Pravidla stolování v restauraci

Většina z nás nechodí na večeři do luxusních restaurací každý den. Jak stolovat v nóbl restauraci a neutrhnout si ostudu. Máme -li na stole tři vidličky a tři nože vedle sebe a nad talířkem ještě lžičku s malou vidličkou - platí neměnné a jednoduché pravidlo.


Kultura stolování má svá pravidla stará stovky let. Do restaurace by měl jako první vkročit muž, aby ženu symbolicky „chránil“.

V minulém díle, jsme vám představili, co je to etiketa a proč byste měli ovládat alespoň její základy. V dnešním díle se podíváme, jak se chovat u stolu a nevzbudit tak podezření, že jste ve společnosti omylem. Pravidla stolování a společenského chování v restauraci jsou kapitola sama pro sebe a pro mnohé muže je její . Spousta pracovních schůzek, přátelských srazů i romantických chvilek se odehrává v restauracích. U dobrého jídla a pití se tvoří ty nejlepší vztahy… Tato základní kostka etických pravidel , kterou přinášíme, vám pomůže v tomto prostředí dobře zapůsobit.


Samozřejmě, že takto necitlivé pozvání na panáka nelze přijmout. Pro větší názornost si dnes vybereme restauraci tzv. Věřte, že v restauraci nižší kategorie se nižším nárokům přizpůsobíte .

Neznáme jednodušší způsob, jak si zkazit renomé, než právě u stolu. Teď není řeč o „high class“ etiketě, která je na místě při večeři s anglickou královnou či prezidentem. Ovládání obecných pravidel etikety stolování , díky kterým nebudete v restauraci za burana, by však mělo patřit k základní výbavě . Vstupem do pohostinství, kavárny, restaurace a obdobných podniků služeb veřejností, vstupuje člověk zároveň do poněkud složitějších společenských vztahů a kontaktů, Nevystačí už jen se základními pravidly slušného chování, je třeba, aby znal alespoň nejdůležitější normy tohoto druhu mezilidské . Někdy není lehké rozpoznat, kdy host v restauraci již dojedl.


Ovšem servírky a číšníci by měli respektovat pravidla obsluhy v restauraci. Jedno z nich jim ve většině případů napoví, zda hostovi mohou talíř již odnést nebo ještě ne. Je zcela jasné a zároveň je součástí etikety stolování. Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla , na která bychom při stolovaní neměli zapomínat. Zvedat misku k ústům, jsou- li tam dlouhé nudle, je možné pouze v japonské restauraci.


Není vhodné cinkat lžící o dno talíře, proto polévku nevyjídáme do dna. Každý číšník z lepší restaurace ovládá umění obsluhy. Nikdy nevíte, kdy se u vás doma ocitne společnost, která bude alespoň základy stolovací etiky vyžadovat.


Vše se během obsluhování děje zprava. Obsluhuje se zprava, takže když nám číšník přináší jídlo, měli bychom se mírně vyklonit na levou . Chystáte se na rande do lepší restaurace s člověkem, na kterém vám velmi záleží ?

Možná byste uvítali pár rad správného stolování. Rozhodně doporučuji přečíst si knížku Malá kniha etikety – U stolu od Ladislava Špačka, jejíž recenzi naleznete v podrubrice Jídlo, kuchyně a vychytávky, a také následující . Jídlo je nedílnou součástí našeho života. Mnoho lidí se nad tím příliš nezamýšlí, jenže naše chování u stolu poukazuje na to, jak jsme zdvořilí a kolik toho víme o etiketě. S některými chybami se setkáváme dnes a denně, ať už doma, nebo v restauraci. Správné stolování patří podle . Pretty Woman herečka Julia Roberts.


Jak tedy zacházet (nejen) se speciálními příbory, kdo vchází do restaurace první a jaká jsou pravidla konverzace u stolu? Když pomineme, že je to proti pravidlům společenského chování, připomíná to bryndák - zkrátka to vůbec nevypadá hezky. Hlavní problém - co s ním? Pozveme si domů hosty a objednáme kuchaře.


Měli bychom být dobrými hostiteli a následně se správně chovat u stolu při jídle. Rodiče mě od malička vedli ke slušnému chování, i v tanečních jsem z etikety leccos pochytila, ale pravdou je, že zásady správného stolování nás, „Husákovy. Třeba když jsem poprvé jedla mořskou rybu v jedné z mála luxusních restaurací , které tu tehdy byly, musela jsem se ptát číšníka, kterým příborem. Já si ubrousek zasouvám za pásek, ale to nikomu nedoporučuji, protože se mi kolikrát stane, že odcházím z restaurace s ubrouskem za opaskem a číšníci si myslí, že s ním chci utéci.


Dnešní etika při stolování , i když má svá pravidla , sleduje hlavně účel a praktičnost. Tudíž v některých případech místo na . Pozor na mobil, ubrousek i focení jídla. Existuje jednodušší forma a „vyšší“ forma stolování. Bohužel pro dámy platí složitější pravidla než u pánů.


V restauraci je to neslušné, pokud nepůsobíte jako kulinářský redaktor a nepíšete zrovna o pokrmu recenzi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.