Oxid uhličitý v krvi

Jeho koncentrace v atmosférickém vzduchu je velmi malá (cca ), je těžší než vzduch. Vzniká jako konečný produkt spalování uhlíku a jeho sloučenin při mnoha biologických procesech. V lidském těle vzniká při látkové výměně v tkáních, odtud je přenášen krví do plic, kde . Co je ale překvapující, je vražedná schopnost oxidu uhličitého , který je vlastně v každé sodovce….


CO, vlastním jménem oxid uhelnatý je jedovatý a zrádný.

Vědci mají jednu tezi a tou je, že vyšší koncentrace kysličníku uhličitého v krvi , změní výrazně její pH, tedy kyselost krve , která je u člověka velmi nízká a tahle . Navázání Ona hemoglobin v plicích snižuje afinitu k CO2. Oxid uhličitý se tedy v plicích uvolňuje a je vydýcháván. Zároveň navázání vodíkových kationtů zvyšuje afinitu . Průměrný tlak v alveolech pro kyslík je 1kPa a pro oxid uhličitý kPa.


Ve venózní krvi v plícní tepně je pro kyslík kPa a pro oxid uhličitý za klidu kPa. Molekula oxidu uhličitého je sice mnohem větší, . Základním účelem dýchání je dodat do plic dostatečnou zásobu vzduchu, z něhož se vstřebává nepostradatelný do krve a rozvádí se do všech tělových tkání.

Výdechem se plíce vyprázdní pro příští nádech a navíc se výdechem tělo zbavuje odpadových plynů, např. Ve volné formě (jako CO2) je ho však v krvi málo, ve vodných roztocích reaguje pomalu s vodou na kyselinu uhličitou (v krvi je tato reakce řízena enzyma- ticky) a ta dále disociuje. Podílí se na pocitech hrůzy a panice přímo. Průnik oxidu uhličitého do mozku aktivuje centrum zodpovědné za pocity strachu.


John Wemmie: „Amygdala funguje jako čidlo koncentrace oxidu uhličitého v krvi. Při ochlazení pod -°C mění plynný oxid uhličitý svoje skupenství přímo na pevné (desublimuje) za vzniku bezbarvé tuhé látky, nazývané suchý led. Naruší totiž uhličitanovou rovnováhu v krvi a způsobí tak acidosu. Přenos kyslíku v krvi ve dvou formách: 1. COpřítomný v přírodních vodách může být. Při pH je v plazmě poměr HCO3.


Ve srovnání s těmito hodnotami je normální pH v červených krvinkách což odpovídá poměru 12:1. CO, alebo oxid uhličitý , hrá dôležitú úlohu v ľudskom tele napriek tomu , že odpadový produkt. Vzhľadom k tomu , respiračný systém čerpá kyslík , oxid uhličitý sa uvoľňuje z buniek v tele. Zníženie oxidu uhličitého by malo za následok zníženie kyslíka , čo vedie k potenciálne smrteľnej okolností.


Príliš veľa alebo príliš . Acidobazická rovnováha je udržování stálého pH v organismu, které je mírně zásadité. Na tomto udržování se nejvíce podílejí ledviny a plíce.

V krvi můžeme nalézt oxid uhličitý v několika formách. Nejvíce je oxidu uhličitého ve formě HCO3-, který vzniká disociací kyseliny uhličité. Za vidiny umírajících lidí prý může zvýšená hladina oxidu uhličitého v krvi.


Lidé, kteří přežili klinickou smrt, často popisují, že se jim před očima promítl celý život. Někteří viděli jasná světla, jiní putovali dlouhým tunelem. Vědci nyní přišli s možným vysvětlením, proč někteří pacienti zažívají tyto předsmrtné . Kyslík přenáší červené krevní barvivo (hemoglobin) obsažené v červených krvinkách. Kyslík a oxid uhličitý se sice v krvi v malém množství i volně rozpouštějí, ale přesto se podstatná část plynů váže velmi volnými vazbami na krevní barvivo.


Kyslík se váže na železo obsažené v hemoglobinu a snadno se z této vazby ve . Vedci zistili, že osoby, ktoré počas srdcového infarktu zažili zážitky blízke smrti, mali v krvi vyššie hodnoty oxidu uhličitého a nižšie hodnoty draslíka. Ale toto je iba polovica úloh krvi. Tak ako potrebujeme kyslík, tak sa potrebujeme zbaviť oxidu uhličitého.


Krv tento odpadový produkt biochemických reakcií v našom tele zhromažďuje v rozpustenej forme. Musí byť zlikvidovaný skôr, než sa jeho hladina zvýši na toxické hodnoty. Takže prúd plynov v pľúcach . Krv je pre dýchanie veľmi dôležitá, pretože viaže, prenáša a odovzdáva kyslík a oxid uhličitý.


Tmavá žilová krv ide z pravej komory do pľúc, kde sa okysličuje. Kyslík sa viaže na krv chemickou väzbou, a to tak, že sa zlučuje s červeným krvným farbivom hemoglobínom na .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.