Funkce klimatizace v aute

Systém klimatizace v automobilu je uzavřený okruh, který funguje na principu výměny tepla. Jako médium pro přenos tepla se používá freon – náplň R134A. Výměna funguje tak, že výparník v kabině. Oproti tomu klimatizace s mechanickým ovládáním dodává . Klimatizace má zásadní vliv na pohodlí a bezpečnost jízdy.


Jak tedy systém klimatizace funguje?

Automobilky se stále snaží pro své zákazníky klimatizace zlepšovat. Například ve vozech z koncernu Volkswagen se můžete setkat s chytrou automatickou klimatizací Climatronic. Možná jste se již někdy zamýšleli, jak taková klimatizace v automobilu vlastně funguje, asi není překvapením, že princip funkce. Současné teploty stoupají ke třiceti stupňům, cestování v automobilu bez klimatizace tak není úplně příjemné. Ale ani když klimatizaci v autě máte, můžete na svém zdraví napáchat více škody než užitku.


Chladit kabinu auta potřebujeme hlavně v létě. Zatímco v letních parnech běží často klimatizace auta naplno, v zimě je její použití diskutabilní. Předmětem bakalářské práce Automobilní klimatizace je rešerše současných systémů klimatizace automobilů.


V práci je stručně nastíněn historický vývoj automobilní klimatizace od jejího vzniku do začátku běžného používání, popsány její funkce a konstrukce.

Největší pozornost je věnována . ADAC ve svém testu měřil nárůst spotřeby se zapnutou klimatizací v octavii stojící v koloně, pak při městské padesátce a nakonec při jízdě stovkou. Také v zimních měsících, kdy teploměr ukazuje údaje hluboko pod bodem mrazu, se vyplatí zapnout klimatizaci. Pomůže například s rychlým odmrazením čelního skla. Majitelé novějších aut nemusí váhat.


Zprávy o autech , testy pneumatik, dětských autosedaček, statistiky . Základní informace o autoklimatizaci. Názory řidičů , že klimatizace je nepotřebná a že jim nechybí, většinou berou za své, jakmile rtuť teploměru . Jeho hlavní funkcí je snížení teploty a vlhkosti vzduchu, na rozdíl od ventilace (vzduchotechniky), jejíž hlavní funkcí je výměna vzduchu za čerstvý nasávaný z exteriéru. Manuální klimatizace vhání do kabiny studený vzduch, přičemž na posádce vozu je nastavení regulace popřípadě smíchání studeného a teplého vzduchu. Automatické dále na jednozónové a dvouzónové. Nejste si jistí, jak na to?


Jak funguje klimatizační systém auta. Funkce jednotlivých systémů a rozdíly mezi nimi budou vysvětleny dále. Systém s expanzní tryskou s konstantním průřezem. Ochlazený vzduch je po té vháněn do distribučního systému vzduchu ventilátorem vytápění a klimatizace. Ten je realizován jako prosklená skříň, představující jednoduchý model kabiny.


Zařízení se tedy skládá ze stojanu pro kompresor a jeho pohon (motor), stojanu pro kondenzátor a ventilátor, kabiny s jednotkou . A tak jako dokáže klimatizace v létě příjemně ochladit interiér, dokáže jej stejně dobře v zimě zbavit vlhkosti a zabránit tak zamlžování oken nebo nenadálému stavu ospalosti.

Používání klimatizace v zimě má vliv i na její správnou funkci. Princip funkce klimatizace v automobilech se nijak neliší od principu ostatních chladících zařízení jakými jsou lednice, domácí klimatizace , chlazené vitríny apod. Teplo je z interiéru vozidla nepřímo odnímáno prostřednictvím teplonosné cirkulující látky (chladiva).


Chladivo je v oběhu podrobeno celé řadě termodynamických . Zdravím, rád bych tady trochu rozvinul téma klimatizace , a to především, zda se vyplatí investovat do automatický, nebo stačí manuální. Klima automatická má ještě další funkce , např. Jak je to vlastně s klimatizaci v zimě?


Někdo říká, že už mu při 5-6. Hurá, první který pochopil funkci klimatizace. Zdravím mám zájem koupit Multiplu, a dnes pro ní nejspíše jedu, ale mám první, při zapnutém motoru máčknu tlačítko klimatizace a vůbec se nic nestane, nic nesepne, nic nenaskočí, bazarník mi říkal že to je tím že tyhle auta mají čidlo a při venkovní teplotě pod nějaké stupně je klimatizace nefunkční a vůbec není spuštěna.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.