Kvásek na buchtu

Pepa: iritovat by vás měly spíš ty houpavé teploty venku, ne recept :-) Je jakoby pokračováním kteréhokoliv receptu na kynuté těsto (z internetu nebo tištěné knihy), který začíná slovy:. Nedá se sem psát přesný poměr surovin, každý recept . Připravíme si tak kvásek. Obě másla necháme zvlášť rozpustit.


Mouku prosejeme do mísy.

Přidáme do ní sůl, vanilkový cukr, zbytek krupicového cukru, vejce, teplé mléko, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Všechno vypracujeme v hladké těsto, které necháme asi minut vykynout na teplém místě. Klasický kvásek z droždí.


Ti, kdo pečou často a rádi, mají spoustu zkušeností, dál číst nemusí. Pořád se ale ještě setkávám s dotazy typu. Kvásek slouží jako základ kynutých moučníků. Droždí rozmíchej ve vlažné.


Nemějte obavy z kynutého těsta.

Příprava kvásku z čerstvého droždí podle tohoto návodu je naprosto jednoduchá. Tyhle plněné kynuté buchty jsou známé též jako Honzovy buchty , neboť je naše česká pohádková postava měla v ranečku na počátku své cesty do světa. Pro mnoho domácích kuchařek.


Teprve potom kvásek přilijte k mouce, cukru, zbytku mléka, žloutkům a rozpuštěnému máslu. Hlavní je, nezapomenout na cukr, v práci mám taky v médiu glukosy, říkám si vždycky a stejně na něj pravidelně zapomínám a pak se divím, že se kvásek neprobouzí. Kynuté houskové knedlíky a Honzovy buchty podle Sandtnerové už jsem pokořila, letos objevuju kouzlo ovocných koláčů a kynutý se mi zatím . Kde vzít první kvásek na domácí chleba bývá prvním problémem, který nás od pečení kvasného. Rozhodně je na chuť nejlepší kvásek z varianty číslo tři, takže tímto ho vyhlašuji za jednoznačného vítěze ! Nebo můžete těsto vyloženě skoronalít – ne úplně jako buchtu , ale prostě ho udělat řidší.


Ať už připravujete buchty , vánočku nebo koblížky, vždycky zažíváte trochu napětí. Vzejde kvásek a těsto vykyne? S našimi triky si můžete otřít pot z čela a dát nohy na stůl. Těsto vám vyběhne, než byste řekla kvasnice. Poradíme vám také, jak na křehké těsto.


Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalejeme teplým mlékem a necháme vykynout kvásek. Každý kousek těsta rozmačkáme na placičku, doprostřed dáme náplň, zabalíme a upravíme do tvaru buchtičky. Klademe vedle sebe do vymaštěného pekáče .

V průběhu kynutí můžeme ještě dvakrát promíchat. Z tohoto těsta dělám všechny druhy koláčů a koláčků, záviny i plněné buchty. Pokud potřebuji řidší těsto na litý koláč s ovocem a drobenkou přidám . Lehké kynuté těsto se peče vytvarované na plechu a lze ho plnit jako v případě buchet. Těžké kynuté těsto má větší obsah tuku a pečou se z něj hlavně vánočky, mazance nebo vánoční štoly.


Všechny suroviny je třeba připravit předem, aby měly pokojovou teplotu. Omlazený kvásek , základ vašeho domácího chleba je plný bakterií mléčného kvašení a kvasinek, které výsledný produkt okyselují a nakypřují. Použít ho ale můžete zcela běžně jako droždí – na langoše, lívance, buchty nebo housky. Chcete-li se však pustit do chleba, stačí k omlazenému základu přidat . Prosím, máte někdo zkušenosti s použitelností kvásku ve sladkém pečení ( buchty , lívance …)?


Já mám na sladké kváskové pečení kvásek z hladké pšeničné ( krom obyč žitného na chleba mám pak ještě špaldovej) a rozdíl v chuti je opravdu výrazný, sladké pečivo je mnohem jemnější než když se použije . Přisypte lžíci mouky, zalijte asi 1ml vlažného mléka, zakryjte utěrkou (klidně i papírovou) a nechte při pokojové teplotě deset minut vzejít. Krok 3: Do mouky pak přidejte kvásek , žloutky, citronovou kůru a olej (nebo rozpuštěné máslo) a vařečkou nebo elektrickým šlehačem zadělejte středně tuhé těsto. Množství mléka se může trochu lišit, záleží, jak velké žloutky jsou a jak moc je mouka savá.


Nakonec těsto nechte na teplém místě přikryté čistou utěrkou asi 45 . Jaké buchty máte nejraději? Leccos jsme si s Katkou pamatovaly už z našeho předvelikonočního společného pečení mazanců. Tak napříkla že sůl nesmí přijít přímo na kvásek , protože by řádně nevzešel, nebo jakým grifem zadělávat kynuté těsto, aby bylo pořádně vláčné a taky aby nás z toho nebolela . Na koláč lze použít i meruňky mražené nebo kompotované – ty necháme dobře okapat a je možné je podsypat slabou vrstvou strouhaného perníku, jenž do sebe. V nádobě na kvásek smíchejte kostku čerstvých kvasnic (g) se lžící krupicového cukru.


Míchejte, až vznikne kašička. Zalijte 1ml teplého mléka, promíchejte a posypte lžící polohrubé pšeničné mouky. Zakryjte utěrkou a nechte na lince vzejít kvásek. Do velké mísy dejte 5g mouky .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.