení v restauraci Art Noveau. Měla byste zájem o Etiketu ? Já na to: „ To myslíte, pro naši třídu? Výborný nápa jdu do toho s Vámi. Prima, počítám s tím a jdeme na to“.


Jiří Beran, manažer Regionálního klubu ČMA Střední Čechy, napsal spolu s Janou Havelkovou ze společnosti Intelecta manuál, který nabízí základní orientaci v nástrahách etikety – konkrétně vystupování . Ať už se jedná o rodinné posezení nebo romantický večer s přítelem, neměla bys zapomínat na etiketu. Zvláště v restauraci by se přitom mělo na vybrané chování dbát, a proto se pojď seznámit se základními pravidly, s jejichž znalostí se .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.