Vsakování dešťové vody na pozemku

Při výstavbě každé budovy má stavitel a projektant povinnost vyřešit správné hospodaření s dešťovou vodou na pozemku. Nejčastěji je ve vyjádření stavebního úřadu napsána podmínka likvidace dešťové vody na vlastním pozemku vsakováním. To lze řešit pomocí podzemních instalací , jako jsou vsakovací tunely a vsakovací bloky, ze kterých jednoduše sestavíte podzemní vsakovací objekt.


Tam se voda při dešti akumuluje a . Jímáním a využitím dešťové vody také řešíme důležité legislativní nároky na pozemek.

Vyhláška o obecných požadavcích na využívání území č. Pokud je půda pouze jílovitá, jen s příměsí jílů, vsaky možné jsou, i když se voda vsakuje pomalu. O tom, jaké je na pozemku podloží, víme, protože před stavbou základů (a tedy žádostí o stavební povolení) se prováděl geologický průzkum. Podle toho projektant vyřeší způsob likvidace dešťových vod. Města a obce nemají rády, když jim pouštíte dešťovou vodu do kanalizace – odpadní voda se tím totiž ředí a pak se jim v čističce hůř čistí.


Takže občanstvo musí samo zachytávat vodu ze svých střech a nějak důstojně ji zneškodňovat ještě na svém pozemku. Jestliže má hornina koeficient filtrace v řádech 10–a menší, je hornina pro vodu prakticky nepropustná. V takovém případě se musí volit velký objem akumulace vody na vrstvu horniny, do které se má voda vsakovat.

Hospodaření s dešťovou vodou pro města a obce – odvodnění parkoviště, zasakování dešťové vody , a další hospodaření dešťovou vodou pomocí vsakovacích tunelů a nádrží. Sestává se z vsakovacích bloků voštinového typu, které lze přizpůsobit velikosti a tvaru odvodňovaného pozemku. Plánujeme stavbu rodinného domu v lokalitě, kde si musíme řešit odvod dešťových vod na vlastním pozemku a nesmíme dešťové vody odvádět do veřejné kanalizace.


Dle hydrogeologického posouzení bylo doporučeno utrácení dešťových vod pomocí vsakovacích studní hlubokých – m. Hladina spodních vod byla . Dobrý den, nechali jsme si udělat vsakovací jímku pro vsak vody z okapů od stavební firmy. Projektant nám to zakreslil totiž na místo, kde to prostě nechceme a manžel teď bude o víkendu srovnávat pozemek , tak to rovnou oboje vykope jinde emoticon super, to se mi ulevilo. Do splaškové kanalizace se dešťová voda většinou vypouštět nesmí. A dešťovou kanalizaci mají málokde.


Odvod srážkové vody si tudíž musíme vyřešit přímo na našem pozemku. Dříve byly dešťové vody běžně odváděny do kanalizace, kterou v případě silných dešťů značně přetěžovaly. Na stavebním pozemku je nutno vyřešit vsakování nebo odvádění srážkových vod ze zastavěných ploch nebo zpevněných ploch, pokud se neplánuje jejich jiné využití. Přitom musí být řešeno . Vsakování deště vyžaduje posudek vsakování , dešťové , vody , srážkové, hydrogeologický, posudek, Kdy je požadavek na zřízení vsakovacího objektu ( jímky) na našem pozemku oprávněný?


Tím je jasně odmítnuto klasické co nejrychlejší odvádění dešťových vod z urbanizovaných území. Jednotlivé země naplňují Vodní zákon svými zemskými Vodními zákony.

Vsakování dešťových vod pro nově zastavované pozemky je v zemském Vodním zákonu předepsáno např. Je oprávněný jednoznačný požadavek stavebního úřadu na vsakování dešťových vod pomocí vsakovacích objektů na vlastním pozemku rodinného domu, pokud v území není zvláštní kanalizace pro srážkové, dešťové vody ? Odpověď naleznete zde, včetně toho, které vyhlášky upravují problematiku tohoto dotazu. Před vsakovacími boxy je potřeba mít filtrační šachtu Nová technologie systémů řeší problém s nakládáním dešťové vody v místě srážky, čímž odlehčuje. Jednou z možností, která je v naší současné legislativě upřednostňována, je vsakování srážkové vody na vlastním pozemku.


Vsakování je nejjednodušší a přesto vysoce efektivní způsob decentralizovaného řešení. Při stavbě rodinného domu se samozřejmě setkáme s požadavkem stavebního úřadu na užití či zpracování dešťové vody na našem pozemku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.