Rýže zdraví

Rýže posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky. Kulturisté mají rýži rádi, protože je dobrým zdrojem sacharidů a kalorií. Domovem rýže je tropická jižní Asie. Vedle pšenice a žita je rýže nejdůležitější obilovinou světa, která poskytuje potravu skoro polovině světa.


Nehodnotnější je přírodní hnědá rýže ( rýže Natural). Loupaná bílá rýže je zbavena povrchových vrstev obsahujících minerály .

Do Evropy ji přivezli Arabové přes Iberský poloostrov a zásluhou Nizozemců se v 17. Severní Ameriky a později i do Afriky. Postupně se rozšířila po celém světě a stala se z ní jedna z nejrozšířenějších obilnin naší planety.


Navzdory tomu, že jsou . Původ má v tropických oblastech Afriky a Asie. Známých je zhruba druhů. Hnědá, přírodní rýže je zdravější než její bílá kolegyně.


Hnědá rýže obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Na světě se ročně sní této potraviny až kolem 5milionů tun.

Toto číslo svědčí o tom, že je rýže skutečně zdravá a dokonalá potravina, skoro pro všechny lidi světa. Rýže je bezlepková obilovina, která pochází z Asie. Osvěžte svou kuchyni a vyzkoušejte tento zdravý a lehce stravitelný druh rýže … Určitě neprohloupíte. Je lehce stravitelná, má nižší obsah kalorií a proto je . Rýže basmati je dlouhozrnné druh rýže. Zároveň neobsahuje gluten (lepek), a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií, což je alergie na lepek.


Rýži tak rozhodně zatracovat nemusíme. Vybírejme však rýži hnědou (natural) nebo parboiled. Díky obsahu minerálních látek a vitamínů je hnědá rýže ideální pro zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti.


Tam dodnes tvoří hlavní zdroj výživy pro obyvatelstvo. Rýže patří mezi nejvíce konzumované potraviny na světě. V řadě zemí představuje dokonce hlavní potravinu. Platí to zejména pro Asii. Mezi nejoblíbenější druhy však patří bílá a hnědá rýže.


Bílá rýže je nejčastěji konzumovaným . Látky obsažené v černých otrubách hnědé rýže mají v mnoha ohledech pozitivní účinky na zdraví. Mohou dokonce pomáhat osobám postiženým astmatem a alergií. Po konzumaci černé rýže totiž dochází ke snížení zánětlivosti tkání.

Záněty jsou také často předvojem velmi nebezpečných onemocnění . Proč nahradit bílou rýži hnědou? Na rozdíl od bílé rýže je významným zdrojem nerozpustné vlákniny, minerálů a vitamínů. Příprava je opravdu vyčerpávající, ale alespoň uděláte něco pro své zdraví a ještě si pochutnáte.


V celozrnné rýži najdeme také velké množství tuků, bílkovin a vlákniny. Abyste získali navíc ještě dávku vitaminů a minerálů, sáhněte určitě po zmiňované . Rýže má pro dietářky několik předností. Je velmi zdravá , obsahuje spoustu potřebných látek, je málo kalorická, není tučná a neobsahuje cholesterol. V neoloupané rýži se navíc skrývá vitamin B který napomáhá dobrému trávení.


Její další předností je to, že se dá připravit snad na . Rýže a zdraví Oryza sativa Dle jedné staré čínské legendy se pevnost Velké čínské zdi vysvětluje tím, že při jejím budování byla využívaná vařená rýže. Přičemž se v ní opravdu rýže našla, takže asi není kouře bez ohně. Objevte novou ingredienci do vaší kuchyně. Zakázaná“ černá rýže není zatím příliš populární na rozdíl od rýže klasické či hnědé. Tato rýže je však starobylou plodinou, která vám přináší skvělé výživové hodnoty.


Kromě toho je její barva opravdu netradiční a můžete z ní vykouzlit zajímavé a zdravé pokrmy. Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií.


Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu . Lidé, kteří se snaží jíst zdravě , se bílé rýži vyhýbají z několika důvodů. Tím hlavním ale je, že se domnívají, že po její konzumaci prudce stoupne hladina cukru v krvi. Toto tvrzení je však mylné hlavně proto, že i další bílé potraviny s vysokým obsahem sacharidů, jako je například bílý chléb, mají stejný .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.