Jak dlouho vařit rýži

Tahle rýže totiž při vaření a míchání uvolňuje škrob, lepí se a houstne. Ta delší, dlouhá , špičatá zrníčka jsou naopak velmi vhodná pro dušení pod pokličkou, protože dávají nadýchaný výsledek s oddělenými zrnky. Ze všech dlouhozrnných rýží se na dušení hodí nejlépe rýže basmati a rýže jasmínová. Možná se vám zdá jednoduché uvařit rýži , někteří lidé však neradi lepivou, rozvařenou, bezchuťovou.


Tento recept však nemá chybu.

Hrnec zhruba do poloviny naplňte vodou (můžete proces urychlit, když tam nalijete vodu předvařenou v rychlovarné konvici), a dejte do něj lžičku nebo dvě kuchyňské soli. Sporák zapněte naplno, a čekejte, dokud se voda nezačne vařit (viz slovníček pojmů). Až se tak stane, vezměte varný sáček s rýží , . Postup přípravy receptu. Přebranou rýži propláchneme studenou vodou, pak několikrát horkou vodou, vsypeme do většího množství vařící osolené vody, zamícháme přivedeme k varu. Vaříme zvolna při nižší teplotě až změkne (asi minut).


Rýži přecedíme přes hustý cedník a necháme okapat.

Pak ji vložíme zpět do hrnce . Jasmínovou rýži důkladně propláchneme ve vlažné vodě (studená i horká jsou špatné, protože se rýže lekne ). Dáme na plamen a čekáme, až voda začne vařit. Poté přendáme na nejmenší hořák na nejnižší plamen a necháme cca. Existuje mnoho druhů rýže a stejně mnoho způsobů přípravy.


Uvádím proto ty, které se osvědčily nejvíc mně. Návod je určen pro přípravu dvou nejrozšířenějších (a také jedněch z nejkvalitnějších) druhů rýže na světě . Rýži je dobré před vařením propláchnout. Nejsnadněji se připravuje předvařená „pytlíková“ rýže. Většinou postačí postupovat přesně podle návodu na obalu. To by neměl být pro nikoho z nás žádný problém.


Obvykle kupujeme varné sáčky v balení, na kterém výrobce doporučuje postup vaření rýže. Co ale dělat v případě, že takový postup nemáme po ruce? A jak si rýži uvařit, která by byla i jemně kořeněná? Jeden varný sáček s rýží obvykle .

Vařte pod pokličkou na mírném plameni - minut, dokud rýže nezměkne. Sáček vytáhněte a přebytečnou vodu nechte odkapat. Pak sáček roztrhněte podle naznačené perforace a servírujte.


Zkoušela jsem všechny možné poměry a fígly a přesto to nebylo ono. Suchou rýži lehce opražím (bez tuku) - nesmí ztmavnout, ale ještě víc zbělat - vysušit se, pak (trochu víc) osolím, zaliji vodou, aby byla úplně ponořená a vařím. Rýže, prosím o radu jek uvařit rýži v konvektomatu je. Pro většinu z vás asi banalita, pro mě um :-) Nejsem absolutně schopná nikdy uvařit dobrou rýži.


Buďto je málo slaná, případně moc, no a hlavně je tak nějak bez chuti. Potřebovala bych úplně přesnej poměr rýže - voda - sůl, případně jaký koření do vody přidáváte… Milovala jsem školní rýži , dala se sníst i . Nejprve si odměřte objem rýže , kterou budete vařit. Použijte jakýkoliv hrneček či odměrku. Rýži dejte do hrnce, nebo varné nádoby v rice cookeru a napusťte studenou vodu. Zatočte s hrncem a ihned slijte vodu.


V této fázi je bílá a neprůhledná, jako mléko. Toto opakujte ještě jednou. Podívejte se, jak si můžete připravit rýži , která se bude jen sypat, o chuti a krásné vůni nemluvě. Správný postup ukazuje šéfkuchař Tomáš Stehlík.


Příprava: Držíme se návodu na obalu. Ale pokud nemáte obal, tak se rýže vaří následovně: Pytlíky rýže důkladně propláchneme v teplé vodě a vložíme do litru osolené vroucí vody. Před vařením rýži dobře propláchněte.


Tu byste měli proplachovat tak dlouho , dokud tekoucí voda, která rýží proudí, nebude úplně čistá. Rýži pak umistěte do hrnce, zalijte vodou a nechte ji asi 15 . Jak správně rýži Basmati vařit , aby vynikla její unikátní chuť. Přiklopíme pokličkou a přivedeme do varu.


Zmírníme teplotu na minimum, ponecháme pod pokličkou dokud se voda nevyvaří (cca. - minut). Už jsem dlouho nedělala. Je ale myslím vždycky tvrdší, než obyčejná.


Chce to jen koupit rýžovar, vědět, jakou rýži potřebujete a hlavně si nastudovat, jak vařit v rýžovaru správně. I při vaření v rýžovaru je třeba zvolit kvalitní rýži , aby byl výsledek podle vašich představ. Nebude to trvat dlouho a je potřeba kešu oříšky při pečení promíchat, aby se opekly rovnoměrně. Rýži proplachujeme na sítu studenou vodou tak dlouho , až teče čirá voda. V tlakovém hrnci rozehřejeme máslo nebo sádlo a rýži chvíli opékáme.


Potom přidáme vodu, cibuli, popřípadě koření, osolíme (voda by měla být mírně přesolená) a hrnec uzavřeme. Jakmile začne hrnec syčet . Hnědá rýže obsahuje mnohem více živin, než klasická bílá rýže , a dají se z ní proto připravit zdravá jídla, která navíc zasytí. V našem článku se naučíte hned několik způsobů, jak uvařit hnědou rýži.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.